PLC Nedir? Analog Ve Dijital İnput- Output Kartları
PLC makinalarda robotlarda sistemleri kontrol etmek çalıştırmak komut vermek için kullanılan bilgisayar mantığıyla çalışan cihazdır. Kurulacak makinaya, otomasyona göre Plc nin doğru seçilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla 10 adet DI ve DO kart ve 10 adet AI ve AO kartı kullanacaksanız bu AI kartlarına göre plc seçilmelidir.
PLC “programmable logic controller” kısaltmasından oluşmaktadır.
Programmable logic controller’ a bağlı olan kartlar sensör, anahtar, switch, röle, kontaktör gibi cihazlara bilgi vermek yada bilgi almakta kullanılmaktadır. Sensör, buton, anahtar, switch gibi malzemeler DI kartına bağlanır. Kısacası bilgi komutu alacaksa DI kartına bağlanır.
Röle, valf gibi sistemleri ise DO kartına bağlanır. DO kartı 24 volt çıkış verir. Kısacası çalıştırmak istediği sisteme komut verir. DO kartları çıkışına programmable logic controller’i korumak için çalıştıracağı cihaz akımından küçük sigorta bağlanabilir. Dolayısıyla bu sigortanın amacı programmable logic controller’i korumak olacak. Her hangi bir arıza durumunda hem kısa devre olmasını hem de plc nin kısa devreye maruz kalmasını engelleyecektir.
Valflerdeki bobinler arıza durumunda fazla akım çekip PLC ye hasar veriyor. Bu nedenle yukarda belirttiğim gibi programmable logic controller ile Valf bobin arasına cam sigorta konulmaktadır. Ve böylelikle DO kartı hasar almaması için korunmuş olur.
AI ve AO kartları otomasyon sistemlerini kontrol etmek ve takip etmek için kullanılmaktadır. Pt100, flowmetre, basınç transmitteri gibi otomasyon ekipmanları AI kartına bağlanır. Kısacası sahadan bilgi almak istiyorsak bu cihazlar AI kartına bağlanır.
Oransal vana, pozisyoner gibi cihazlar ise 4-20 mA komut alarak çalışan cihazlardır. Dolayısıyla PLC den 4 mA komut geldiğinde vana kapalı olur 20 mA olduğunda vana %100 açar. Bu mA aralığında oransal vana kendi açıklığını ayarlar. Oransal vanalar AO kartına bağlanır. AO kartı 4-20 mA çıkış verir yada 0-10 volt çıkış vererek cihazları kontrol eder.
Encoder Nedir? Çeşitleri ve Kullanım Yerleri Nerelerdir?
Encoder dönen ekipmana bağlanan, ekipmanın hareketini elektrik sinyallerine çeviren elektromekanik devre elemanıdır. Encoder dönüştürdüğü elektrik sinyallerini PLC yada dönüştürdüğü elektronik kartlara iletir. Sonra bu cihazlar ise bilgileri bilgisayarlara aktarır. Ve dönen ekipmanın turunu, pozisyonunu belirlemekte kullanılmaktadır.
Encoderler en çok motor arkası mile takılan kısımlarda motor hızını öğrenmede kullanılmaktadır. Daha sonra hareketli kameralarda, cns tezgahlarda, robotlarda, servo motorlarda kullanılmaktadır.
Motor miline takılan encoderlerin orta kısmı boştur. Bunlara delik milli tip denilmektedir. Bu boş alana motor miline extra ufak mil takılarak üzerine encoder bağlanır. Bu bağlantı esnasında motor üzerindeki milin salgısı alınır. Aksi takdirde bu mil balanslı dönerek encodere zarar verir. Bu tarz encoderlar da sıfırlama ayarı yapılmaz.
Yukarıdaki resimde görünün encoder içi delikli tip olan modelidir. Dolayısıyla motor arkasındaki mile delik kısımdan takılarak montajı yapılmaktadır.
Birde milli tip encoderler vardır. Bunlar ise dönen mekanizmanın arasına kauçuk bağlantı ekipmanı ile bağlantısı yapılmaktadır.
Ayrıca encoder seçerken dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;
Referans çıkış genliği, frekansı, voltajı, haberleşme modeli, çıkış gerilimi, pals sinyali gibi özelliklere dikkat etmek gerekir. Ayrıca mil çapı, ebatı (boyu), dönüş yönü, soket tipi gibi kullanım şekillerine göre seçilmelidir.
Robot sistemlerinde robotun kollarının nerede olduğunu sisteme bildirmede, motorlarda hız bilgisini, yükseklik yada mesafe sistemlerde adı üzerinde mesafeyi yada yüksekliği bildirmede kullanılan cihazlardır.
YAZMIŞ OLDUĞUMUZ KONU HAKKINDA UYGULAMALI VİODEO İZLEMEK İÇİN YOUTUBE https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured kanalını izleyebilirsiniz.
Çok teşekkürler hersey için müthiş bilgiler veriyorsunuz