Flowmetre (Debimetre) nedir? Çeşitleri Nedir? Nerelerde kullanılır?
Flowmetre hareketli bir maddenin akışını ölçen cihazlardır. Diğer adı da debimetredir. Flowmetre içerisinden geçen sıvı, gaz veya buharın boruyu zorlayan basınç farkı ile içerisinden geçen maddenin hızını ölçer.
Flowmetrelerin çapına göre değerleri transdüsere girilmektedir. Ve bu çapa göre akış bilgisini hesaplar.
Debimetreler modele göre elektrik bağlantısı değişmektedir. Ufak debimetreler kendi içerisinde transdüseri olup harici dönüştürücü kullanılmamaktadır. Fakat büyük debimetrelerde harici transdüser kullanılmaktadır. Debimetre den gelen bilgiler transdüsere bağlanır. Transdüserin harici beslemesi yapılmalıdır. Ve bilgi çıkışı için modellere göre değişebilir 4-20 mA çıkışı alınmaktadır.
Çıkan 4-20 mA PLC ye AI kartına bağlanarak bilgisayarlara istenilen akış miktarı değeri gelir.

Flowmetre çeşitleri nelerdir?
Sıvı flowmetresi: sıvıların akış hızını ölçen tip debimetredir. Ayrıca Su, Kimyasal, Kağıt sektöründeki hamur, Sıvı olan her ürünün akışını ölçer.
Gaz flowmetresi: Gazların akış hızını ölçen tip debimetredir. Aynı zamanda günlük hayatta en çok kullandığımız doğal gaz sayacı bir gaz debimetresidir.
Buhar flowmetresi: Buhar akışını ölçen tip debimetredir. Buharı nasıl ölçüyor diye merak ediyorsanız, debimetre içerisinde kanatçıklar mevcuttur. Dolayısıyla bu kanatçıklara çarpan buhar ile akış ölçümü yapılıyor. Yada debimetre içinde bir dönen çark vardır. Bu çark buhar akışıyla dönmektedir. Dönen çark buhar akışını ölçmektedir.
Sensör Nedir? Nerelerde Kullanılır? Devreye Nasıl Bağlanır?
Otomasyon sistemlerinde debimetre akış hızını sisteme bildirir. Geçen akış istenilen seviyeden fazla olunca sistem oransal vanaya belirli aralıkta kapatması talimatını verir. Ve vana belirli bir aralıkta kapandığında akış azalacaktır. Azalan akışı flowmetre okuyarak sisteme bildirecektir. Otomasyon sistemlerinde flowmetre talimatı bu şekilde olmaktadır.
Oransal vananın görevi
Flowmetreler akış okuduğundan hattaki geçisi hızlandırmak yada yavaşlatmak için oransal vanalar kullanılmaktadır. Oransal vanalar ise 4-20 mA yada 0-10 volt ile kontrol edilmektedir. Dolayısıyla 4-20 mA ile kontrol edilen bir oransal vanaya 4 mA gönderildiğinde vana açıklığı %0 dır. 20 mA gönderildiğinde vana açıklığı %100 dür. Bu değerlere göre gözle sizde vananın gelen mA değerine göre açıklığı kontrol edebilirsiniz.
Flowmetrelerin kalibrasyonu değer gösterdiği ekran üzerinden yapılmaktadır. Dolayısıyla kalibrasyon yapılacağı zaman vananın kapalı olması gerekmektedir. Ve durgun bir akış olması gerekmektedir. Eğer vana açık ve akış var ise kalibrasyon yaparsanız size yanlış bir değer verecektir.
Flowmetreler hassas ürünlerdir. İçerisinden geçen sert cisimler hasar verip cihazın arızalanmasını hızlandırmaktadır.
Flowmetrelerde boru çapı, range gibi değerler girilmez ise yanıltıcı değerler ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla montajı yapılırken dirsek yanına yakın noktaya montajı yapılmamalıdır. Kullanılan boyuta göre montajı yapılacağı ölçüleri manuelinde mevcuttur. Ayrıca Flowmetreler PLC de AI kartına bağlanmaktadır. Yani flowmetredeki bilgiyi PLC ye alır.
Aklınızda takılan sorular var ise bizlere yorum kısmından ulaşabilirsiniz. Yada aşağıdaki kanalı takip edebilirsiniz.
DOLAYISIYLA YAZMIŞ OLDUĞUMUZ KONU HAKKINDA UYGULAMALI VİODEO İZLEMEK İÇİN https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured kanalını takip edebilirsiniz.
Özden Flowmetre outlet type bilgisi istenildiğinde hangi bilgiyi vermeliyiz,ne ogrenilmek istenilmiştir
ürün linkini yazın inceleme yapayım