Start butonuna basıldığında her iki motor çalışacak
Start butonuna basıldığında her iki motorda çalışacaktır. 25 saniye sonra her iki motor duracaktır. 15 saniye sonra tekrar her iki motorda çalışacaktır. 30 saniye sonra her iki motorda duracaktır. Sizlere kumanda devresinin yapılışını ve çalışma mantığını anlatacağım.
Start butonuna basıldığında kumanda devresinde kullanılan malzemeler
- Kumanda sigortası
- stop butonu
- start butonu
- 2 adet 220 volt bobinli röle
- 3 adet 220 volt bobinli zaman rölesi
- 2 adet 220 volt bobinli kontaktör
- güç sigortası
- kumanda kablosu ve güç devresi kablosu

İsteğe bağlı termik röle, motor koruma şalteri, faz koruma rölesi, faz yokluğu sırası rölesi, termistör röle gibi ekipmanlarıda devreyi korumak amacıyla kullanabilirsiniz.
Kumanda devresinin yapılışı
Kumanda sigortasından 1 adet kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız kabloyu stop butonu 1 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Daha sonra stop butonu 2 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 3 com ucuna bağlantı yapıyoruz. Zaman rölesi 3 kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak M rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. M rölesinin A2 ucuna ise nötr hattını bağlıyoruz.

Mühürleme işlemi
Şimdi ise mühürlemeyi yapacağız. Start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucundan bir tane kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu mühürleme rölesinin (M) com ucuna bağlıyoruz. M rölesinin açık kontak (NO) ucundan çıkarak start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Ve böylelikle mühürleme devresini yapmış bulunmaktayız.
Daha sonra zaman rölesi 3 com ucundan bir tane daha kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız kabloyu zaman rölesi 1 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 A2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Zaman rölesi 1 A1 ucundan bir tane daha kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi 1 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak M1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M1 kontaktörünün A1 ucundan bir tane daha kablo çıkarak M2 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M1 ve M2 kontaktörünün A2 uçlarına ise nötr bağlantısını yapıyoruz.

Ardından zaman rölesi 1 com ucundan bir tane daha kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu R1 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R1 rölesinin açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 1 kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Daha sonra zaman rölesi açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 2 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 A2 ucuna ise nötr hattını bağlıyoruz.
R1 rölesinin az önce kullandığımız com ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu ise zaman rölesi 2 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 açık kontağından (NO) 2 adet kablo çıkarak, bir tanesini R1 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. İkinci kabloyu ise zaman rölesi 3 A1 ucuna bağlıyoruz. R1 rölesinin ve Zaman rölesi 3 ün A2 uçlarına ise nötr hattını bağlıyoruz. Böylelikle kumanda devresinin bağlantısını sizlere anlatmış bulunmaktayım.
Kumanda devresindeki malzemelerin görevi
- Kumanda sigortası: Kumanda devresini korumak ve istenildiği zaman enerji kesmek.
- Güç sigortası: Güç devresinde sorun olduğunda ve kısa devre aşırı akımlarda korumak amacıyla kullanılır
- Stop butonu: Devreyi durdurmaya yarar
- Start butonu: Devreyi çalışma görevi yapar
- M rölesi: Devrenin mühürleme işlemini yapar
- Zaman rölesi 1 her iki motoru 25 sn sonra durdurma görevini yapar
- M1 ve M2 kontaktörleri : 1 nolu ve 2 nolu motorları devreye alan ve çıkaran kontaktörler
- Zaman rölesi 2: Motorların 15 saniye sonra devreye girmesi görevini yapar
- Zaman rölesi 3 Devredeki motorların 30 saniye sonra durdurma görevini yapar
- R1 rölesi : Devreyi 15 saniye sonra motorları devreye alan röledir.

Start butonuna basılınca.. Kumanda devresinin çalışması
Start butonuna basıldığında M rölesi çeker. Ve açık kontağını kapatarak mühürleme işlemi yapar. Elimizi start butonundan çekince devredeki gerilim M rölesinin açık kontağı üzerinden tamamlar. Aynı anda zaman rölesi 1 enerjilenir. Ve 25 saniye saymaya başlar. Start butonuna basıldığı anda M1 ve M2 kontaktörleri çeker ve motorlar çalışır. 25 saniye sonra zaman rölesi1 kapalı kontağını açar ve kontaktörlerin enerjisini keser. Enerjisi kesilen kontaktörler motorları durdurur.
Aynı anda zaman rölesi 1 açık kontağını kapatır zaman rölesi 2 yi enerjilendirir. Zaman rölesi 2 15 saniye sayar. 15 saniye sonra zaman rölesi 2 açık kontağını kapatır R1 rölesini enerjilendirir. R1 rölesi enerjilenince açık kontağını kapatır ve M1 ve M2 kontaktörlerini enerjilendirir. Kontaktörler enerjilenince motorlar devreye girer. Aynı esnada zaman rölesi 3 de enerjilenir. Ve 30 saniye saymaya başlar. 30 saniye sonra zaman rölesi 3 kapalı kontağını açar ve mühürleme rölesinin enerjisini keser. Enerjisi kesilen M rölesi mühürleme kontağını tekrar açar. Böylelikle sistem komple durur. Kumanda devresi bu şekilde çalışmaktadır.
Kumanda devresinin çizim ve uygulama videosunu izlemek için youtube kanalımızı ziyaret edebilir, ücretsiz abone olabilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi
Average Rating