PLC EĞİTİMİ BAŞLANGIÇ TİA PORTAL – PLCSİM KULLANIMI
PLC eğitimi dersimizde TiaPortal kullanımını anlatacağım. Siemens marka PLC’leri programlamaya başlamadan önce iki programın bilgisayarda olması gereklidir. Bunlardan biri TiaPortal diğeri ise PLCSİM dir.
TiaPortal siemens PLC’ler için program yazmanızı ve bu programı PLC’ye yüklemenizi sağlar. PLCSİM ise TiaPortalda yazmış olduğumuz programı simule etmeye yarar. TiaPortal’dan önce PLC HMI dokunmatik panel ve SCADA programlamayı ayrı ayrı yazılımlarla yapıyorduk. Siemens bütün bunları TiaPortalda tek bir çatı altında topladı.
TiaPortal Programını Açarak Başlıyoruz
Masa üzerindeki TiaPortal programına çift tıklayarak açıyoruz. İlk açılan ekran proje ekranıdır. Daha önce oluşturduğunuz proje var ise bu sayfadan açabilirsiniz. Yada create new project segmesini tıklayarak yeni proje oluşturabilirsiniz. Çift tıklayarak açıyoruz ve karşımıza çıkan sayfa proje oluşturma sayfasıdır.

Project name – kısmındaki kutucuktan yeni isim verebilirsiniz.
Path – ise oluşturulacak projenin kaydedileceği yeri göstermektedir.
Version – Bu kutucukta kullandığınız TiaPortalın sürümü gözükmektedir.
Author – Bu projenin kimin yazdığı yani isminizin yazıldığı kutucuktur.
Comment – Kutucuğu ise oluşturacağınız programı ile ilgili açıklama kısmıdır.
Daha sonra crate tuşuna basıyoruz. Crate tuşuna basınca projemizi oluşturmaya başlıyor. Açılan sayfanın ismi first steps yani ilk adım. Projemize nereden başlıyacaksak oradaki segmeyi tıklamalıyız.
Configure a devide – PLC mize HMI dokunmatik panel gibi cihazları ekliyoruz.
Write PLC Program – Buradan daha önceden hard ware oluşturduysak ve sadece program yazmak istiyorsak bu segmeyi kllanıyoruz. Ve sadece PLC program yazmak sayfası açılır.
Configure technology objests – Bu segme projelerinize teknoloji objelerini eklemek için kullanıyoruz. Özellikle PLC ile servo motorları sürerken buradan sistemimize obje eklememiz gereklidir.
Configure an HMI screen – Bu segme sistemimizi HMI Panel eklemek ve hızlı bir şekilde ekli olan panelin ayarını değiştirmek için kullanılır. Dikkat ederseniz ortadaki yazıların aynısı soldaki yazılar ile aynıdır.
Sol altta project view yazısı var ona tıklıyorurz. Burada proje sayfası açılıyor fakat herhangi bir ayar yapmadığımız için içerisi boş olacaktır. Sonra tekrardan sol alta portal view yazısına tıklıyoruz ve bir önceki ayar sayfasına geliyoruz. Daha önceden bir PLC seçmediğimiz için ilk başta configure a device seçiyoruz.
Karşımıza çıkan sayfada sol üst kısımda add new device yazısına tıklıyoruz. Karşımıza açılan sayfada hangi deviceyi ekleyeceksek onu seçiyoruz. Projemize controllers mi ekleyeceğiz. Yani CPU HMI mi ekleyeceğiz, dokunmatik panel mi ekleyeceğiz yada PC systems mi ekleyeceğiz. PC systems scada için gereklidir.

CPU Seçimi
Biz öncelikle PLC de işlem yapacağımız için controllers segmesine tıklıyoruz. Ve karşımıza siemensin tüm CPU modelleri gelmektedir. Biz S7-1200 üzerinde çalışma yapacağımız için onu tıklıyoruz. Ve alt segmesinde CPU yazısı çıkmaktadır. CPU yazısını tıklıyoruz. Karşımıza S7-1200 ailesindeki tüm modeller çıkıyor.

Şimdi biz CPU 1212C DC/DC/Rly segmesini seçiyoruz. Bu segmenin sol tarafındaki ok tuşuna basıyoruz. Burada 3 adet CPU seçeneği çıkmaktadır. 6ES7 212-1HE040-0xBO modelini seçiyoruz. Ve sağ tarafta versiyon segmesi mevcut. Burada da V4,2 son sürümü seçiyoruz. Sağda gördüğünüz Description kısmında CPU nun özellikleri yazmaktadır. Daha sonradan sağ alt köşedeki Add segmesini tıklıyoruz. Projemize seçmiş olduğumuz CPU yu ekliyoruz.

Açılan sayfada proje ekranı açılmaktadır. S7-1200 projemize eklendiğini görüyoruz. İlk olarak üstte ortada HELP yazısına basalım. Karşımıza çıkan Installed software yazısına tıklayalım. Karşımıza çıkan sayfada;
- Totally integrated Automation Portal
Version V14 SP1
- STEP7 Professional
Version V14 SP1
- Wincc Basic
Versi on V14 SP1
Yukarıdakiler ise TiaPortal installed software yazılımının versiyonunu göstermektedir. Biz STEP7 Professional PLC programlamak için kullanıyoruz. Wincc basic ise HMI dokunmatik panelleri programlamak için kullanıyoruz. Sağ alt köşede close yazısına basarak sayfadan çıkıyoruz.
PLC ye program yazmadan önce hard ware oluşturmamız gereklidir. Çünkü biz oluşturacağımız hard ware’ye göre program yazcağız. Sağ tarafta catalog diye bir kısım mevcuttur. Sistemimize ekleyeceğimiz kartları buradan seçiyoruz. Seçtiğimiz kartları sürükle bırak ta yapabiliriz çift tıklayarak ta ekleyebiliriz.
Sağdaki segmeleri inceleyelim
Sağda görmüş olduğunuz segmelerin ilk sırasında CPU modelleri vardır. İsterseniz ilk başta seçtiğimiz CPU’yu kaldırıp başka bir modelde ekleyebiliriz. Signal boards ise CPU nun üzerine takılan signal boardslarıdır. DI-DQ-DI/DQ-AI-AQ kartlarıdır. Communications boards segmesi ise PLC nin üstüne takılan medellerdir.
DI – Dijital input
DQ – Dijital output
DI/DQ – Hem dijital input hemde dijital output kartı
AI – Analog input
AQ – Analog output
AI/AQ – Hem analog input hemde analog ouput kartlarıdır.
DQ dijital çıkışlarda 24 V DC çıkışlı ve relay röle çıkışlı modelleri vardır.
Communications modules – PLC nin sol tarafına takılan communications modillerinin seçeneğidir. Daha sonra bir tane sinyal boards ekleyelim. Signal boards segmesinden AQ kısmından 6ES7 232-4HA30 üzerine mause ile tutarak PLC ye doğru çekiyoruz. Nereye olması gerekiyorsa orası mavi yanmaktadır. Çift tıklasanızda aynı işlem olacaktır.
Daha sonra DI kartı ekleyelim. DI 8×24 V DC segmesinden 6ES7 221-1BF3 mause ile sürüklediğimizde PLC nin sağ tarafında iki kutucukta mavi yanmaktadır. İkisinden birini seçebilirsiniz. Eklediğiniz zaman kart resmi yerinde gözükecek ve üstünde kaç adet girişi yazmaktadır.

Daha sonra DQ kartı ekleyelim. DQ 8x24V DC segmesinden 6ES7 22-1BF3 kartını sürükleyelim. Bizim burada sağ tarafta 2 adet kart ekleyebiliyoruz. Nedeni ise bu CPU ya en fazla 2 adet kart takabiliyoruz. Eğer sizin devrenizde bu DI ve DQ sayısı yetmiyorsa siz farklı CPU seçerek kart sayısını çoğaltabilirsiniz.

Derleme yapılması gerekli
Ardından kartların üzerine mause ile tıklıyoruz ve aşağıdaki yukarı okuna basıyoruz. Burada ise kartların özellikleri mevcuttur. Sıradaki işlem ise eklediğimiz DI ve DQ kartlarını CPU ya tanıtmamız gerekecektir. PLC’ye göndermeden önce derlemek gereklidir. Derlemenin sonunda bir hata varmı sorun varmı burada görebiliyoruz. PLC üzerine sağ tıklıyoruz. Compile segmesi üzerine geliyoruz. Sağdaki hard ware ( rebuild all) yazısını tıklıyoruz.

Ana sayfada asağıdaki errors yazısında 0 ise sorun olmadığını göstermektedir. Eğer bir sorun olsaydı errors kısmında sorunun ne olduğu yazacaktı. Hard ware yi derledikten sonra PLC ye yükleyebiliriz. Bunun için ilk olarak bir ethernet kablosunu alıyoruz. PLC üzerindeki profinet yere tıklıyoruz diğer ucunu ise bilgisayara takıyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra PLC ile Bilgisayar aynı ağda olması gereklidir.
İlk olarak PLC nin ağ adresini öğrenmemiz gerekli. Ve burada CPU üzerine tıklıyoruz. Ardından orta sağ taraftaki ok tuşuna basıyoruz. Çıkan sayfada solda PROFINET yazısı mevcut ona tıklıyoruz. Tıkladıktan sonra karşımızdaki sayfayı ok tuşlarıyla aşağıya doğru indirelim. Ve karşımıza IP adresleri çıkacaktır.
Ağ ayarlarının düzenlenmesi
Daha sonra bilgisayarın ağ ayarlarını değiştiriyoruz. Denetim masasından ağ ayarlarına giriyoruz. Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir diyoruz. Karşımıza çıkan sayfada ağımıza sağ tuş yapıyoruz. Özellikler seçeneğini seçiyoruz. Açılan sayfada internet protokolü sürüm4 (TCP/1PV4) seçiyoruz ve özellikler diyoruz. Açılan sayfada aşağıdaki IP adresini kullan diyoruz. IP adres yerine yazıyoruz. Misal PLC de 192.168.0.1 ise bilgisayarda 192.168.0.5 adresini giriyoruz. Alt ağ maskesi otomatik geliyor. Sonra tamam tuşuna basıyoruz.
Bu işlemden sonra hard ware ayarlarını PLC ye gönderebiliriz. PLC üstüne gelerek sağ tuş yapıyoruz. Dowload to device yazısı üstüne geliyoruz ve hard ware configuration yazısına tıklıyoruz. Karşımıza açılan sayfada;
Type of the PG/PC interface kutucuğunda bağlantı seçeneğini seçiyoruz. PN/IE seçiyoruz.
PG/PC interface kutucuğundan Ethernet bağdaştırıcının ismini seçiyoruz. Ardından select target device kısmında sağ altta start search tuşuna basıyoruz. Ve PLC orta kısımda gözüküyor. PLC yide gördükten sonra en alttaki Load tuşuna basıyorsunuz. Bu işlem ile birlikte hardware ayarlarınız PLC ye yüklenmektedir.
Aklınıza takılan sorular olduğunda ve bu makalenin videosunu izlemek istiyorsanız youtube kanalımızdaki arama kutuğundan videoyu bularak izleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi
Average Rating