13 November 2024

Mühürlemeli Start Stop Kumanda Devresi Nasıl Yapılır?

Read Time:2 Minute, 23 Second

Mühürlemeli start stop devresi elektrik bölümü okuyan arkadaşlarımızın lisede işlediği kumanda devrelerindeki ilk konulardır. En basit devre olup çalışma mantığını ve mühürleme nasıl yapılır bu devrede çok basit öğrenilmektedir. Şimdi bende sizlere bu konu ile ilgili kumanda devresi bağlantısını. Daha sonra çalışma mantığını ve en son videolu uygulama ile sizlere bilgilerimizi aktaracağım. Mühürlemeli start stop devresinin en alt kısımda sizlere hem kumanda devresi videosu hem de plc uygulama videolarını paylaştık.

Kumanda Bağlantısı

Kumanda sigortasına kablomuzun bir ucun bağlıyoruz. Diğer ucunu ise stop butonu kapalı kontağı (NC) 1 nolu ucuna bağlıyoruz. Ardından stop butonun kapalı kontağından (NC) 2 nolu uçtan çıkarak start butonu girişine yani açık kontağın (NO) 3 nolu ucuna bağlıyoruz. Start butonun açık kontağından (NO) 4 nolu ucundan çıkarak kontaktör yada rölenin A1 ucuna bağlantı yapıyoruz. Kontaktör yada rölenin A2 ucuna ise şebeke nötr ucunu bağlıyoruz. Şimdi sıra geldi mühürleme devresini yapmaya.

İlk bağlantımızı ister stop butonun çıkış ucundan (NC) 2 ucu isterseniz start butonu giriş ucu (NO) 3 nolu ucundan alabilirsiniz. Biz devremizde kablomuzun bir ucunu start butonu girişine 3nolu (NO) ucuna bağlıyoruz. Kablonun diğer ucunu mühürleme yapacağımız kontaktör yada rölenin açık kontak giriş ucuna bağlıyoruz. Kontaktör yada rölenin kullandığımız açık kontak ucunun çıkışından kablomuzu alarak start butonu çıkışına (NO) 4 nolu ucuna bağlıyoruz. Ve böylelikle kumanda devremizin bağlantısı bitmiş bulunmaktadır.

Mühürlemeli start stop kumanda devresi

Mühürlemeli Start Stop Devresinin Çalışması

Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Elektrik akımı stop butonuna geldi. Stop butonu kapalı kontak olduğu için elektrik akımını hem start butonu girişine hem de mühürleme kontağının girişine gelir. Start butonuna basınca açık kontağını kapatarak elektrik akımını kontaktör yada rölenin A1 ucuna getirir. A2 ucuna da nötr bağlantısı olduğu için bobin uçlarında 220 volt olacaktır. Voltaj olduğu için bobin manyetik alan oluşturup kontaktör çekecektir. Kontaktör çekince mühürleme için kullandığımız açık kontak kendisini kapatacaktır. Elimizi start butonundan kaldırdığımızda elektrik akımı mühürleme kontağından geçeceği için devre çalışmaya devam edecektir. Devrenin durmasını istediğimiz zaman stop butonuna basmamız yeterli olacaktır.

Güç Devresi Bağlantısı

Üç faz beslemesini güç sigortası yada şalterden kablomuzu alıyoruz. Almış olduğumuz 3 fazı kontaktör L1-L2-L3 uçlarına bağlıyoruz. Kontaktörün T1-T2-T3 nolu uçlarından çıkarak kullanmak istiyorsanız termik girişine bağlıyoruz. Termik çıkışından 3 faz kablolarını alarak asenkron motorun klemensine bağlantısını yapıyoruz. Motorumuzu bağlarken toprak bağlantısı yapmayı unutmayınız.

Güç Devresi Çalışması

Start butonuna basınca kontaktör çeker. Ve açık kontak olan güç kontakları kontaktör çektiği kontaklarını kapatır. Kontaklar kapanında 3 faz kontaklardan geçerek termik girişine gelir. Termik kurulu vaziyette ise 3 faz termikten de geçerek motor sargılarına gelir. Dolayısıyla bobinlere enerji gelen motor çalışmaya başlar. Stop butonuna basılında kontaktör kapanan kontakları tekrar açarak motorun durmasını sağlar.

Sizlere formenim.com ve youtube elektrik eğitimi katkılarıyla kumanda devrelerini yazımıza döküp ayrıca videolar ile sizlere bilgilerimizi aktarıyoruz. Aklınıza takılan sorularınız var ise youtube elektrik eğitimi kanalından bizlere ulaşabilirsiniz. Şimdi burada hem kumanda devreleri videoları hem de plc uygulaması olacaktır.

YAZMIŞ OLDUĞUMUZ KONU HAKKINDA UYGULAMALI VİODEO İZLEMEK İÇİN YOUTUBE “ELEKTRİK EĞİTİMİ” KANALINDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Mühürlemeli Start Stop Kumanda Devresi Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir