Sensör Nedir? Nerelerde Kullanılır? Devreye Nasıl Bağlanır?

Read Time:2 Minute, 24 Second

Sensör bulunduğu ortamdaki değişiklikleri fark ederek algılayıp. Ve bu algıladığı bilgileri elektrik sinyaline çevirip alıcılara ulaştıran elektrik elemanıdır. Sensörler genellikle üretim alanında malzemeleri görüp makine sistemine komut göndermesinde kullanılır. Sensör diğer ismiyle algılayıcıdır.

Algılayıcılar farklı bir durumu fark ettiklerinde hızlı bir şekilde sinyal göndererek bilgi vermektedir. Ayrıca algılayıcılar sadece cisim gördüğünde değil manyetik alan, mesafe ve sıcaklık gibi durumları da algılar ve sinyal olarak bildirir.

Sensörler otomasyon sistemlerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Dolayısıyla sensörler vasıtasıyla bir çok işlem en kısa sürede yapılabilmektedir. Ayrıca sensör PNP ve NPN olarak iki tip çıkışı mevcuttur.

PNP çıkışlı sensör çıkışı (+) vermektedir. Misal rölenin A2 ucuna (-) uç sabit bağlanır A1 ucuna sensör çıkışı (+) ucu bağlanır.

NPN çıkışlı sensör çıkışı (-) vermektedir. Misal rölenin A1 ucuna (+) uç sabit bağlanır A2 ucuna sensör çıkışı(-) ucu bağlanır.

Algılayıcı bağlantısında markaya göre değişiklik gösterebilir. Algılayıcı üzerinde genellikle 1: 10-30 v dc yazan kısıma 24 volt beslemenin (+) ucu bağlanır. 2: 0 V yazan kısma 24 volt beslemenin (-) ucu bağlanır. 3: out yazan kısma ise PNP ve NPN modeline göre artı çıkışı yada eksi çıkışı alıcıya bağlanır.

Birde kablolu sensörler de genellikle standart olan kahve rengi (+) besleme ucu bağlanır. Dolayısıyla beyaz rengine (-) besleme ucu bağlanır. Mavi rengi ise algılayıcı çıkışıdır. PNP ve NPN modeline alıcıya bağlanmalıdır.

Kimyasal Algılayıcı: pH miktarı, yoğunlaşma, reaksiyon hızı….

Manyetik Algılayıcı: Manyetik moment, akı yoğunluğu, alan yoğunluğu…

Mekanik Algılayıcı: kütlesel, akış, kuvvet, uzunluk, alan….

Termal Algılayıcı: ısı akısı, sıcaklık….

Elektriksel Algılayıcı: direnç, akım, voltaj….

Yukarıda sizlere kullanım alanlarına göre sensörlerden bahsettim. Ayrıcıa aşağıda ise sizler için hazırlamış olduğumuz sensörler ile videolar mevcuttur. Bu videolar sayesinde sizlerde devrelere sensörler nasıl bağlanır öğrenebileceksiniz.

Alıcıya nasıl bağlanır?,

Sensörler 10 volt – 30 volt arası doğru akımda çalışmaktadır. Ve kontak çıkışını ya sıfır (0) volt yada verdiğimiz voltajın artı voltaj olarak vermektedir. Sensörler neden biri artı çıkış verirken diğeri eksi çıkış veriyor. PNP ve NPN özelliğinden dolayı bu şekilde çıkış vermektedir.

PNP çıkışlı sensör çıkışı (+) vermektedir. Misal rölenin A2 ucuna (-) uç sabit bağlanır A1 ucuna sensör çıkışı (+) ucu bağlanır.

NPN çıkışlı sensör çıkışı (-) vermektedir. Misal rölenin A1 ucuna (+) uç sabit bağlanır A2 ucuna sensör çıkışı(-) ucu bağlanır.

Bizde şimdi PNP sensör kullanarak bir devre yapalım. Sensörlerin genellikle kahve ucu artı, mavi ucu eksi uçtur. Dolayısıyla bizde bu kahve ve mavi ucumuza 24 volt dc voltajımızı bağlayalım. Çıkışı ise genellikle beyaz kablo olup oradan artı ucumuzu alıyoruz. Bir röle bağlayacaksak rölenin A1 ucuna bağlıyoruz. Rölenin A2 ucuna ise eksi voltajı bağlıyoruz. Sensör bir cisim gördüğü zaman artı voltajı çıkış verir. Bizde rölenin A2 ucuna sabit eksi voltaj verdiğimiz için röle çeker. Ve kontaklarına bağladığımız bir cihaza komut verir, çalıştırır.

Eğerki röle yerine kontaktör bağlamak isterseniz röle bobin ucunun 24 volt dc olması gereklidir. Aksi taktirde yine arada bir röle kullanmanız gerekmektedir.

PLC Nedir? Analog Ve Dijital İnput- Output Kartları

YAZMIŞ OLDUĞUMUZ KONU HAKKINDA UYGULAMALI VİODEO İZLEMEK VE KAFANIZA TAKILAN SORULARINIZA CEVAP ALMAK İÇİN https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured KANALINA BAŞVURABİLİRSİNİZ.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir