Asenkron motor parçaları nelerdir? Frenleme bobini nedir?
Asenkron motor sanayi alanında çok kullanılan hatta olmazsa üretimlerin olmayacağı bir ekipmandır. Motorları parça parça sayarsak; ön kapak, rotor, stator, arka kapak, soğutma pervanesi ve pervane kapağından oluşmaktadır.
Asenkron motor parçaları
Stator; motorun duran kısmıdır. İçerisindeki bir tarafı yalıtılmış oluklara, motorun kilowattına ve devrine göre bakır teller sarılmaktadır. Bu bakır teller manyetik alan oluşturarak rotoru döndürmektedir.
Rotor; Motorun dönen kısmıdır. Rotorlar sincap kafesli ve sargılı tipte üretilmektedir. İki rotorda silisli saçların preslenmesiyle oluşmuştur. Sincap kafesli rotor bu silisli saçlar arasında boşluk bırakılır, buralara eritilmiş alüminyum dökülerek yapılan rotordur. Sargılı rotor ise silisli saçların arasına boşluk bırakılan kısımlara bobin teli sarılarak üretilen motorlara denir. Statordan aldığı manyetik alan ile dönmeye başlar.

Ön Ve Arka Kapak; Rotorun ön ve arka kısmında rulmanlar bulunmaktadır. Bu rulmanlar ön ve arka kapağa takılmaktadır. Ön ve arka kapaklar rotordaki rulmanların rahat dönmesini aslında rotorun sabit durmasını sağlar. Motorlar genellikle alüminyum dökümden yapılmaktadır. Aynı şekilde kapaklarda alüminyum dökümden yapılmaktadır.
Soğutma Pervanesi; Motorun ortam şartlarından ve sargıların sıcaklığından gövdesi ısınmaya başlar. Bu soğutma pervanesi motor üzerindeki oluklardan hava üfleyerek motorun gövdesinin soğumasını sağlar. Soğutma pervanesi hareketini motordan alır. Pervane rotorun arka miline takılır. Rotor dönünce pervanede dönmeye başlar. Ayrıca motor hızına göre pervanenin hava akışı değişkenlik göstermektedir.
Pervane Kapağı; motorun arka kapağına sabitlenir. Bu kapak sadece pervaneyi korumak için yapılmamıştır. Koruma kapağın arka kısmında oluklar mevcuttur. Pervane bu oluklardan havayı çekerek motor üzerindeki oluklara hava vermektedir. Motor kapağı boyutu motor gövdesine göre tasarlanmaktadır. Dolayısıyla pervanenin çektiği havayı oluklara daha kuvvetli hava verecek şekilde tasarlanmıştır.
Motor freni
Ayrıca asenkron motorlar da hızlı durup frenleme yapması için arka tarafına fren bobini konulmaktadır. Fren parçaları şu şekildedir. Balata, metal parça, bobin olmak üzere ana parçaları vardır. Balata bobin ile motor arka kapağı arasındadır. Bobine enerji geldiğinde manyetik alan oluşturup bobin önündeki metal plakayı kendisine çeker. Dolayısıyla plaka balataya baskı yapmayarak motorun rahat dönmesini sağlar. Daha sonra bobinin enerjisi kesildiğinde manyetik alan oluşmayıp metal plakayı serbest bırakacak ve balataya baskı yapacaktır. Bu şekilde motor dönmesini engelleyecektir. Bobin ile metal plaka arasında yaylar vardır. Bu yaylar bobinde manyetik alan oluşmayınca yaylar serbest kalıp metal plakayı ileri itecektir. Fren bobinine dc volt uygulanmaktadır. Bu dc voltu ise köprü diyotlarla sağlanmaktadır. Motora start verildiği an köprü diyota enerji verilip. Köprü diyottan bobine dc voltaj uygulanarak bobinin balatayı serbest bırakılması sağlanır.
Evet arkadaşlar sizlere motorlar ile ilgili basit bilgilerimi paylaştım. Şimdi motor parçaları ile ilgili fuarda çekmiş olduğum videomu sizlerle paylaşıyorum. Youtube elektrik eğitimi ve www.formenim.com sitesi iş birliğiyle sislere hem sözel hem de uygulamalı bilgilerimizi aktarıyoruz. Sizlerde bizlere destek olmak için youtube elektrik eğitimi kanalımıza abone olabilirsiniz.
3 Fazlı Asenkron Motor Nasıl Ölçülür? Motor Sağlamlık Testi
Aklınıza takılan sorular var ise https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q kanalına soru sorabilirsiniz.
Average Rating