Kesik ve sürekli çalışma kumanda ve güç devresi çizimi
Kesik ve sürekli çalışma kumanda ve güç devresinin çizimi ve bağlantısını sizlere anlatacağım. Kesik ve sürekli çalıştırmak için 2 adet start butonu kullanılır. Kesikli çalıştırmada mühürleme işlemi yapılmaz. Sürekli çalıştırmada mühürleme işlemi yapılır.
Kesikli ve sürekli çalışma kumanda devresinde kullanılan malzemeler
- Kumanda sigortası
- Güç sigortası
- Acil stop
- Motor koruma şalteri
- Faz koruma rölesi
- Stop butonu
- 2 adet start butonu
- Kontaktör
- 3 adet ikaz lambası
- Kumanda ve güç kablosu
Kumanda devresinin yapılışı
Kumanda sigortasından kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız kabloyu acil stop 1 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Acil stop 2 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak motor koruma şalterinin 13 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz.
Motor koruma şalterinin 14 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak. Faz koruma rölesinin 2 nolu com ucuna bağlıyoruz. Daha sonra faz koruma rölesinin 3 nolu açık kontağından (NO) çıkarak. Stop butonunun 1 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Stop butonun 2 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak. Kesikli çalıştırma start butonu 1 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz.
Ardından kesikli çalıştırma start butonu 2 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak. Sürekli çalıştırma start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Sürekli çalıştırma start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak K1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. K1 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

İlk önce sürekli çalışmanın mühürleme işlemini yapıyoruz. Sürekli çalışma start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız kabloyu K1 kontaktörünün 13 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Ardından K1 kontaktörünün 14 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak sürekli çalıştırma start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Böylelikle mühürleme işlemini bitirmiş bulunmaktayız.
Daha sonra kesikli çalışması için, kesikli çalıştırma start butonu 1 nolu kapalı kontak (NC) ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu kesikli çalıştırma start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Kesikli çalıştırma start butonu 4 nolu açık kontağından (NO) çıkarak K1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Sistem böylelikle kesikli şekilde çalışmaya da hazırdır.
Sıradaki işlem ikaz lambalarının bağlantıları
En basiti K1 kontaktörünün A1 ucundan bir kablo çıkartarak sistemin çalıştığını gösteren lambanın x1 ucuna bağlıyoruz. Sistemin çalıştığını gösteren lambanın x2 ucuna ise nötr hattını bağlıyoruz.
Ardından faz koruma rölesinin 1 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak faz hatası ikaz lambasının x1 ucuna bağlıyoruz. Faz hatası ikaz lambasının x2 ucuna ise nötr hattını bağlıyoruz.
Daha sonra motor koruma şalteri 13 nolu kontağından bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu motor koruma şalterinin 12 molu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Motor koruma şalteri 11 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak aşırı akım hatası ikaz lambasının x1 ucuna bağlıyoruz. Aşırı akım hatası ikaz lambasının x2 ucuna ise nötr hattını bağlıyoruz. Böylelikle kumanda devresi bağlantısı bitmiş bulunmaktadır.
Kumanda devresinin çalışması
Kumanda sigortasını kaldırdık. Enerji acil stopa geldi. Acil stopa basıl değil ise elektrik gerilim motor koruma şalterine gelir. Motor koruma şalteri kurulu olduğunda elektrik gerilimi faz koruma rölesine gelir. Faz koruma rölesinde sorun yoksa kontağını kapatır. Elektrik gerilimi stop butonuna gelir. Stop butonuda basıl değil ise artık elektrik gerilimi start butonuna gelir. Kesikli start butonuna basıldığında kontağını kapatır ve kontaktör enerjilenir. Kontaktör enerjilenince çeker ve motor çalışmaya başlar. Elimizi kesikli çalıştırma start butonundan çekince sistem durur.
Sürekli çalıştırma start butonuna basıldığında ise kontaktör çeker. Ve açık kontağını kapatarak start butonunu mühürler. Dolayısıyla elimizi sürekli çalıştırma start butonundan çeksek dahi elektrik gerilimi mühürleme kontağı üzerinden devam eder. Ve sistem çalışmaya devam eder. Stop butonuna basınca sistem durur. Sistem çalışır iken çalışıyor ikaz uyarı ışığı yanar, durduğunda sistem çalışıyor lambasıda söner.
Sistem çalışırken faz rölesi hata algıladığında kontağını açar ve sistemin durmasını sağlar, korumaya alır. Devre çalışırken motor koruma şalteri atar ise sistem durur, korumaya alır. Ayrıca kumanda devresi bu şekilde çalışmaktadır. Ayrıca konu hakkında çizim ve uygulama videoları için youtube kanalımızı ziyaret edebilir, ücretsiz abone olabilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi
Average Rating