Manuel Ve Otomatik Yıldız Üçgen Kumanda Devresi
Manuel ve otomatik kumanda devresi yapımının amacı manuel konumuna alındığında sitem direk yıldız üçgen çalışmaya başlayacaktır. Otomatik konumuna alındığı zaman sistem ayarlanan süre sonunda yıldız üçgen devreye girecektir. Kumanda devresinin şimdi sizlere en baştan sona kadar yapılışını tek tek yazacağım. Manuel otomatik devre yapacağımız için sistemde 1-0-2 kumanda anahtarı yada pako şalter kullanacağız. Anahtar kullanırsak arka kısmında iki adet açık kontak bulunacaktır.
Kumanda devresinin yapılışı
Kumanda sigorta çıkışından iki adet kablo çıkartıyoruz. Çıkan iki kablonun bir tanesini 1-0-2 anahtarın bir açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Ve bu ucu otomaik konumu yapıyoruz. Sigorta çıkışından çıkan ikinci ucu ise yine 1-0-2 anahtarın diğer açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz.
İlk önce otomatik kısmı yapalım. İlk bağladığımız 1-0-2 anahtarın açık kontak (NO) çıkışından iki adet kablo alıyoruz. Bu iki kablonun bir tanesini otomatik çalışması için kullanacağımız zaman rölesi ZR1 A1 ucuna bağlıyoruz. ZR1 zaman rölesinin çalışması için A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Daha sonra 1-0-2 anahtarın açık kontak çıkışından aldığımız diğer kabloyu zaman rölesi ZR1 in ortak ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi açık kontak (NO) ucundan bir kablo çıkartıyoruz ve bu kabloyu yıldız üçgen devresinin ana kontaktör M kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M kontaktörünün çalışması için A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Şimdi ise yine zaman rölesi 1 in açık kontak (NO) çıkışına bir kablo bağlıyoruz. Kablonun diğer ucunu ise üçgen kontaktörünün kapalı kontak (NC) girişine bağlıyoruz. Ardından üçgen kontaktörünün kapalı kontak (NC) çıkışından iki adet kablo çıkartıyoruz. Bu kabloların bir tanesini zaman rölesi 2 ZR2 nin A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 nin A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Üçgen kontaktörünün kapalı kontağından çıakrdığımız diğer ucu ise zaman rölesi 2 nin ortak uca bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Zaman rölesi 2 nin kapalı kontak (NC) çıkışından çıkarak yıldız kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Yıldız kontaktörünün çalışması için A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Daha sonra zaman rölesi 2 nin açık kontak (NO) çıkışından kablo çıkarak yıldız kontaktörünün kapalı kontak (NC) girişine bağlıyoruz. Yıldız kontaktörünün kapalı kontak (NC) çıkışından kablo alarak üçgen kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün çalışması için A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Daha sonra zaman rölesi 2 nin ortak ucuna bir kablo bağlıyoruz. Buraya bağladığımız kablonun diğer ucunu üçgen kontaktörünün açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün açık kontak (NO) çıkışından kablomuzu zaman rölesi 2 nin açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz.

Sırada manuel kumanda devresi
1-0-2 anahtarının diğer açık kontak (NO) çıkışından bir adet kablo bağlıyoruz. Bu kabloyu Üçgen kontaktörünün kapalı kontak girişine bağlantı yaptığımız yere bu kabloyu da bağlıyoruz. Ve böylelikle kumanda devremiz bitmiş bulunmaktadır.
Kumanda devresi nasıl çalışır?
Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. 1-0-2 anahtar girişi enerji gelmiş oluyor. Anahtar konumunu otomatik konuma aldığımızda zaman rölesi 1 ayarladığımız süre kadar saymaya başlar. Ayarlanan süre sonunda açık kontağını kapatır. Ve yıldız üçgen devresine start vermiş olur. Eğer 1-0-2 anahtarını manuel konumuna alırsak arada zaman rölesi olmayacağı için yıldız üçgen devresi direk devreye girecektir. Kumanda devresi bu kadar çok basit bir devredir aslında. Eğer bu konu hakkında videomuzu izlemek isterseniz https://www.youtube.com/watch?v=DOFxnXdN3O8&t=2s linkini tıklayabilir. Kanalımıza abone olabilirsiniz.
Kumanda devremizde bir adet kumanda sigortası, bir adet 1-0-2 anahtar kullanılmıştır. Ayrıca 2 adet düz zaman rölesi ve üç adette kontaktör kullanılmıştır. Devremizde çizmedik fakat muhakkak motor koruma rölesi termik röle kullanınız. Ayrıca faz koruma röleside kullanabilirsiniz.
çok güzel anlatmışsınız. Başarılarınızı takdir ediyorum