Termistör ve Faz Koruma Röleli Yıldız Üçgen Kumanda Devresi
Termistör ve faz koruma rölesi sistemdeki asenkron motorun ısınmasında ve faz yokluğu yada yüksek ve düşük gerilim geldiğinde motor yanmaması için kullanılan cihazlardır. Bu cihazları ayrı ayrıda kullanabilirsiz. Yada tek bir elektrik elemanı üzerinde hem termistör hemde faz koruma özelliği olan kontaklar mevcuttur.
Motor sarımı yapılırken sarılar arasını PTC konularak sargı sıcaklığı ölçümü yapılır. Sargılardan gelen PTC uçları termistör rölesine bağlanır. Termistör rölesinin kendisinden ayarlı sıcaklık aralığı mevcuttur. İstenilen sıcaklığın yani omajın üstüne çıktığında termistör rölesi kontaklarını açar ve kumanda devresini durdurur. Dolayısıyla ısınan motor sargılarındaki vernikler erimez yada aşırı sıcaklıktan sargılar gavrulmamış olup koruma yapmaktadır.
Faz koruma rölesi ise faz yokluğu yada düşük gerilim ve yüksek gerilim geldiğinde kontaklarını açarak motor sargılarına hasar gelmemesini engellemektedir. Her faz koruma rölesinin % lik olarak koruma yapma özelliği mevcuttur. Kullanacağınız sisteme göre faz koruma rölesi seçmeniz uygun olacaktır.
Termistör ve Faz Koruma Röleli Yıldız Üçgen Kumanda Devresi Yapılışı
Kumanda fazından çıkarak faz koruma rölesi ortak ucuna bağlıyoruz. Faz koruma rölesi kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak termistör rölesi ortak uca bağlıyoruz. Termistör rölesi kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak termik röle kapalı kontak (NC) girişine bağlıyoruz.
Termik röle çıkış kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak stop butonu kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Stop butonu çıkış kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak start butonu giriş açık kontak (NO) bağlantı yapıyoruz. Start butonu çıkış açık kontak (NO) ucundan çıkarak M kontaktörü A1 ucuna bağlıyoruz. M kontaktörü A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Daha sonra start butonu giriş açık kontak (NO) ucundan alıyoruz. Aldığımız bu kabloyu M kontaktörünün açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz. M kontaktörünün çıkış açık kontak (NO) ucundan çıkarak start butonu (NO) çıkış ucuna bağlıyoruz. Böylelikle mühürleme devresini bitirmiş oluyoruz.
Yıldız ve üçgen devresine ait kontaktör bağlantıları
Start butonu açık kontak (NO) çıkış ucundan çıkarak üçgen kontaktörünün kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Üçgen kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak zaman rölesi A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Üçgen kontaktörü az önce kullanılan kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak yıldız kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Yıldız kontaktörünün A2 ucundan çıkarak zaman rölesi kapalı kontak (NC) girişine bağlıyoruz. Zaman rölesi kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak nötr ucuna bağlıyoruz.
Ardından az önce kullandığımız üçgen kontaktör açık kontak (NO) giriş ucundan kablo alıyoruz. Aldığımız bu kabloyu yıldız kontaktör kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Yıldız kontaktörü kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak üçgen kontaktörü A1 ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün A2 ucundan çıkarak zaman rölesi açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz.
Zaman rölesi açık kontak (NO) çıkış ucundan çıkarak nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Daha sonra üçgen kontaktörünün A2 ucundan kablo çıkıyoruz. Bu kabloyu üçgen kontaktörünün açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün çıkış açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. Ve böylelikle kumanda devresi bitmiş bulunmaktadır.
Bu çizilmiş devre okullarda gösterilen ve öğretilen kumanda devreleridir. Lakin bu kumanda devrelerinde bazı yanlışlıklar olmaktadır. Birincisi zaman rölelerinde genellikle tek ortak uç ve bir adet açık bir adet kapalı kontak mevcuttur. Dolayısıyla yapılacak devre bu zaman rölesine göre yapılması uygun olacaktır. ikincisi bu devrede zaman rölesi kontakları nötr hattına bağlantısı yapılmıştır. Kumanda devrelerinde genellikle faz kullanılmalıdır. Nötr hattı ile kumanda devresi tamamlanması uygun olmayacaktır.
Detaylı bilgi almak bu tarz kumanda devrelerinin çizim ve videolarını izlemek için https://www.youtube.com/@elektrikegitimi linkini tıklayabilirsiniz.
Average Rating