Sıvı Seviye Rölesi İle Full Korumalı Yıldız Üçgen Devresi
Sıvı seviye rölesi ile full korumalı yıldız üçgen devresinde termik röle, faz koruma, ptc gibi cihazlar koyarak motoru koruma yapacaktır. Termik röle motoru akımdan koruyacaktır. Faz koruma rölesi ise faz yokluğu ve faz sırasını kontrol ederek motoru koruyacaktır. Ptc rölesi motoru sıcaktan koruyarak sargılara hasar gelmesini engelleyecektir. Dolayısıyla bu tarz koruma cihazları kullanarak motorun ani sorunlar karşısında koruma yapılmış olacaktır.
Sıvı seviye rölesi ile korumalı yıldız üçgen devresi kumanda devresi bağlantısı
Kumanda sigortasından çıkarak termik röle kapalı kontak (NC) 95 nolu ucuna bağlıyoruz. Termik röle kapalı kontak (NC) 96 nolu ucundan kablo çıkartarak. Gerilim koruma rölesi ortak (COM) ucuna bağlıyoruz. Gerilim koruma rölesi 3 faz düşük gerilim, yüksek gerilim, faz sırası ve yokluğunu takip eden röledir.
Birden çok röle kullanacağımız yerine tek röle ile tüm işlemleri kontrol edebiliriz. Kullanacağınız gerilim koruma rölesine göre açık kontak yada kapalı kontak değişmektedir. Gerilim koruma rölesi kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak PTC Termistör röle com ucuna bağlıyoruz. Ptc Termistör röle açık kontak (NO) ucundan kablo çıkartarak. Acil stop kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Acil stop kapalı kontak (NC) çıkışından çıkarak stop butonu kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Stop butonu kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak sıvı seviye rölesi com ucuna bağlıyoruz. Sıvı seviye rölesi açık kontak (NO) ucundan çıkarak M kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Dolayısıyla M kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Yıldız Üçgen Kumanda Bağlantısı
Daha sonra seviye rölesi açık kontak (NO) çıkış ucundan bir kablo alarak üçgen kontaktörünün kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörü kapalı kontak (NC) çıkışından çıkarak zaman rölesi A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Ardından az önce bağlamış olduğumuz üçgen kontaktörün kapalı kontak (NC) giriş ucundan bir kablo alıyoruz. Aldığımız kabloyu zaman rölesi com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak üçgen kontaktörünün başka kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak yıldız kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Dolayısıyla yıldız kontaktörünün A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Daha önceden zaman rölesi com ucuna bağlantı yaptığımız için projeye göre işlem yapmıyoruz. Zaman rölesi açık kontak (NO) ucundan çıkarak yıldız kontaktörünün kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Yıldız kontaktörü kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak üçgen kontaktörün A1 ucuna bağlıyoruz. Ardından üçgen kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Zaman rölesi com ucundan bir kablo alarak üçgen kontaktörünün açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün açık kontak (NO) çıkışından çıkarak yıldız kontaktörü daha önce kullanılmış kapalı kontak (NC) ucu girişine bağlıyoruz. Böylelikle kumanda devresinin bağlantısı bitmiş bulunmaktadır.
Sıvı seviye faz koruma termistör rölelerin bağlantısı
Devrede faz koruma rölesinin çalışması için L1 L2 L3 uçlarına 380 volt olan güç kablolarını bağlıyoruz. Ve faz koruma rölesinin N ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Termik rölede ise akım ayarı yapmamız gerekmektedir.
Ardından PTC termistör rölesinin PTC uç kısmına motordan gelen ptc kablolarını bağlıyoruz. Bu PTC kabloda iki adet kablo vardır ve her şekilde bağlanmaktadır. PTC termistör rölesinin çalışması için L yazan kısma faz N yazan yere nötr bağlantısını yapıyoruz.
Sıvı seviye rölesinin çalışması için L yazan yere faz N yazan yere nötr bağlantısı yapıyoruz. Sadece devreye gir devreden çık çalışmasını istiyorsak iki prob bağlanmalıdır. Üst seviyede dur alt seviyede çalışmasını istiyorsanız üç prob kullanmanız gereklidir. Yada üst sevide çalış al seviyede durmasını istiyorsanız yine üç prob bağlantısı yapmanız gerekmektedir. Bu iki yada üç prob kablolarını harf ile yazan yerlere bağlantısı yapılmaktadır. Böylelikle kumanda devresinin çalışması için eksik bir işlem kalmamaktadır.
Kumanda devresinin çalışması
Kumanda devresinde enerjiyi verdiğimizde acil stop basıl olur ise elektrik gerilimi geçişi olmayacağı için devre çalışmayacaktır. Acil stop butonunu kaldırıyoruz. Termik rölesi kurulu olacak ve kapalı kontağından elektrik gerilimi geçecektir.
Faz gerilim koruma rölesi 3 fazı dengeli ve 3 fazında olduğunu algıladığında kontağını kapatacak ve elektrik gerilimini iletecek. Termistör röle motorun sıcak olmadığını anlayacak ve kontağını kapatarak elektrik gerilimini iletecek.
Devrenin çalışması için son işlem ise sıvı seviye rölesine gelecektir. Sıvı seviye rölesi bir tankın boşaltılmasında kullanırsak üst seviyeye su geldiğinde kontağını kapatacaktır. Sıvı seviye rölesi kontağını kapatınca yıldız üçgen devresine çalışması için komut verdirecektir.
İlk anda M kontaktörü çekecek bu esnada yıldız kontaktörüde çekecektir. Ve motor ilk başta yıldız çalışacaktır. Aynı esnada zaman röleside enerjileneceği için ayarlanan süreyi saymaya başlayacaktır. Zaman rölesi ayarlanan süre sonunda kapalı kontağını açarak yıldız kontaktörünü durduracaktır. Açık kontağını kapatacaktır üçgen kontaktörünü devreye sokacaktır. Dolayısıyla motor artık üçgen çalışmaya başlayacaktır.
Yıldızdan üçgene hemen geçmektedir. Daha sonra kuyuda su azalınca seviye rölesi alt prob kısa devre olmayıp kapattığı kontağını açarak sistemi durduracaktır.
Yazmış olduğumuz makalelerin çizim ve uygulama videolarını izlemek için https://www.youtube.com/@elektrikegitimi linkine tıklamanız yeterli olacaktır.
Eline sağlık. başarılı bir çalışma olmuş. Sayende hem okuyarak hem de uygulamalı videoda bilgimizi pekiştirdik. Teşekkürler.
Teşekkürler