Jeneratör Şebeke Transfer Panosu Nasıl Yapılır?

Read Time:3 Minute, 33 Second

Jeneratör şebeke transfer panoları evimizde, işyerimizde dolayısıyla tüm hayatımız da kullanılmaktadır. Yapmamız gerek tek konu kullanacağımız güce göre jeneratör almamız. Jeneratör alırken dikkat etmemiz gereken konular ise şöyledir. Birincisi kullanacağımız güce göre jeneratör seçmek. İkincisi manuel mi kullanacaksınız otomatik mi kullanacaksanız. Servis ağı durumu nedir?

Kumanda panosu yaparken muhakkak kontaktörler için mekanik kilitleme kullanmalısınız. Mekanik kilitlemeler iki tip olmaktadır. Birincisi üzerinde kontakları olmayan mekanik kilitleme. İkincisi üzerinde açık ve kapalı kontakları bulunan mekanik kilitlemedir. Güvenliğin en üst sınıfta olmasını istiyorsanız kontaklı mekanik kontak kullanmanız gerekecektir.

Yapacağınız kumanda devresinde zaman rölesi kullanmanızda fayda vardır. Zaman rölesinin amacı şebeke kesildiğinde jeneratörü bekletmeli devreye sokmaktır. Diğer zaman rölesi ise şebeke elektriği geldiği zaman jeneratörü durdurmayı uzatmak içindir. Burada ki amaç elektrik dalgalanmalarında yada anlık elektrik gidip geldiğinde jeneratörün yada şebeke sisteminin hemen devreye girip çıkmasını engellemek amacıyla yapılmaktadır.

Kumanda devresi nasıl yapılır?

Jeneratör şebeke kumanda devresi iki etaptan oluşmaktadır. Birincisi jeneratör kumanda devresi ikincisi şebeke kumanda devresi. Bunun amacı ise jeneratör kumanda devresi jeneratör voltajından beslenir. Şebeke kumanda devresi şebeke voltajından beslenir.

Öncelikle şebeke kumandasından başlıyoruz.

JENERATÖR ŞEBEKE TRANSFER KUMANDA DEVRESİ

Şebeke kumanda devresi

Şebeke kumanda sigortasından bir kablo çıkartıyoruz zaman rölesi 1 (ZR1) ortak ucuna bağlantısını yapıyoruz. Zaman rölesi 1 (ZR1) açık kontağından (NO) çıkarak jeneratör kontaktörünün kapalı kontağının (NC) girişine bağlıyoruz. Jeneratör kontaktörünün kapalı kontağından (NC) çıkarak şebeke kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Şebeke kontaktörünün A2 ucuna ise şebeke nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Bu sefer şebeke kumanda sigortasından 2 tane daha kablo çıkartıyoruz. Bu iki kabloyu da bir tanesini zaman rölesi 1 in (ZR1) A1 ucuna bağlanacak. Diğer kabloyu ise röle (R1) A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 (ZR1) ve röle 1 (R1) A2 uçlarına ise şebeke nötr bağlantısı yapmalıyız. Şebeke kumanda devremiz bitmiştir şimdi jeneratör kumanda devresine geçelim.

Jeneratör kumanda devresi

Jeneratör kumanda sigortasından bir adet kablo çıkartıyoruz bu kablonun ucunu röle 1 (R1) com ucuna bağlıyoruz. Röle 1 (R1) kapalı kontağından (NC) çıkarak zaman rölesi 2 (ZR2) A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 (ZR2) A2 ucuna ise jeneratör nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Jeneratör kumanda sigortasından bir tane daha kablo çıkartıyoruz ve bu kablonun ucunu zaman rölesi 2 nin (ZR2) ortak ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 nin (ZR2) açık kontağından çıkarak şebeke kontaktörünün kapalı kontak (NC) girişine bağlıyoruz. Daha sonra şebeke kontaktörünün kapalı kontağından (NC) çıkarak jeneratör kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Jeneratör kontaktörünün A2 ucunu ise jeneratör nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Böylelikle jeneratör kumanda devremizde bitmiştir.

Bu kumanda devresinde kumanda kontaklı mekanik kilitleme kullanmadım. Kullanmama amacım bu devreyi evimizde yapacağımız için maliyet olduğundan almayacağız. 🙂 Bu nedenle sizlerin kafası karışmaması için kullanmadım. R1 rölesi ise hem jeneratörün devreye girmeyi koruma da hemde jeneratörün marş etmesinde kullanılır.

Otomatik jeneratörlerde marş kontak ucu vardır. Bu kontağı ise R1 rölesi üzerinden gerçekleştireceğiz.

JENERATÖR ŞEBEKE TRANSFER GÜÇ DEVRESİ

Güç Devresi Nasıl Yapılır?

Güç devresi yapmadan önemli bir not olarak kullanacağınız güce göre kontaktör seçmelisiniz. Misal evinizde yada ofisinizde 32 amper akım çeken bir sisteminiz var. Siz ister 32 amper kontaktör alın isterseniz 40 amper kontaktör alın. Dolayısıyla güvenlik ve uzun ömürlülük için kullanacağınız akım kapesitesinin bir üstünü almanız daha uygun olacaktır.

Elimizde iki adet kontaktör var bunlardan bir tanesi jeneratör bir tanesi şebeke kontaktörleridir. Jeneratörünün 3 fazlı ise kontaktöre üç faz bağlarsınız. Üç fazlı değil ise kontaktöre faz ve nötr bağlantısı yapabilirsiniz. Jeneratör kontaktörünün güç giriş uçlarına eğer jeneratör beslemesinden çıkan güç uçları bağlanır. Jeneratörden çıkan 3 adet güç ucu jeneratör kontaktörünün girişinde L1 L2 L3 uçlarına bağlanır. Şebekeden gelen üç adet uçlar ise şebeke kontaktörünün girişine L1 L2 L3 uçlarına bağlanır.

Kontaktör çıkışlarını ise önce köprü atalım. Köprü şöyle yapılıyor, Jeneratör kontaktör çıkışından T1 ucundan bir kablo çıkartıyoruz şebeke kontaktörünün çıkışına T1 ucuna bağlıyoruz. Aynı işlemi T2 ve T3 uçları içinde yapmalıyız. Dolayısıyla jeneratör kontaktör çıkışı T2 ucundan bir kablo çıkartıyoruz şebeke kontaktörünün çıkış ucu T2 ucuna bağlıyoruz. Jeneratör kontaktör çıkışı T3 ucundan bir kablo çıkartıyoruz şebeke kontaktörünün çıkış ucu T3 ucuna bağlıyoruz.

En son olarak ya jeneratör kontaktör çıkışından 3 adet kablo çıkartalım yada şebeke kontaktör çıkışından üç adet kablo çıkartalım. İki kontaktör çıkışından da tek tek kablo çıkıp alıcıya bağlamamıza gerek yoktur. Şebeke kontaktörünün T1 T2 T3 uçlarından üç adet kablo çıkartarak alıcıya yada dağıtım sigorta kutusuna bağlayabiliriz.

Anlamadığınız konu var ise https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q kanalından yardım isteyebilirsiniz. Ayrıca kanalımızda arama yerinde jeneratör şebeke yazarsanız videolarımıza ulaşabilir, konuya daha hakim olabilirsiniz.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir