Kompresör basınç şalterli yıldız üçgen kumanda devresi
Kompresörler eskiden de ve halen basınç şalter komutlu yıldız üçgen panoları yapılarak sistemler çalıştırılmaktadır. Genellikle merak edildiği için bizde youtube elektrik eğitimi ortaklığıyla projemizi hem makaleye hemde videoya çektik. Makalemizi okuduktan sonra elektrik eğitimi kanalından videoları izleyerek bilginizi pekiştirebilirsiniz.
Kompresör kumanda devresinde kullanılan malzemeler
1- Kumanda sigortası
2- Güç sigortası
3- Termik röle
4- Acil stop
5- 0-1 anahtar
6- Basınç şalteri ( kullanacağınız kompresörün basınç ayarına göre bar aralığı seçmelisiniz)
7- 3 adet kontaktör
8- Zaman rölesi
9- Kumanda ve güç kablosu
Kumanda devresinin yapılışı
Kumadan sigortasından kumanda kablosunu çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu termik röle 95 nolu kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Termik röle 96 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak acil stop butonu 1 nolu kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz.
Acil stop 2 nolu kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak 0-1 anahtarın 3 nolu açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. 0-1 anahtar 4 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak basınç switchi com ucuna bağlıyoruz.
Basınç switchi ( basınç anahtarı ) kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak M1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M1 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz.
Basınç switchi ( basın anahtarı ) kapalı kontak (NC) ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Bu kabloyu ise üçgen kontaktörü kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörü kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak zaman rölesi A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi A2 ucuna ise nötr bağlantısı yapıyoruz.
Daha sonra az önce kullandığımız üçgen kontaktörünün kapalı kontak (NC) giriş ucundan bir kablo alıyoruz. Aldığımız bu kabloyu zaman rölesi COM ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi kapalı kontağından çıkarak üçgen kontaktörünün kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak yıldız kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Yıldız kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Ardından zaman rölesi açık kontak ucundan çıkarak yıldız kontaktörünün kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Yıldız kontaktörünün (NC) kapalı kontak ucundan çıkarak üçgen kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
En son ise üçgen kontaktörünün mühürlemesi vardır. Bunu ise zaman rölesi COM ucundan bir kablo alıyoruz. Aldığımız kaloyu üçgen kontaktörünün açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi açık kontak ucuna bağlıyoruz.
Böylelikle mühürleme devremiz bitmiştir.

Kumanda devresinin çalışması
Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Termik röle kurulu ise elektrik gerilimi acil butona kadar gelmektedir. Acil stop basılı değil ise kapalı kontak olduğu için elektrik gerilimini 0-1 anahtar girişine gelir. 0-1 anahtar konumunu çevirdiğinde kontağını kapatır ve basınç anahtarına enerji gelir.
Kompresör tankında hava basıncı düşük ise kontağı kapalı olacak. Dolayısıyla motor çalışmaya başlayacaktır. Basınç şalteri çalışma komutunu verince ilk önce m kontaktörü çekecek ve aynı anda yıldız kontaktörü çekecektir. Dolaysıyla ilk önce motor yıldız çalışacaktır.
Aynı esnada zaman rölesi enerjilenip saymaya başlayacaktır. Dolayısıyla ayarlanan süre sonun da aman rölesi yıldız kontaktörü önündeki kapalı kontağını açacaktır. Üçgen kontaktörü önündeki zaman rölesi açık kontağını kapatacaktır.
Zaman rölesi kontağını kapatınca üçgen kontaktörü devreye girecektir. Böylelikle motor üçgen çalışmaya başlayacaktır. Kompresör tankı yada boru hattı yeterli basıncı yakalayınca basınç anahtarı kontağını açacaktır. Dolayısıyla sistem duracaktır. Tekrar basınç düştüğünde kompresör motoru devreye girecektir.
Ayrıca kumanda devresinin çizimi güç devresinin çizimi ve uygulamasının videosunu izlemek için https://www.youtube.com/@elektrikegitimi kanalını ziyaret edebilirsiniz.
başarılı bir çalışma olmuş teşekkürler