Yıldız Üçgen Rölesi İle Kumanda Devresinin Hazırlanması

Read Time:3 Minute, 37 Second

Yıldız üçgen kumanda devreleri 7,5 kw ve üstü motorlarda kullanılmaktadır. Yeni dönemde artık soft starter ( yumuşak yolverici ) kullanılmaktadır. Aslında asenkron motorların uzun süreli sağlıklı çalışması için soft starter ( yumuşak yolvcerici ) kullanılması uygundur. Yine de yıldız üçgen devreleri bol miktarda kullanılmaktadır.

Yıldız üçgen rölesi normal röleden farklıdır. Böylelikle başka röle kullanmaya gerek yoktur. Yıldız üçgen rölesi üçgen kontaktörünün kalma süresini ve üçgenden yıldıza geçerken bekleme süresini ayarlamaktadır. Normal zaman rölesi kullansak üçgen kontaktörden yıldız kontaktöre geçerken süre ayarlamıyoruz. Lakin yıldız üçgen rölesi kullanırsak üzerindeki ayar trimpotu ile ayar yapabiliyoruz.

Kumanda devresinde kullanılan malzemeler

1- 1 adet yıldız üçgen rölesi

2- 1 adet termik röle

3- 1 adet stop butonu

4- 1 adet start butonu

5- 3 adet kontaktör

6- 1 adet kumanda sigortası

7- 1 adet güç sigortası

8- 1 adet asenkron motor

9- Yeteri kadar kumanda ve güç devresi için kablo

Yıldız üçgen Rölesinin Kumanda Bağlantısı

Kumanda sigortasından kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız kabloyu termik röle 95 nolu kapalı kontak (NC) girişine bağlıyoruz. Termik röle 96 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak stop butonu kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Stop butonu kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkıyoruz. Çıktığımız bu kabloyu start butonu giriş açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Start butonu açık kontak (NO) çıkış ucundan çıkarak C1 ana kontaktör A1 ucuna bağlıyoruz. C1 kontaktörü A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Daha sonra sistemin sürekli çalışması için mühürleme devresi yapmamız gerecektir. Mühürleme devresinde stop ile start arasından kablo alarak başlamamız gerekecektir. Biz ise start butonu açık kontak (NO) giriş ucundan bir kablo alıyoruz. Aldığımız bu kabloyu C1 kontaktörü açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. C1 kontaktörü açık kontak (NO) çıkış ucundan çıkarak mühürleme yapacağımız start butonu çıkış açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Böylelikle mühürleme devremizi bitirmiş bulunmaktayız.

yıldız üçgen rölesi kumanda devresi

Ardından C1 kontaktörünün A1 ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu yıldız üçgen rölesinin 2 nolu com ucuna bağlıyoruz. Ve yıldız üçgen üçgen rölesinin 2 nolu com ucundan kablo çıkartarak yıldız üçgen rölesi A1 ucuna bağlıyoruz. Yıldız ücgen rölesinin çalışması için A2 ucuna ise Nötr bağlantısını yapıyoruz.

Daha sonra yildız üçgen rölesi 1 nolu kontağından çıkarak ücgen kontaktörünün kapalı kontak (NC) girişine bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak yıldiz kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Yıldız kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Ardından yıldız üçgen rölesi 3 nolu kontağından çıkarak yıldız kontaktörünün kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Yıldız kontaktörünün kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak üçgen kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Güç devresinin bağlantısı

Güç sigortasından L1,L2,L3 kablolarını çıkartıyoruz. Çıkan bu 3 faz kablolarını C1 kontaktörünün L1,L2,L3 yazan yere bağlıyoruz. Ardından C1 kontaktörünün çıkışındaki T1,T2,T3 uçlarından 3 fazı kablosu çıkartarak L1,L2,L3 uçlarını asenkron motorun U,V,W uçlarına bağlıyoruz.

Yıldız üçgen rölesi güç devresi

Daha sonra C1 kontaktörünün L1 ucundan kablo alarak üçgen kontaktörünün L3 ucuna bağlıyoruz. C1 kontaktörünün L2 ucundan bir kablo alarak üçgen kontaktörünün L2 ucuna bağlıyoruz. Son olarak C1 kontaktörünün L3 ucundan kablo alarak üçgen kontaktörünün L1 ucuna bağlıyoruz. Böylelikle üçgen kontaktör giriş besleme bağlantısını yaptık. Daha sonra Üçgen kontaktörünün T1 ucundan çıkarak asenkron motorun Y ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün T2 ucundan kablo çıkarak asenkron motorun X ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün T3 ucundan çıkarak asenkron motorun Z ucuna bağlıyoruz.

En son ise yıldız kontaktörünü bağlıyoruz. Yıldız kontaktörünün giriş uçlarını birbirleri arasında bağlıyoruz. Yani köprü yapmış oluyoruz. Yıldız kontaktörünün çıkış uclarını T1,T2,T3 uçlarını ise asenkron motorun X,Y,Z uçlarına bağlıyoruz.

Kumanda devresinin çalışması

İlk önce kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Ardında güç sigortasını kaldırıyoruz. Sistemimize enerji geldikten sonra yildız üçgen rölesinin yildız da kalma süresini ayarlıyoruz. Daha sonra yıldız kontaktörünü devre dışı bırakıp ücgen kontaktörünün devreye girme süresini ayarlıyoruz. Bu işlemden sonra termik röle hazır ise sitemin çalışmasına izin verecektir. Start butonuna bastığımızda ilk önce C1 kontaktörü çekecektir. C1 kontaktörü ile yıldız kontaktörüde aynı anda çekecektir.

Daha sonra ayarlanan süre sonunda yıldız kontaktörü çekmeyi bırakacak C1 kontaktörü çekmeye devam edecektir. Ayarlanan süre kadar bekler ve ardından üçgen kontaktörü çekecektir. C1 kontaktörü ile birlikte üçgen kontaktörüde çekecektir. İlk başta motor yıldız kontaktörü çektiği için yıldız çalışacaktır. Ardından üçgen kontaktörü çekince motor üçgen çalışmaya başlayacaktır. Stop butonuna basıla kadar asenkron motor üçgen çalışmaya devam edecektir. Stop butonuna basıldığında asenkron motor duracaktır.

Ayrıca kumanda devresinin çizim ve uygulama videosunu izlemek için youtube kanalımızı ziyaret edebilir. Ücretsiz abone olabilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir