Rotoru sargılı asenkron motora bir kademe dirençle yol vermek

Read Time:1 Minute, 49 Second

Rotoru sargılı asenkron motora bir kademe dirençle yol verme otomatik kumanda ve güç devresi nasıl yapılır? Kademe dirençler ile motorlara yol vermek şebekeden fazla akım çekilmemesi için kullanılmaktadır. Tek kademeli direnç, iki kademeli direnç ile yol verme kullanılır.

Kumanda devresinin yapılışı

Kumanda sigortasından kablo çıkarak termik röle giriş kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Termik röle çıkış kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak stop butonu kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Stop butonu çıkış kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak start butonu açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz.

Daha sonra start butonu çıkış açık kontak (NO) ucundan çıkarak A kontaktörünün A1 ucuna bağlantı yapıyoruz. A kontaktörünün A2 ucuna nötr bağlantısı gerçekleştiriyoruz. Ardından start butonu giriş açık kontak (NO) ucundan bir kablo alıyoruz. Aldığımız bu kabloyu A kontaktörünün giriş açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. A kontaktörünün çıkış açık kontak (NO) ucundan çıkarak start butonu çıkış açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz.

Yine A kontaktörünün bağlanan çıkış açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi ortak uca bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Zaman rölesi açık kontak (NO) ucundan çıkarak B kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. B kontaktörünün A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Daha sonra zaman rölesi ortak uçtan bir kablo alarak zaman rölesi A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi A2 ucuna ise nötr bağlantısı gerçekleştiriyoruz.

Rotoru sargılı asenkron motora bir kademe dirençle yol vermek

Kumanda devresi nasıl çalışır ?

Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Termik röle kurulu ise elektrik gerilimi kapalı kontağından geçer. Stop butonu basıl olmadığı için kapalı kontağından elektrik gerilimi geçmektedir. Ve start butonu girişine kadar gelir. Daha sonra start butonuna basıldığında açık kontağını kapatır ve elektrik gerilimi geçerek A kontaktörünü enerjilendirir.

Enerjilenen A kontaktörü çeker ve motor çalışmaya başlar. A kontaktörü çekince kapalı kontağını açar, açık kontağını kapatır. Dolayısıyla start butonundan elimizi çektiğimizde devrenin çalışma gerilimi kendi kontağı üzerinden devam eder. Start butonuna bastığımızda aynı anda zaman röleside enerjilenir ve saymaya başlar.

Bu esnada motor kademe direnci ile devreye girmektedir. Zaman rölesi ayarlanan süre sonunda açık kontağını kapatır. Dolayısıyla açık kontağını kapattığından B kontaktörüne enerji gelerek kontaktör çeker. B kontaktörü çekince güç kontaklarını kapatarak kademe direncini devre dışı bırakır. Böylelikle motor yıldız bağlanmış olup çalışmaya devam edecektir. Stop butonuna basınca sistem duracaktır.

Kumanda devrelerinin çizim videoları için https://www.youtube.com/@elektrikegitimi/featured linkini tıklayabilirsiniz.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir