Start butonuna basınca 1 nolu motor devreye girecek
Start butonuna basınca M1 motoru çalışacaktır. 10 saniye sonra M2 motoru devreye girecektir. M2 motoru devreye girdikten 5 saniye sonra M3 motoru devreye girecektir. M3 motoru devreye girince M2 motoru duracaktır. M1 ve M3 motorları birlikte çalışmaya devam edecektir. Stop butonuna basınca motorlar duracaktır. Yazmış olduğumuz kumanda devresinin çizimini sizlere anlatacağım. Kumanda devresinin çizimi ve uygulamasının videosunu izlemek isterseniz https://www.youtube.com/@elektrikegitimi kanalımızdan bulabilirsiniz.
Start butonuna basınca m1 motoru devreye girecek kumanda devresinin yapılışı
Kumanda sigortasından çıkıyoruz. Çıktığımız kabloyu stop butonu 1 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Stop butonu 2 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Ardından start butonu 4 nolu açk kontak (NO) ucundan çıkaak M1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M1 kontaktörünün çalışması için A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucundan bir kablo alıyoruz. Aldığımız bu kabloyu m kontaktörünün açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. M1 kontaktörünün açık kontak (NO) ucundan çıkarak start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Ve böylelikle mühürleme devremizi yapmış bulunmaktayız.
Daha sonra mühürlemede kullandığımız M1 kontaktörünün açık kontak (NO) çıkış ucundan bir kablo alıyoruz. Aldığımız bu kabloyu zaman rölesi 1 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Zaman rölesi 1 A1 ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi 1 COM ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 açık kontak (NO) ucundan çıkarak M3 kontaktörünün kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. M3 kontaktörünün kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak M2 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M2 konraktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Ardından zaman rölesi 1 COM ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu M2 kontaktörünün açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. M2 kontaktörünün açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 2 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
M2 kontaktörünün kullandığımız açık kontak girişinden bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi 2 COM ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 açık kontak (NO) ucundan çıkarak M3 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M3 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
M3 motor kontaktörünün mühürlenmesi
Daha sonra zaman rölesi 2 COM ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu M3 kontaktörünün açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. M3 kontaktörün açık kontak (NO) çıkış ucundan çıkarak zaman rölesi 2 açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz.
Böylelikle kumanda devremiz bitmiş bulunmaktadır.
Kumanda devresinin Çalışması
Start butonuna bastığımızda M1 kontaktörü çeker ve 1 nolu motor çalışmaya başlar. Aynı zamanda zaman rölesi 1 saymaya başlar. Zaman rölesi 1 ayarlanan süre sonunda (10sn) M2 kontaktörünü devreye sokar. Dolayısıyla 2 nolu motor çalışmaya başlar. 2 nolu motor çalışmaya başladıktan sonra zaman rölesi 2 bobinleri enerjilenir. Zaman rölesi 2 bobinleri enerjilendiği için saymaya başlar. Zaman rölesi 2 5 saniye sonra M3 kontaktörünü çektirir. Ve 3 nolu motor çalışmaya başlar.
M3 motoru devreye girince 2 nolu motor kontaktörü önündeki M3 kontaktörünün kapalı kontağını açar ve M2 nolu kontaktörü devre dışı bırakır. M2 kontaktörü devre dışı olunca 2 nolu motor durur. M2 kontaktörü devre dışı olunca zaman rölesi 2 de enerjisi iptal olur. Bu nedenle zaman rölesi 2 nin açık kontağı 3 nolu motorun M3 konmtaktörünün açık kontağı ile mühürlenir. Böylelikle stop butonuna basılana kadar M1 ve M3 motorları çalışmaya devam eder. Stop butonuna basınca her iki motorda birlikte durur.
Average Rating