Start butonuna basınca 1 nolu motor çalışacak kumanda devresi
stopa basınca 2 motor devreye girecek
Start butonuna basınca 1 nolu motor çalışacak. Stop’a basınca 1 motor duracak 2. motor çalışmaya başlayacaktır. 2 motor 10 saniye çalıştıktan sonra 2 motor duracaktır. Her iki motor da birlikte çalışmayacaktır. Bu konu ile ilgili sizlere kumanda devresinden bahsedeceğim. Öncelikle bu devrenin kumanda bağlantısından sonra çalışma mantığından bahsedeceğim. En son olarak anlattığımız konu ile ilgili uygulama videoları mevcuttur. Videolarımı youtube elektrik eğitimi kanalında paylaşmaktayız. Bizlere destek olmak için abone olabilirsiniz.
Kumanda Bağlantısı
Kablomuzun bir ucunu kumanda sigortasına bağlıyoruz. Diğer ucunu stop butonu (NC) 1 nolu kapalı kontağı girişine bağlıyoruz. Daha sonra stop butonu (NC) 2 nolu kapalı kontağından çıkarak start butonu (NO) 3 nolu açık ucuna bağlıyoruz. Start butonu (NO) 4 nolu açık kontağından çıkarak 2 nolu motor (NC) kapalı kontağının girişine bağlıyoruz. 2 nolu motor (NC) kapalı kontağından çıkarak 1 nolu motor kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. 1 nolu motor kontaktörünün A2 ucuna ise şebeke nötrümüzü bağlıyoruz. Sonra 1 nolu motorun sürekli çalışması için mühürleme devresini yapmamız gereklidir. Start butonu (NO) 3 nolu giriş ucundan bir tane kablo çıkartıyoruz mühürleme yapacağımız 1 nolu motor kontaktörünün (NO) açık kontağının girişine bağlantı yapıyoruz. Mühürleme için kullandığımız 1 nolu motor kontaktörünün (NO) açık kontağından çıkarak start butonu (NO) 4 nolu çıkış ucuna bağlıyoruz.
Stop butonuna hem kapalı (NC) hem de (NO) kontak kullanmamız gereklidir. Kapalı (NC) kontağı nolu motor için yukarıda kullandık. Şimdi ise 2 nolu motor için açık (NO) kontağı kullanacağız. Kumanda sigortasından bir tane daha kablo çıkartıyoruz. Stop butonuna bağladığımız açık kontak (NO) 3 nolu girişine bağlıyoruz. Stop butonuna bağladığımız açık kontak (NO) 4 nolu kontağından çıkarak 1 nolu motor kontaktörünün kapalı kontağının (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. 1 nolu motor kontaktörünün (NC) kapalı kontağından 2 kablo çıkarak önce zaman rölesi (ZR1) A1 ucuna bağlıyoruz. 1 nolu motor kontaktörünün (NC) kapalı kontağından çıktığımız diğer kabloyuda zaman rölesi (ZR1) ortak ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi (ZR1) A2 ucuna ise şebeke nötrünü bağlıyoruz. Zaman rölesi (ZR1) kapalı kontağından çıkarak 2 nolu motor kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. 2 nolu motor kontaktörünün A2 ucuna ise şebeke nötrünü bağlıyoruz.
Zaman rölesi (ZR1) zaman ayarını 10 sn ayarlıyoruz. Ve ikinci motorunda durma süresine kadar sürekli çalışması için mühürleme devresi yapacağız. Daha sonra stop butonuna bağladığımız açık kontak (NO) 3 nolu girişinden bir kablo alacağız. Bu kabloyu mühürleme yapacağımız 2 nolu motor kontaktörünün (NO) açık kontak girişine bağlıyoruz. Daha sonra 2 nolu motor kontaktörünün mühürleme için kullandığımız (NO) açık kontağından çıkarak. Stop butonu arkasına bağladığımız açık kontağın (NO) 4 nolu ucuna bağlayarak mühürleme devresini bitiriyoruz.

Kumanda Devresi Çalışması
Kumanda sigortasını kaldırıyoruz ve enerji start butonuna kadar geliyor. Start butonuna bastığımızda eğer 2 nolu motor kontaktörü çekmiyorsa elektrik akımı 1 nolu motor kontaktörüne gelerek kontaktör çeker. Dolayısıyla kontaktör çektiği için 1 nolu motor çalışmaya devam eder. Ne zaman 1 nolu motor duracak stop butonuna basınca duracak. Stop butonuna basınca 1 nolu motoru durduracak. Ve 2 nolu motoru devreye alacaktır. 2 nolu motor devreye girince aynı zamanda zaman rölesi de saymaya başlayacaktır. Sonra zaman rölesi 10 saniye ayarlandığı için 10 saniye sonra kontağını açarak devresi durduracaktır. Devremiz bu şekilde çalışmaktadır. Şimdi sizlerede bu kumanda devresi ile ilgili de videoalrımız mevcuttur, izleyebilirsiniz.
Zaman ayarlı motor çalıştırma kumanda devresi nasıl yapılır
Kullanılacak malzemeler
1 adet kumanda sigortası, stop butonu ve start botunu. 1 adet zaman rölesi ve 2 adet kontaktör gerekmektedir. Güç devresi için 3 fazlı sigorta yada şalter. Ve istiyorsanız 2 adet termik manyetik şalter gerekmektedir.
YAZMIŞ OLDUĞUMUZ KONU HAKKINDA UYGULAMALI VİODEO İZLEMEK İÇİN YOUTUBE “ELEKTRİK EĞİTİMİ” KANALINDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.
Average Rating