Acil stop motor koruma ve faz koruma röleli
Acil stop butonu, motor koruma şalteri, faz koruma rölesi kullanarak start stop kumanda devresi çizimini ve bağlantısını sizlere anlatacağım. Full güvenlikli devre isterseniz termistör rölesi de kullanabilirsiniz.
Acil stoplu devrede kullanılan malzemeler
- Kumanda sigortası
- Acil stop butonu
- Motor koruma şalteri
- Faz koruma rölesi
- Stop butonu
- Start butonu
- Kontaktör
- Güç kontaktörü
- Kumanda ve güç kablosu
- 3 fazlı asenkron motor
Kumanda devresi yapılışı

Kumanda sigortasından çıkarak acil stop butonu 1 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Acil stop butonu 2 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak. Termik manyetik şalterin 13 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Ardından termik manyetik şalter 14 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak. Faz koruma rölesi 2 nolu com ucuna bağlıyoruz. Faz koruma rölesi 3 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak stop butonu 1 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Sonra stop butonu kapalı kontak (NC) 2 nolu ucundan çıkarak. Start butonu 3 açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Daha sonra start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak K kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Dolayısıyla K kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
ilk önce mühürleme devresini gerçekleştirelim. Start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucundan bir tane daha kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız kabloyu K kontaktörünün 13 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. K kontaktörünün 14 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Böylelikle mühürleme devresini bitirmiş bulunmaktayız.
Daha sonra K1 kontaktörün A1 ucundan bir tane kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu P1 lambasının x1 ucuna bağlıyoruz. P1 lambasının x2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Ardından faz koruma rölesinin 1 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak P3 uyarı lambasının x1 ucuna bağlantı yapıyoruz. P3 lambasının x2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz.
En son olarak motor koruma şalterinin 13 nolu açık kontak (NO) ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız kabloyu motor koruma şalterinin 12 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Motor koruma şalterinin 11 nolu ucundan çıkarak P2 uyarı lambasının x1 ucuna bağlıyoruz. P2 lambasının x2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Böylelikle kumanda devresi bitmiş bulunmaktadır.
- P1 motor devrede ikaz lambası
- P2 Aşırı akım hatası
- P3 Faz hatası
Güç devresinin yapılışı
L1 L2 L3 fazından 3 adet kablo çıkartıyoruz bunları motor koruma şalterinin 1-3-5 nolu uçlara bağlıyoruz. Motor koruma şalterinin 2-4-6 nolu uçlarından çıkarak K kontaktörünün L1-L2-L3 uçlarına bağlıyoruz. Daha sonra K kontaktörünün T1-T2-T3 uçlarından 3 fazı çıkartarak asenkron motorun U V W uçlarına bağlıyoruz. Harici olarak motor koruma şalteri çıkışından 3 fazı alarak faz koruma rölesinin L1 L2 L3 yazan yerlere bağlıyoruz. Motor metal gövdesine toprak bağlantısı yapıyoruz.
Kumanda devrelerinin uygulama videolarını izlemek için kanalımızı ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz abone olmayı unutmayınız. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi
Average Rating