Başlatma butonuna basılınca A motoru 10 dk çalışacak

Read Time:2 Minute, 40 Second

Başlatma butonuna basılınca ilk önce A motoru 10 dakika çalışacaktır. 10 dakika sonra A motoru duracak B motoru çalışmaya başlayacaktır. B motoru 10 dakika çalıştıktan sonra duracak C motoru çalışmaya başlayacaktır. 10 dakika sonra sistem komple duracaktır. Kumanda devresi çizimini sizlere anlatacağım.

Kumanda devresinde kullanılan malzemeler

  • Kumanda ve güç sigortası
  • Stop butonu
  • Start butonu
  • 1 adet 220 volt bobinli röle
  • 3 adet 220 volt bobinli kontaktör
  • 3 adet 220 volt bobinli zaman rölesi

Başlatma butonu ile çalışan devrenin yapılışı

Kumanda sigortasından bir kablo çıkartarak stop butonu 1 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Stop butonu 2 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak başlatma butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Başlatma butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 3 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 3 kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak R1 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. Daha sonra R1 rölesinin A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Ardından start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucundan bir tane daha kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu R1 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R1 rölesinin açık kontak (NO) ucundan çıkarak start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Böylelikle devremizin sürekli çalışması için mühürleme devresini yapmış bulunmaktayız.

Daha sonra zaman rölesi 3 com ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi 1 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak A kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. A kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Zaman rölesi 1 com ucundan bir kablo çıkartarak zaman rölesi 1 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi A2 ucuna ise nötr bağlantısına bağlıyoruz. ZR1 açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 2 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak B kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Ardından B kontaktörünün A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Zaman rölesi 1 açık kontağından bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi 2 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 A2 ucuna nötr bağlantısını yapıyoruz. Zaman rölesi 2 nin açık kontağından iki adet kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız kablonun birini C kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Çıkardığımız ikinci kabloyu ise zaman rölesi 3 A1 ucuna bağlıyoruz. C kontaktörünün A2 ucunu ve zaman rölesi 3 ün A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Böylelikle kumanda devremiz bitmiş bulunmaktadır.

Kumanda devresinin çalışması

Start butonuna bastığımızda zaman rölesi 3 kapalı kontak olduğu için R1 rölesine enerji gelir ve çeker. R1 rölesi çekince açık kontağını kapatır ve start butonu altından mühürleme yapar. Elimizi start butonundan çekince elektrik gerilimi R1 rölesi kontağından devam eder.

İlk önce A kontaktörü çeker ve motor çalışmaya başlar. Zaman rölesi 1 enerjilenir ve ayarlanan süre kadar saymaya başlar. ZR1 ayarlanan süre sonunda kapalı kontağını açar ve A kontaktörünü devre dışı bırakır. Zaman rölesi 1 açık kontağını kapatır ve B kontaktörüne enerji gelir. Böylelikle B motoru çalışmaya başlar. Aynı zamanda zaman rölesi 2 de enerjilenir.

Zaman rölesi 2 ayarlanan süre sonunda kapalı kontağını açar ve B kontaktörünü devre dışı bırakır. Açık kontakğını kapatarak C kontaktörünü devreye sokar. Dolayısıyla C motoru çalışmaya başlar. Aynı zamanda zaman rölesi 3 de enerjilenir. Zaman rölesi 3 ayarlanan süre sonunca kapalı kontağını açar ve sistemi kople durdurur. Kumanda devresi bu şekilde çalışmaktadır.

Kumanda devresi ile ilgili çizim ve uygulama videoları için linki tıklayıp kanalımızda arama yerine konuyu yazabilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir