Kumanda Panosu Yapılırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Read Time:3 Minute, 41 Second

Kumanda panoları tasarımı yaparken birden çok dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bende şimdi bu konuları sizlere hem yazılı hem de video ile anlatacağım.

Kumanda panosu yapacağımız zaman öncelikle çalışacak sistemin elektrik kumanda projesini oluşturmamız gereklidir. Daha sonra projemize göre çekecek akıma göre kumanda malzemelerinin seçilmesi gerekmektedir. Seçilen malzemelerin boyutlarına ve tasarımına göre pano ölçüsü belirlenmelidir. Pano seçilirken kullanılacak yere göre polyester yada saç pano seçilmelidir. Dış ortama yapılan bir pano ise şapkalı dış ortam panosu seçilmelidir. Islak zemin ise pano altına profillerden saç yapılarak yada pano altına beton dökülerek pano yerden kaldırılıp bu şekilde montajı yapılmalıdır.

Malzeme seçimi yapılırken dikkat etmemiz gerek husus ise bir pano yaparken görüntü önemlidir. Bu görüntünün iyi olması için aynı malzemenin yan yana konulduğunda aynı marka ve model olması en uygunu olacaktır. Videomuzda da bahsettim örneğin; sigorta alıyorsunuz biri Siemens marka diğer Legrand marka. Bu her iki markanın da sigorta ebat tipi şekli farklıdır.

Besleme girişini bağlayacağımız yere atlama barası taktığımızda boy farkından dolayı bağlantı yapılamayacaktır. Ayrıntılı olarak videoda gösterdim. Bu neden den dolayı aynı ürünü aynı marka almaya çalışalım birbirlerinden farklı marka kullanmayalım.

Pano içerisine malzemeler nasıl yerleştirilmelidir?

Pano dizaynından bahsederken orta halli pano yapımından bahsedeceğim. Her makinaya göre dizayn farklı olacaktır. En üst sıraya şalter yada sigortalar konulur. Bir altına termikler konulur pano ufak ise termik ve kontaktör yan yana konulabilir. En alta ise ray klemensler konularak hem giriş beslemeleri hem de alıcılara klemensten dağıtılacaktır.

Pano içerisine malzemeleri yerleştirdikten sonra projemizi uygulamaya başlayabiliriz. Burada kumanda kablosu kullanılacak ve kumanda kablomuz devremize göre 0,75mm veya 1mm kullanabiliriz. Kumanda kabloları içerisinde çoklu bakır tel olacağından dolayı yüksük kullanmamızda fayda vardır. Aksi halde yüksük olmadan kullandığımızda bir kaç tane tel bağlantı yapılırken dışarı çıkmış olacaktır. Ve enerji verdiğimizde arıza durumunda bu çıplak tele dokunarak çarpılabiliriz. Ve bu yüksük kabloyu bir arada tuttuğundan dolayı malzeme klemensine sıkarak kablomuz yayılmayacak daha sağlam sıkılmış olacaktır. Dolayısıyla her hangi bir ufak vibrasyonda kablomuz yerinden çıkmayacaktır. Bu nedenle kumanda kablolarında yüksük kullanmamız gereklidir.

Pano içi kanal montajı yapılırken dikkat etmemiz hususlar nelerdir?

Kullanılacak kumanda malzemesine göre kanal en ve yükseklik belirlenmelidir. Ayrıca kanal kesimi kaparken kenarları çapraz kesilerek montajında görüntü için güzel olacaktır.

Kumanda devresi yapılırken kabloları çok fazla uzun bırakmayınız. Fazla bıraktığınızda kanal içerisinde şişlemeler oluşabilecektir.

Kumanda panosu yaparken pano kapağına uyarı ikaz ışıkları koyabiliriz. Ve bu uyarı ışıklarının bağlantısında kablolar sarkacaktır. Kapak açılıp kapatınca kablonun hasar almaması için ve görsel güzel gözükmesi için aşağıdaki resimdeki malzemelerden kullanabiliriz. Bu malzemeler sayesinde kablolar şekilli ve düzgün duracaktır.

ASTRONOMİK ZAMAN SAATİ NEDİR CİHAZA NASIL BAĞLANIR?

Astronomik zaman rölesi içerisindeki program vasıtasıyla istediğiniz zaman bir cihazı devreye sokmaya. İstediğiniz zaman cihazı devreden çıkarma işlemini yapar. Astronomik zaman rölelerin diğer adı astronomik zaman saati’dir.

Zaman saatinin diğer zaman rölelerinden farkı ekranlı ve marka ve modele göre içerisindeki program sayısıdır. Ayrıca bölgesel ayarlarıda mevcuttur.

Bu zaman saatleri mekanik zaman saatleri gibi değildir. Mekanik zaman saatlerinin her bir ayar dilimi 15 dakikadır. Astronomik zaman saatini saniye cinsinden de ayarlayabilirsiniz. Bu nedenle daha çok tercih edilmektedir.

Elektrik bağlantısına değinirsek A1 ucuna faz kablosunu yani kontrol kalemi ile baktığınızda ışığı yanan kablo ucunu bağlıyorsunuz. A2 ucuna ise nötr yani kontrol kalemi ile baktığınızda kontrol kaleminde ışığı yanmayan kablo bağlanır. İşin kısacası 220 volt bağlarsınız. Kullanacağınız modele göre kanal çeşitleri mevcuttur. Aşağıda videoda sizlere tek kanallı ve çift kanallı zaman saati bağlantısını gösterdik.

Astronomik zaman saati kanal kısmında c yazan yani com ortak uca faz veriyorsunuz daha sonra ister açık kontağından yada kapalı kontağından alıcınıza faz çıkışı alabilirsiniz. Alıcınızın nötr ucunu ise direk nötr kablosuna yada klemensine bağlıyorsunuz.

Aşağıdaki uygulama videosunda bağlantısını daha net anlayabilirsiniz. Bölgesel ayarı ise çok kullanılan bir özelliktir. Bulunduğunuz bölgeyi seçiyorsunuz kendi yazılımı sayesinde misal hava karardığında çevre aydınlatmalar yanar. Hava aydınlandığında lambalar söner. Kullanımı ve ayarları kolay olduğu için çok tercih edilmektedir. Manuel ayarları ve bölgesel ayarları yapamazsanız yotube “elektrik eğitimi” kanalından yardım alabilirsiniz.

Kullanım alanlarına değinirsek çevre aydınlatmalar en çok kullanılan kısımdır. Hayvancılık sektöründe havalandırma, ısıtma, soğutma ve aydınlatma alanında kullanılmaktadır.

Okul zillerinde, fabrikalarda giriş çıkış zillerinde mola zillerinde kullanılmaktadır.

Elektrik bağlantısında Dikkat etmeniz gerekenler

Dikkate almanız gereken tek uyarımız ise zaman rölesinin kontak akımı sınırlıdır. Sizin bağlayacağınız alıcı yüksek akım çeken bir cihaz ise zaman rölesi çıkışına kontaktör kullanmanız cihaz sağlığı için uygun olacaktır. Aksi takdirde cihaz röle kontakları yapışarak işlem yapamayacaktır. ENTES Bizde videomuzda sizler için röle çıkışına kontaktör bağladık.

Start butonuna basınca 1 nolu motor çalışacak kumanda devresi

YAZMIŞ OLDUĞUMUZ MAKALE İL İLGİLİ UYGULAMA VİDEOLARINI https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured kanalından izleyebilirsiniz.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir