Start stop kumanda devresi ve mühürlemeli devre nasıl yapılır
Start stop devresi okula ilk başladığımız dönemlerde öğrenilen ilk kumanda devresidir. Bu devredeki mantığı öğrendiğinizde geri kalan devrelerde işiniz kolaylaşacaktır.
Start stop kumanda devresi
Kumanda devresi bir motorun yada alıcının start butona bastığımız zaman çalışmasını, stop butonuna bastığımız zaman durması için yapılmaktadır. Bu devrede mühürleme yapmaz isek start butonundan elimizi kaldırır kaldırmaz motor duracaktır. Sabit çalışması için mühürleme yapılması gereklidir.
Devrenin Yapılışı
Kumanda sigortasından çıkarak stop butonu kapalı kontak (NC) girişine bağlantı yapıyoruz. Stop butonu kapalı kontak (NC) çıkışından kablo alarak. Start butonu giriş açık kontak (NO) ucuna bağlantı yapıyoruz. Start butonu açık kontak (NO) çıkışından kablo alarak M kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M kontaktörünün A2 ucuna ise sabit nötr bağlantısı yapıyoruz.
Kontaktör ve röle bağlarken A1 ucuna faz yada d.c + ucu bağlayıp A2 ucuna ise nötr yada d.c – ucu bağlayıp standartınızın olması uygun olacaktır. Ve bu standartınız sayesinde tüm panolara aynı işlemi yapmış olacaksınız. Dolayısıyla arıza durumunda da zorluk çekmemiş olacaksınız.
Devre de 220 volt şebeke gerilimi uygulanmıştır. Dolayısıyla kontaktör bobini 220 volt A.C dir.
Devrenin Çalışması
Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Kumanda sigortasını kaldırınca elektrik gerilimi stop butonu girişine geliyor. Stop butonu kapalı kontak olduğu için elektrik gerilimi kapalı kontaktan geçerek start butonu girişine geliyor. Start butonu açık kontak olduğu için butona basmıyorsak elektrik gerilimini iletmez.
Start butonuna basınca açık olan kontağını kapatarak elektrik gerilimini iletir ve M kontaktörü A1 ucuna enerji gelir. A2 ucuna sabit nötr bağlantısı yaptığımız için kontaktörün bobinlerine enerji geldiğinden bobinleşme olur. Dolayısıyla bobinleşen kontaktör kontaklarını yer değiştirir. Güç kontaklarını kapatır, yardımcı kontaklarda ise açık olan kontağı kapatır kapalı olan kontağını açar.
Güç kontaklarını kapattığı için girişinden verilen 3 faz enerji çıkışından alınarak motora gelir. Dolayısıyla motor çalışmaya başlar. Elimizi start butonundan kaldırdığımızda kontağını açacağı için kontaktör bobinine enerji gitmeyecek. Ve kontaktör çekmeyecektir. Kontaktör eski konumuna geldiği için motor duracaktır.
Motorun sabit çalışması için mühürleme devresi yapılması gereklidir.
Start stop mühürlemeli kumanda devresi
Devrede aynı start stop kumanda devresi gibi yapılır. Yukarıdaki yazılan kumanda devresinin aynısı yapılır. Ardından Stop ile start arasından bir kablo alınır. Yani isterseniz stop butonu çıkışından bir kablo alırsınız isterseniz start butonu girişinden bir kablo alırsınız. Bu aldığınız kabloyu mühürleme yapacağınız kontaktörün açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz. Kontaktörün açık kontak (NO) çıkışından kablo alarak mühürleme yapacağımız start butonunun açık kontak (NO) çıkışına bağlıyoruz. Böylelikle mühürleme devresini yapmış oluyoruz.
Yukarıda çalışmasından bahsettiğimiz devre gibi çalışmaktadır. Sadece start butonuna basınca M kontaktörü çekecektir. Böylelikle M kontaktörü çekince açık olan kontağını kapatacak kapalı olan kontağını açacaktır. Mühürleme yaptığımız kontağını kapatarak elimizi start butonundan çektiğimizde elektrik akımını kendi kontağı üzerinden devam edecektir. Dolayısıyla motor sürekli çalışacaktır. Stop butonuna bastığımızda kapalı kontağını açarak enerji geçişini kesecek ve kontaktör çekmeyi bırakacaktır. Böylelikle motor durmuş olacaktır.
Ayrıca takıldığınız kumanda devrelerinde yada aklınıza gelen devrelerde destek alacağınız zaman youtube kanalımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi/featured
Average Rating