Rulman keçe ve yağlayıcıların depolanması nasıl yapılır

Read Time:2 Minute, 20 Second

Rulman, keçe ve yağlayıcıların depolanması

Rulman, keçe ve yağlayıcıların depolanması koşullarının bu elemanların işletme performansları üzerinde negatif etkileri olabilmektedir. Özellikle rulman ve yağlayıcılar söz konusu olduğunda stok kontrolünün de performans üzerinde önemli bir rolü vardır.

Rulmanların, rulman ünitelerinin ve yatakların depolanması

Depolama şartları;

  • Rulmanları düz, sarsıntısız, sabit sıcaklıktaki kuru ve serin alanlarda muhafaza ediniz.
  • Depolama alanında cereyan olmamalıdır.
  • Depolama alanının izafi nemini aşağıdaki gibi sınırlayınız;

20 Derece ‘de %75

22 Derece’ de %60

25 Derece’ de %50

  • Rulman korozyonunu ve ayrıca toz ve nem karışımının rulmana bulaşmamasını önlemek için montajın hemen öncesine kadar rulmanları orjinal ambalajında muhafaza ediniz.

NOT: Rulman içindeki gresin üniform yayılması ve yuvarlanma elemanlarının yuvarlanma yoluna göre izafi pozisyonlarının değiştirilmesi için makinalar, münkün olduğu kadar sık olarak döndürülmeli veya çalıştırılmalıdır.

Rulman üniteleri ve yataklar da rulmanlarla benzer koşullarda. Dolayısıyla (serin, tozsuz, havalandırması olan ve nem kontrollü) saklanmalıdır.

Rulmanların raf ömrü

Rulmanlar dağıtımdan önce korozyon önleyici bir madde ile kaplanır ve uygun şekilde ambalajlanır. Açık rulmanlarda önerilen depolama koşulları sağlandığı takdirde koruyucu madde rulmanları korozyona karşı beş yıl boyunca korur. Beş yıl sonrası rulmanlar için aşağıdaki yol gösterici önerileri yapmalıyız;

  • Mümkün olduğu kadar ambalaja zarar vermeden rulmanı paketinden çıkartın.
  • Uygun bir çözücü kullanarak rulmanı temizleyin.
  • Rulmanı dikkatlice temizleyin.
  • Rulmanda korozyon veya hasar olup olmadığını gözle kontrol edin. Eğer rulman iyi durumda ise, uygun bir pas önleyici bir maddeyi rulmana uygulayın. Daha sonra rulmanı tekrar orjinal paketine koyun.

Temas keçeli rulmanların raf ömrü

Temas keçeli rulmanları için maksimum depolama süresi, tamamen rulman içindeki yağlayıcının durumuna bağlıdır. Zaman içinde yağlayıcılar yaşlanma, yoğuşma ve yağ ile katılaştırıcının ayrışması gibi sebeplerden bozulurlar. Bu nedenle temaslı keçeli rulmanların üç yıldan fazla depolanması önerilmemektedir.

NOT: Küçük rulmanlar için keçeleri çıkarmak, rulmanı temizlemek, tekrar gres doldurmak ve keçeleri tekrar yerine takmak pratik değildir. Ancak daha önemlisi bu şekilde bir operasyon sırasında keçeler zarar görür. Ve rulmanın çalışması sırasında kirleticiler rulman içine girebilmektedir.

Bazı büyük rulmanlarda keçeler, dış bileziğe bir halka segman ile takılır. Gerekli olduğu durumlarda bu keçeler yerinden çıkarılıp değiştirilebilir.

Yağlayıcıların depolanması

Depolama şartları

Yağlayıcılar sıcaklık, ışık, nem ve oksijenden etkilenirler. Dolayısıyla bu elementlere kısa süreli maruz kalma zararlı değildir. Bununla beraber her maruz kalma yaşlanmayı hızlandırıcı etki yapar.

Yağlayıcıların raf ömrünü uzatmak için aşağıdaki önerileri yapmalıyız;

  • Yağlayıcıları titreşimsiz kuru ve sıcaklığı 40 derecenin altında olan bir alanda muhafaza ediniz. Bu özellikle nem yağlayıcının bozulmasına sebep olduğu ve okisidasyonu hızlandırdığından açılmış kutular için önemlidir.
  • Yağlayıcıları iç ortamda ve bu işe uygun depolama raflarında muhafaza ediniz. İç ortamda depolama aynı zamanda kaplar üzerindeki etiketleride korur.
  • Yağ varillerini kirleticilerin üst düzeyde toplanmasını önlemek için yatay olarak saklayınız.
  • Kirletici girişini engellemek için kutuların kapaklarını her zaman kapalı tutunuz.
  • Bütün kutuları net olarak etiketleyiniz. Etiketler yıpranmış veya zarar görmüş ise yağlayıcının tanımlanması sorun çıkaracaktır. Ayrıca etiketleme renk kodu kullanımı önerilmektedir.
  • Yağlayıcıları her zaman orjinal ambalajında muhafaza ediniz.
  • Uygulanacak yağlayıcıyı açık kutularda muhafaza etmeyiniz.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir