Başlatma butonuna basılınca 1 motor hemen çalışacak
Başlatma butonuna basılınca 1 nolu motor hemen çalışmaya başlayacaktır. 1 motor çalıştıktan 1 dakika sonra sonra 2 motor çalışmaya başlayacaktır. 2 motor 2 dakika çalıştıktan sonra 1 nolu motor ile birlikte duracaktır.
Sistemde üç fazlı iki motor yukarıdaki belirtilen koşullarda çalıştırılacaktır. Motorlar dururken kırmızı uyarı ışığı çalışırken yeşil uyarı ışığı yanacaktır. Buna uygun kumanda devresini aşağıda size bağlantısı anlatacağım.
Kumanda devresinde kullanılan malzemeler
- 2 adet kumanda sigortası
- 1 adet güç sigortası
- 2 adet termik
- 1 adet stop butonu
- 1 adet start butonu
- 2 adet kontaktör
- 2 adet zaman rölesi
- 2 adet asenkron motor
- Birazda kumanda kablosu ve güç kablosu
Kumanda devresinin bağlantısı
Devreyi uygulamada yaptığımız için sigorta ve termik röle çizimlerini görselde oluşturamadık. Fakat ben sizlere onlarında bağlantısını burada anlatacağım.
Şebeke geriliminden bir kablo alıyoruz ve bu kabloyu kumanda sigortasına giriyoruz. Kumanda sigortasından çıkarak F1 kodlu K1 motorunun termik röle kapalı kontak (NC) 95 nolu uca bağlıyoruz. F1 kodlu termik röle kapalı kontak (NC) 96 nolu ucundan çıkıyoruz F2 kodlu K2 motorunun termik röle kapalı kontak (NC) 95 nolu ucuna bağlıyoruz. F2 termik röle kapalı kontak (NC) 96 nolu ucundan çıkıyoruz stop butonu kapalı kontak (NC) 1 nolu ucuna bağlıyoruz. Stop butonu kapalı kontak (NC) 2 nolu ucundan çıkarak start butonu açık kontak (NO) 3 nolu ucuna bağlıyoruz. Start butonu açık kontak (NO) 4 nolu ucundan çıkarak devremizi en son durduracak olan TR2 zaman rölesi com ucu 1 nolu uca bağlanır.
NOT: Zaman röleleri com ortak uç 1 numaradır. 2 numara açık kontak (NO) 3 numara ise kapalı kontak (NC) kullanılmıştır.NOT: Zaman röleleri com ortak uç 1 numaradır. 2 numara açık kontak (NO) 3 numara ise kapalı kontak (NC) kullanılmıştır.
TR2 zaman rölesi kapalı kontak (NC) 3 nolu ucudnan çıkarak K1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. K1 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Daha sonra start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucundan bir kablo çıkartıyoruz ve bu kabloyu mühürleme yapacağımız K1 kontaktörün açık kontak (NO) 13 nolu ucuna bağlıyoruz. K1 kontaktörü açık kontak (NO) 14 nolu ucundan çıkıyoruz start butonu açık kontak (NO) 4 nolu uca bağlıyoruz.
Ardından k1 kontaktörü açık kontak 14 nolu uçtan bir kablo çıkartıyoruz zaman rölesi TR1 A1 ucuna bağlıyoruz. TR1 zaman rölesinin A2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Daha sonra TR1 A1 ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu TR1 zaman rölesinin ortak com 1 nolu uca bağlıyoruz. TR1 açık kontak (NO) 2 nolu ucundan çıkıyoruz K2 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Dolayısıyla K2 kontaktörünün A2 ucuna nötr bağlantısı yapıyoruz.
TR1 ortak com 1 nolu ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu K2 kontaktörü 13 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. K2 kontaktörü açık kontak (NO) 14 nolu ucundan çıkıyoruz TR2 zaman rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. TR2 zaman rölesinin A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Uyarı ışıkların bağlantısı
Şebeke gerilimden gelen kabloyu ikinci kumanda sigortasının girişine bağlıyoruz. Kumanda sigortasından 4 adet kablo çıkartıyoruz. Sırasıyla kabloları K1 kontaktörünün 21 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. İkinci kabloyu K1 kontaktörünün 43 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Daha sonra üçüncü kabloyu K2 kontaktörünün 21 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Ardından sonuncu kabloyu K2 kontaktörünün 43 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz.
Böylelikle K1 ve K2 kontaktörlerinin açık ve kapalı kontak girişlerine sabit enerji vermiş olduk. K1 kontaktörünün 22 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkıyoruz kırmızı uyarı ışığının X1 ucuna bağlıyoruz. Kırmızı uyarı ışığının X2 ucundan çıkarak nötr hattına bağlıyoruz.
K1 kontaktörünün 44 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak yeşil uyarı ışığının X1 ucuna bağlıyoruz. Yeşil uyarı ışığının X2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz.
K2 kontaktörünün 22 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak kırmızı uyarı ışığının X1 ucuna bağlıyoruz. Kırmızı uyarı ışığının X2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. K2 kontaktörünün 44 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak yeşil uyarı ışığının X1 ucuna bağlıyoruz. Ardından kırmızı uyarı ışığının X2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Böylelikle kumanda devresinin çizimini gerçekleştirdik.
Ayrıca aklınıza takılan sorular olduğunda https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q linkine tıklayabilirsiniz.
Average Rating