PNP SENSÖR BAĞLANTISI NASIL YAPILIR / KUMANDA DEVRESİ
PNP sensör ile kumanda devrelerine bağlantısını sizlere uygulamalı olarak anlatacağım. PNP sensörler açık kontak, kapalı kontak ve hem açık hemde kapalı olmak üzere üç ayrı modelden oluşmaktadır. Sizlere devremizi açık kontak pnp sensör ile yapacağız. Pnp sensörlerin kontaklarının çıkışı artı voltaj olmaktadır. Npn sensörlerin kontaklarının çıkışı ise eksi voltaj olmaktadır.
Sensörler çalışma şekillerine göre kullanım alanları farklıdır. Reflektör ile çalışan, cisimden yansıyan, lazer vb. gibi çeşitleri mevcuttur.
Kumanda devresinin yapılışı
Kumanda sigortasından çıkıyoruz, güç kaynağının faz kısmına F yazan yere bağlıyoruz. Nötr hattından ise güç kaynağının N yazan yerine bağlıyoruz. Böylelikle güç kaynağının girişine bağlantı yapmış olduk. Daha sonra güç kaynağının artı (+) yazan yerinden çıkarak sensör koruma ve güç kaynağı çıkışı korumak için sigortaya bağlıyoruz.
Bu otomat sigorta da olabilir cam sigorta da olabilir. Buradaki sigortaya ise sensör soketinden gelen kahve rengi ucu bağlıyoruz. Yani sensörü enerjilendirmek için kahve rengi uca artı voltajı verdik. Ardından sensör soketinden gelen mavi kabloyu güç kaynağının eksi (-) ucuna bağlıyoruz. Böylelikle sensörün çalışması için mavi kabloya eksi uç yani 0 volt verdik. Bu bağlantı sonrası güç kaynağı çıkışından enerji gelir ise sensör enerjilenmiş olacaktır.
Pnp sensörler artı voltaj vermektedir. Uygulamasını yaptığımız devrede pnp sensör NO açık kontak modelidir. Pnp sensörün siyah kablosu artı voltj 24 volt çıkış ucudur. Sensör bir ekipmanı gördüğünde siyah ucundan +24 volt çıkışı verecektir.
Bu nedenle sensör soketinin siyah kablosunu rölenin A1 ucuna bağlıyoruz. Kullandığımız röle 24 Volt D.C bobinli röledir. Rölenin A2 ucuna ise Güç kaynağı çıkışından eksi (-0) volt bağlantısı yapıyoruz. Bu şekilde devremiz bitmiş bulunmaktadır.
PNP Sensör Çalışması
Bu model sensörlerin çıkış voltajı +24 volttur. Bu nedenle sensör çıkışından artı voltajı alırı. Röle bobininin diğer ucuna ise eksi voltaj bağlanır.
Güç kaynağı sigortasını kaldırdığımızda, güç kaynağı enerjilenir. Güç kaynağı enerjilenince çıkışından 24 volt gerilim vermektedir. Sensörün çalışması için gerilimi güç kaynağından aldıktan sonra. Sensör NO açık kontak modeli olduğu için bir cisim gördüğünde açık olan kontağını kapatacaktır. Kontağını kapatınca siyah kablodan artı voltajı çıkartacaktır. Rölenin A2 ucuna da eksi voltaj verdiğimizden kaynaklı röle çekecektir.
Eğer biz NC kapalı kontak sensör kullansaydık. Sensör cisim görmediği zaman çıkış verecek ve röle çekecektir. Sensör bir cisim gördüğünde kapalı kontağını açacak ve rölenin çekmesini engelleyecektir. Açık kontak ve kapalı kontak çalışması bu şekilde dir.
Kumanda devresinin çizim videosu ve uygulama videoları https://www.youtube.com/@elektrikegitimi/videos linki tıklayabilirsiniz.
Average Rating