SENSÖR İLE 3 FAZLI ASENKRON MOTORUN ÇALIŞTIRILMASI
PNP sensör ile 3 fazlı asenkron motoru çalıştırak olan kumanda devresini sizlere anlatacağım. Sensörler genellikle 10 – 30 volt D.C gerilim ile çalışmaktadır. Ayrıca 220 volt ile çalışan sensörler mevcuttur. Bu nedenle kullanılan malzemeye göre devre yapılmalıdır.
Yapacağımız devrede kullanılan malzemeler;
güç kaynağı,
PNP veya NPN sensör
24 volt D.C Röle
220 volt A.C Kontaktör
PNP VE NPN Sensörlerin röle bağlantısı
Öncelikle güç kaynağı L yazan yere faz N yazan yere nötr bağlantısı yapıyoruz. Ardından güç kaynağı çıkışı + yazan 24 volt yere sensör soket kablosundan gelen kahve rengi kabloyu bağlıyoruz. Sensör soketinden çıkan mavi kabloyu ise güç kaynağı – 0 volt yazan yere bağlıyoruz.
Sensör PNP kullanırsak artı çıkışı verecektir. Bu nedenle sensör soketinden çıkan siyah kabloyu röle A1 ucuna bağlıyoruz. Daha sonra röle A2 ucundan kablo çıkartarak güç kaynağı – 0 volt ucuna bağlıyoruz. Rölenin com ucuna güç kaynağı F yazan yerden faz alıyoruz. Rölenin NO açık kontağından çıkarak kontaktörün A1 ucuna bağlıyoruz. Kontaktörün A2 ucuna ise güç kaynağı girişindeki N yazan yerden bağlantı alıyoruz. Kontaktör bobini 220 volt A.C gerilim ile çalışmaktadır.
Sensör NPN kullanırsak yapmamız gerek çok basit bir işlem vardır. Yukarıda yazılan devre bağlantı yapılır. Sadece sensör soket çıkışı siyah kablo röle A2 ucuna bağlanır. Röle A1 ucuna ise güç kaynağı çıkışı + 24 volt bağlantısı yapılır.
Güç kaynağına enerji verdiğimizde, güç kaynağı çıkışından 24 volt çıkarak sensöre çalışma gerilimi gelir. Sensör bir cisim gördüğünde çıkış verir ve röle çekecektir. Röle çekince açık kontağını kapatacaktır. Kontağı kapanınca kontaktörün bobin uçlarına enerji gelecektir. Bobin uçlarına enerji gelen kontaktör çekecektir. Kontaktör çekinde güç kontaklarından enerji geçecek ve 3 fazlı asenkron motora enerji gelecektir. Dolayısıyla asenkron motor çalışacaktır.
Sensörün önünde cisim olmadığında çıkış gerilimi vermeyecektir. Dolayısıyla röle çekmeyecektir.

Güç devresinin bağlantısı
3 fazlı sigortadan kabloları sırasıyla çıkartıyoruz. Sigortadan çıkan kabloları kontaktör girişindeki L1 L2 L3 uçlarına bağlıyoruz. Kontaktör çıkışındaki T1 T2 T3 uçlarından çıkarak 3 fazlı asenkron motor U V W uçlarına bağlıyoruz. Kontaktör çektiği zaman güç kontaklarını kapatarak 3 fazı motor sargılarına iletir. Ve böylelikle sargı uçlarına enerji gelen motor dönmeye başlayacaktır.
Basit bir şekilde sizlere PNP sensör kumanda devresine bağlantısından bahsettim. Aklınıza takılan bağlantıların uygulamalı videosunu izlemek için https://www.youtube.com/@elektrikegitimi kanalını ziyaret edebilirsiniz.
Average Rating