Tankın A ve B seviyelerine kadar dolup ardından boşaltılması

Read Time:4 Minute, 15 Second

Tankın endüstriyel bir karışımın hazırlama tankında yapılacak işlemler otomatik olarak kontrol edilmek istenmektedir. Sistemin çalışması şu şekilde olacaktır.

1- Start butonuna basıldığında sistem çalışacaktır.

2- Önce A seviyesine kadar malzeme A tanka alınacaktır.

3- Sistem yarım saat dinlendirilecektir.

4- Sonra B seviyesine malzeme B tanka alınacaktır.

5- Bu malzemeler yarım saat karıştırılacaktır.

6- Sistem yarım saat dinlendirildikten sonra tanktaki karışım alt seviyeye kadar boşaltılacaktır.

Yazmış olduğumuz sisteme ait kumanda devresinin yapılışını sizlere anlatacağım.

Tankın kademeli doldurulup sonra boşaltılan sistemin kumanda devresinde kullanılacak malzemeler

1 adet kumanda sigortası ve güç sigortası

1 adet start butonu ve stop butonu

2 adet valf

1 adet mühürleme rölesi

1 adet karıştırıcı için kontaktör

3 adet zaman rölesi

Tankın A ve B seviyesine dolması Kumanda devresinin bağlantısı

Kumanda sigortasından bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu stop butonu 1 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Stop butonu 2 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak mühürleme için kullanacağımız rölenin A1 ucuna bağlıyoruz. Sistemi 220 volt yapacaksak A2 ucuna nötr bağlamamız gereklidir. Sistemi 24 volt D.C yapacaksak A2 ucuna 0 volt yani eksi ucunu bağlamamız gerekecektir. Karışıklık olmaması için sizlere konunun başında anlattık. Biz devremizi 220 volt yapalım. Bu nedenle rölenin A2 ucuna nötr bağlantısını yapıyoruz.

Ardından Start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Bu kabloyu ise rölenin com ucuna bağlıyoruz. Rölenin açık kontak (NO) ucundan çıkarak start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Böylelikle mühürleme devremizde bitmiştir.

Daha sonra rölenin com ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Bu kabloyu A seviyesinde bulunan seviye şamandırasının kapalı kontak (NC) girişine bağlıyoruz. A seviyesinde bulunan seviye şamandırası kapalı kontağından (NC) çıkarak malzeme A valfi bobin ucuna bağlıyoruz. A valfi bobinin diğer ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Burada valf bobinlerini 220 volt A.C kullandık.

A seviyesi şamandırasının kapalı kontak (NC) ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Bu kabloyu A seviyesi şamandırası açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. A seviyesi şamandırası açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 1 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 A2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Zaman rölesi 1 A seviyesi dolduktan sonra sistemin 30 dk dinlenmesini ayarlayan zaman rölesidir. Zr1 30 dk ayarlanmıştır.

Beklemeden sonra B seviyesine dolum yapılması

A seviyesi şamandırası açık kontak giriş ucundan bir kablo çıkıyoruz. Çıktığımız bu kabloyu zaman rölesi 1 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 açık kontak (NO) ucundan çıkarak B seviye şamandırası kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. B seviyesi şamandırası kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak malzeme B valfi bir ucuna bağlıyoruz. Malzeme b valfi diğer ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Ardından zaman rölesi 1 açık kontak (NO) ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu B seviyesi şamandırası açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. B seviyesi şamandırası açık kontak (NO) çıkış ucundan çıkarak zaman rölesi 2 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 A2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Zaman rölesi 2 ise karıştırıcıyı 30 dk çalışmak için kullanılan zaman rölesidir.

B seviyesi şamandırası açık kontak (NO) çıkış ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi 2 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak karıştırıcı kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Karıştırıcı kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Daha sonra zaman rölesi açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 3 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 3 A2 ucuna nötr bağlantısını yapıyoruz. ZR 3 ise karışım sonrası 30 dk beklemesi kullanılan zaman rölesidir.

Zaman rölesi 2 com ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi 3 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 3 açık kontak (NO) ucundan çıkarak alt seviye şamandırası giriş kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Alt seviye şamandırası kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak karışmış ürün çıkış valf bobin bir ucuna bağlıyoruz. Karışmış ürün çıkış valf bobin diğer ucuna ise nötr bağlantısını bağlıyoruz.

Depo dolum kumanda devresi

Tankın A ve B seviyesine dolması Kumanda devresinin çalışması

Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Start butonu bastığımız mühürleme rölesine enerji gelecektir. Enerji geldiği için röle çekecektir. Röle çekince açık kontağını kapatacaktır. Elimizi start butonundan çektiğimizde mühürleme rölesinin kapattığı kontağı üzerinden elektrik gerilimi geçecektir. Dolayısıyla devredeki enerji mühürleme rölesi kontağı üzerinden devam ettirecektir.

Bu esnada tank boş olduğu için A seviyesi şamandırası malzeme A valfine komut verecek ve tank malzeme A ile dolmaya bağlayacaktır. Malzeme A seviyesi şamandırasına temas edince A valfi komutu duracaktır. Komut durunca sistem 30 dakika dinlenmesi istediği için zaman rölesi 1 saymaya başlayacaktır. Zaman rölesi 1 30 dakika saydıktan sonra B malzemesi dolması Malzeme B valfine komut verecektir. B seviyesi şamandırasına temas ürün B malzemesi valfinin komutunu iptal edecektir. B malzemesi valfi iptal edilince zaman rölesi 2 saymaya başlayacaktır. Bu esnada karıştırıcı kontaktörü çekecek ve motor karıştırmaya başlayacaktır.

Zaman rölesi 2 30 dakika sonunda karıştırıcı kontaktörünü iptal edecektir. Ve karıştırıcı duracaktır. Karıştırıcı durunca zaman rölesi 3 saymaya başlayacaktır. Bu esnada malzeme 30 dakika dinlenecektir. Zaman rölesi 3 30 dakika saydıktan sonra karışmış ürün çıkış valfine komut verecektir. Karışmış ürün boşalmaya başladıktan sonra alt seviye şamandırasından teması kesince karışmış ürün çıkış valfi komutunu iptal edecektir. Sistem bu şekilde çalışmaktadır.

Yazmış olduğumuz kumanda devresinin çizim ve uygulama videosunu youtube kanalımızda bulabilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir