Mühürlemeli Asenkron Motorun İleri Geri Çalışan Kumanda Devresi

Read Time:3 Minute, 47 Second

Mühürlemeli asenkron motorun ileri geri çalışması devresi sabit ileri ve sabit geri çalışan kumanda devresini sizlere oluşturacağım. Bu derede ileri starta basıldığında asenkron motor ileri yönde çalışmaya başlayacaktır. Herhangi bir konuma gelince durmayacak taki stop butonuna gelince motor ileri yönde çalışmayı durduracaktır. Geri start butonuna basıldığında asenkron motor geri yönde çalışmaya başlayacaktır. Bu yönde de her hangi bir durdurma komutu yoktur. Sadece stop butonuna basılında asenkron motor geri yönde dönmeyi durduracaktır.

Kumanda devresinin amacı bir sistemin istenilen zamanda sürekli olarak ileri yönde yada geri yönde çalıştırılması olacaktır. Yada bir sistem sürekli olarak ileri yönde çalışacak, lakin aksi bir durum olduğunda kısa süreliğine motoru geri yönde çalıştırabiliriz.

Mühürlemeli asenkron motor ileri geri kumanda devresinde kullanılan malzemeler

1- 1 adet kumanda sigortası

2- 1 adet güç sigortası

3- 1 adet termik şalter

4- 1 adet faz koruma ( faz yokluğu ) rölesi

5- 1 adet ptc rölesi

6- 1 adet acil stop

7- 1 adet stop butonu

8- 2 adet start butonu

9- 2 adet motor kw sına göre kontaktör

10- Yeteri kadar kumanda ve güç kablosu

11- 1 adet asenkron motor

Mühürlemeli Asenkron Motorun İleri Geri Çalışan Kumanda Devresi

Mühürlemeli asenkron motorun ileri geri çalıştıama kumanda devresinin bağlantısı

Kumanda fazından bir kablo çıkartıyoruz bu kabloyu acil stop kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Acil stop kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak termik şalter açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz. Ayrıca termik röle kullansaydık kapalı kontağını kullanacaktık, lakin termik şalterlerde açık kullanılır. Termik şalter kurulduğunda açık kontağını kapatır ve sistemin çalışmasına izin verir. Daha sonra termik şalter açık kontak (NO) çıkışından çıkarak faz koruma rölesinin com ortak ucuna giriyoruz. Faz koruma rölesi açık kontak (NO) ucundan çıkarak ptc termistör rölesi com ucuna bağlıyoruz. Termistör rölesinin açık kontak (NO) ucundan çıkarak stop butonu kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Stop butonu kapalı kontağından (NC) iki adet kablo çıkartıyoruz. Bunlardan bir tanesini ileri start butonu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Diğerini ise geri start butonu açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz.

İleri çalışma kumanda bağlantısı

Daha sonra ileri start butonu açık kontak (NO) ucundan çıkarak geri kontaktörünün kapalı kontak (NC) girişine bağlıyoruz. Ardından geri kontaktörünün kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak ileri kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. İleri kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Sıradaki işlem ise ileri yön mühürleme devresi olacaktır. Dolayısıyla ileri start butonu açık kontak (NO) girişinden bir tane daha kablo alıyoruz. Ve bu kabloyu mühürleme yapacağımız ileri kontaktörünün açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz. İleri kontaktörünün açık kontak (NO) çıkış ucundan çıkarak mühürleme yapacağımız ileri start butonu açık kontak (NO) çıkış ucuna bağlıyoruz. Ve böylelikle ileri yön mühürleme devremizi bitirmiş bulunmaktayız.

Geri çalışma kumanda bağlantısı

Ardından geri start butonu açık kontak (NO) ucundan çıkarak ileri kontaktörü kapalı kontak (NC) gişine bağlıyotuz. İleri kontaktörünün kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak geri kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. İleri kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Sıradaki işlem ise ileri yön mühürleme devresi olacaktır. Dolayısıyla geri start butonu açık kontak (NO) girişinden bir kablo çıkartıyoruz. Bu kabloyu geri kontaktörünün açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz. Geri kontaktörünün açık kontak (NO) çıkışından çıkıyoruz. Çıkan kabloyu mühürleme yapacağımız geri start butonun açık kontak (NO) çıkış ucuna bağlıyoruz. Ve böylelikle mühürleme devremiz bitmiş bulunmaktadır.

Kumanda devresinin çalışması

Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Sistemde motor termik şalter mevcut. Termik şalter kurulu olduğunda açık kontağını kapatır ve sistemin çalışmasına izin verir. Faz koruma rölesi ise sistemde olması gereken voltajı gördüğünde açık kontağını kapatır ve sistemin çalışmasına izin vermektedir. En son ptc rölesi ise motor sargılarından ısı direnci düşük ise açık kontağını kapatır ve sistemin çalışmasına izin verir. Dolayısıyla ptc rölesi ısı görmez ise faz koru faz eksikliği görmez ise ve termik şalter kurulu ise sistem sorunsuz çalışmaya izin verecektir.

Tüm bu sistemler hazır ise ileri yön çalışma start butonuna basıldığında geri kontaktörü çekmiyor ise motor ileri yönde çalışmaya başlar. İleri yönde çalışan motor geri kontaktörü önündeki kapalı kontağını açar. Ve biz geri start butonuna bassak dahi motor geri yönde çalışmayacaktır. Stop butonuna basılana kadar motor ileri yönde çalışmaya devam edecektir. Stop butonuna basılınca yada acil stop basılınca sistem duracaktır. Ayrıca faz koruma, termik şalter veya ptc rölesi kontaklarını açar ise sistem duracaktır. Sistemi durduğunda sistemin geri yönde çalıştırmak istiyorsak geri start butonuna basıyoruz. Geri start butonuna basınca sistem geri yönde çalışmaya başlar. Ayrıca geri yönde çalışan motor ileri kontaktör önündeki kapalı kontağını açar. Biz ileri start butonuna bassak dahi motor ileri yönde çalışmaya izin vermeyecektir. Yine sistem stop butonuna basılınca yada acil stopa basıldığında motor duracaktır. Yada diğer güvenlik önlemleri kontaklarını açar ise motor duracaktır.

Ayrıca kumanda devresinin çizim ve uygulama videosunu izlemek için youtube kanalımızı ziyaret edebilir. Ücretsiz abone olabilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir