7 November 2024

3 fazlı asenkron motorun sürekli ileri geri çalıştırması

Read Time:3 Minute, 28 Second

3 fazlı bir asenkron motoru start butonuna basıldığında sürekli ileri çalışması istenilmektedir. Sistem yarıda kalır ise ilk önce geri dönerek çalışacaktır. Aksi taktirde ilk start verildiğinde sistemde geri switchi basılı olur ise ileri yöne dönecektir. İleri switchi basılı olur ise geri yönde çalışacaktır. Sistemde stop durdurma butonuna basılana kadar ileri geri sürekli çalışacaktır.

Kullanılan malzemeler

  • 1 adet kumanda sigortası
  • stop butonu
  • start butonu
  • 3 adet 220 volt bobinli röle
  • 2 adet 220 volt bobinli röle
  • 2 adet sınır anahtarı switch
  • Birazcıkta kumanda kablosu 🙂

3 fazlı asenkron motorun sürekli ileri geri çalışma kumanda devresinin yapılışı

Kumanda sigortasından kabloyu çıkartarak stop butonu 1 nolu (NC) kapalı kontağa bağlıyoruz. Stop butonu 2 nolu (NC) kapalı kontağından çıkarak start butonu 3 nolu (NO) açık kontak ucuna bağlıyoruz. Start butonu 4 nolu (NO) açık kontak ucundan çıkarak R1 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. R1 rölesinin A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Daha sonra start butonu 3 nolu (NO) açık kontak ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu R1 rölesinin 11 nolu (COM) ucuna bağlıyoruz. R1 rölesinin 14 nolu (NO) açık kontak ucundan çıkarak start butonu 4 nolu (NO) açık kontak ucuna bağlıyoruz. Böylelikle sistemde mühürleme rölesini bitirmiş bulunmaktayız.

Ardından R1 rölesinin 14 nolu (NO) açık kontak ucundan bir kablo çıkartıp ileri switchinin com ucuna bağlıyoruz. İleri switchinin (NO) açık kontağından çıkarak R3 rölesinin 11 nolu (COM) ucuna bağlıyoruz. R3 rölesinin 12 nolu (NC) kapalı kontağından çıkarak R2 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. Daha sonra R2 rölesinin A2 ucuna nötr bağlantısını yapıyoruz.

Geri switch (NC) kapalı kontağından çıkarak R2 rölesinin 11 nolu (COM) ucuna bağlıyoruz. R2 rölesinin 14 nolu (NO) açık kontak ucundan çıkarak ileri switchinin açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Bu yaptığımız sistem R2 rölesini mühürlemek amacıyla yapılmıştır.

Sistem yarıda kalır ise ne olacak

Sistem yarıda kalır ise ilk önce geri çalışacağı için R2 rölesinin 11 nolu (COM) ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız kabloyu R1 rölesinin 21 nolu (COM) ucuna bağlıyoruz. R1 rölesinin 22 nolu (NC) kapalı kontağından çıkarak R3 rölesinin 11 nolu (COM) ucuna bağlıyoruz. Böylelikle sistem her iki sewitchten birine temas etmiyor ise ilk önce geri yönde çalışmaya bağlayacaktır.

Daha sonra ileri switchinin com ucundan kablo çıkartarak geri swtichinin com ucuna bağlıyoruz. Geri switchinin (NO) açık kontağından çıkarak R2 rölesinin 21 nolu (COM) ucuna bağlıyoruz. R2 rölesinin 22 nolu (NC) kapalı kontağından çıkarak R3 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. R3 rölesinin A2 ucuna nötr bağlantısını yapıyoruz.

İleri switchinin (NC) kapalı kontağından çıkarak R3 rölesinin 21 nolu (COM) ucuna bağlıyoruz. R3 rölesinin 24 nolu (NO) açık kontağından çıkarak R2 rölesinin 21 nolu (COM) ucuna bağlıyoruz. Böylelikle ileri yönde çalıştırmanın mühürleme devresini gerçekleştirdik.

Geri switchinin COM ucundan kablo çıkartarak R3 rölesinin 31 nolu (COM) ucuna bağlıyoruz. R3 rölesinin 34 nolu (NO) kontağından çıkarak geri kontaktörünün 21 nolu (NC) kapalı kontak ucuna bağlıyoruz. Geri kontaktörünün 22 nolu (NC) kapalı kontağından çıkarak ileri kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. İleri kontaktörünün A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

R3 rölesinin 31 nolu (COM) ucundan bir kablo çıkartarak R2 rölesinin 31 nolu (COM) ucuna bağlıyoruz. R2 rölesinin 34 nolu (NO) kontağından çıkarak ieri kontaktörünün 21 nolu (NC) kapalı kontak ucuna bağlıyoruz. İleri kontaktörünün 22 nolu (NC) kapalı kontağından çıkarak geri kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Geri kontaktörünün A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Böylelikle kumanda devremiz bitmiştir.

3 fazlı asenkron motorun ileri geri sürekli çalışma devresi nasıl çalışır

Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Enerji start butonuna kadar gelir. Start butonuna bastığımızda R1 rölesi çeker. R1 rölesi çekince açık kontağını kapatır ve sistemi mühürler. Start butonundan elimizi çektiğimizde kontağını açar ve sistem R1 rölesinin kapanmış olan açık kontak üzerinden devam eder.

Eğer sistem yarıda kalır ise R1 rölesinin kapalı kontağı anlık geri kontaktörüne enerji verir ve sistem geri yönde çalışmaya başlar. Geri rölesi çekince kendisini mühürleme yapar ve geri yönde döner. Geri switchine temas ettiğinde mühürleme iptal olur ve 3 fazlı asenkron motor ileri yönde çalışmaya başlar. İleri çalışmaya başladığında R3 rölesi kendisini mühürler.

3 fazlı asenkron motor ileri switchine temas ettiğinde sistemdeki mühürlemesini iptal eder. Ve geri yönde çalışmaya başlar. Sistem stop butonuna basılana kadar sürekli ileri geri çalışmaya başlayacaktır. Stop butonuna basılınca sistem duracaktır. Kumanda devresi bu şekilde çalışmaktadır. Ayrıca aklınıza takılan sorular olduğunda ve sistemin çizim, uygulama videosunu izlemek için kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

http://www.youtube.com/@elektrikegitimi

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir