Motorun zaman ayarlı çalıştırılıp zaman ayarlı durdurulması

Read Time:2 Minute, 0 Second

Motorun zaman ayarlı çalıştırılıp zaman ayarlı durdurulması kumanda devresi. Yapacağımız kumanda devresi start botununa basınca motorumuz ileri yönde 10 saniye çalışacaktır. 10 saniye sonra motorumuz duracak 5 saniye bekleyecektir. Ardından motorumuz 10 sn geri yönde çalışıp tekrar 5 saniye duracaktır. Ardından sistem tekrar baştan başlayacaktır. Sistemin durma işlemi stop butonuna basana kadar devam edecektir. Stop butonuna basınca duracaktır.

Kumanda Devresi Yapılışı

Kumanda sigortamızdan çıkarak aşırı akım koruma rölemizin kapalı kontağına giriş yapıyoruz. Aşırı akım koruma rölesinin kapalı kontağından çıkarak stop butonunun kapalı kontağı (NC) 1 nolu ucuna bağlıyoruz. Stop butonu kapalı kontağı (NC) 2 nolu ucundan çıkarak start butonu açık kontağı (NO) 3 nolu ucuna bağlıyoruz. Ardından start butonu açık kontağı (NO) 4 nolu ucundan çıkarak M kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısı yapıyoruz. Şimdi ise sistemin sürekli çalışması için mühürleme devresi yapmaya.

Mühürleme devresi mühürlenecek start butonunun girişinden bir kablo alınır. Mühürlenecek kontaktörün yani M kontaktörünün açık kontak (NO) girişine bağlanır. Daha sonra M kontaktörü açık kontak (NO) çıkışından kablo alarak mühürlenecek start butonu çıkışına bağlanır. Dolayısıyla mühürleme işlemi bitmiş olur.

Zaman ayarlı kumanda devresi

Daha sonra start butonu çıkışından bir kablo alıyoruz zaman rölesi 1’in (ZR1) ortak kontak ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 (ZR1) kapalı kontağından çıkarak ileri kontaktörünün A1 ucuna bağlantı yapıyoruz. İleri kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısı yapıyoruz.

ZR1’in ortak ucundan bir kablo alıyoruz zaman rölesi 4 (ZR4) ortak kontak ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 4 (ZR4) kapalı kontağından çıkarak zaman rölesi 1’in (ZR1) A1 ucuna bağlıyoruz. Ardından zaman rölesi 1 A2 ucuna ise nötr bağlantısı yapıyoruz.

Daha sonra zaman rölesi 1 açık kontağından çıkarak zaman rölesi 2 nin A1 ucuna bağlıyoruz. ZR 2’nin A2 ucuna ise nötr bağlantısı yapıyoruz.

ZR 4 ortak kontak ucundan bir kablo alıyoruz zaman rölesi 2’nin ortak kontak ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 açık kontağından çıkarak zaman rölesi 3 A1 ucuna ve aynı anda zaman rölesi 3 ortak kontak ucuna bağlantı yapıyoruz.

Zaman rölesi 3 A2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Ardından zaman rölesi 3 kapalı kontağından çıkarak geri kontaktörü A1 ucuna bağlıyoruz. Geri kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısı yapıyoruz. Ardından zaman rölesi 2 nin açık kontağından çıkarak zaman rölesi 4 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 4 ün A2 ucuna nötr bağlantısı yaparak devremizi bitiriyoruz.

Kumanda Devresi Çalışması

Kumanda devresinin çalışma mantığını ise sizlere videolu olarak paylaşım yaptık. Dolayısıyla videolarımızı izleyerek konu hakkında detaylı bilgi sahibi olacaksınız.

Zaman Rölesi Nedir? Zaman Rölesi Nasıl Bağlanır

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir