Motorların ikiside devreye girecek ayarlanan süre sonunda duracak
Motorların her biri çalışmıyor iken uyarı ışığı kırmızı yanacaktır. Motorların her biri çalışıyor iken uyarı ışığı yeşil yanacaktır. Starta bastığımızda M1 ve M2 motorları her ikiside çalışmaya başlayacaktır. Ayarlanan süre sonunda M1 ve M2 motorları duracaktır. Tekrar ayarlanan süre sonunda M1 vw M2 motorları çalışmaya başlayacaktır. Bu işlem periyodik olarak devam edecektir.
Stop butonuna basılınca hangi işlemde olursa olsun sistem duracaktır.
Kumanda devresi yapılışı
Kumanda fazından çıkarak stop butonu kapalı kontak (NC) girişine bağlantı yapıyoruz. Stop butonu kapalı kontak (NC) çıkışından kablo alarak start butonu açık kontak (NO) girişine geliyoruz. Kumanda devresi sürekli çalışacağı için mühürleme rölesi kullanmamız gereklidir. Dolayısıyla start buton açık kontak (NO) çıkışından çıkarak röle A1 ucuna bağlıyoruz. Rölemizin çalışması için A2 ucuna ise nötr bağlantısı yapıyoruz.
Sistemi mühürleme yapmak için stop ile start arasından bir kablo alıyoruz, aldığımız bu kabloyu mühürleme yapacağımız rölenin com ucuna bağlıyoruz. Ardından rölenin açık kontak (NO) ucundan çıkarak mühürleme yapacağımız start butonu çıkış kontak ucuna bağlıyoruz. Dolayısıyla mühürleme devremiz bitmiştir.
Şimdi ise start butonu açık kontak (NO) çıkışından kablo alıyoruz zaman rölesi 1 ortak ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 kapalı kontak (NC) çıkışından hem M1 kontaktörüne hemde M2 kontaktörünün A1 uçlarına bağlıyoruz. M1 ve M2 kontaktörlerin A2 uçlarına ise nötr bağlantısı yapıyoruz.
Motor çalışıyor uyarı ikaz ışıkları
M1 kontaktörünün A1 ucundan bir kablo alarak M1 uyaru yeşil ikaz ışığı X1 ucuna bağlıyoruz. M1 uyarı yeşil ikaz ışığının X2 ucuna ise nötr bağlantısı yapıyoruz.
M2 kontaktörünün A1 ucundan bir kablo alarak M2 uyaru yeşil ikaz ışığı X1 ucuna bağlıyoruz. M2 uyarı yeşil ikaz ışığının X2 ucuna ise nötr bağlantısı yapıyoruz.
Zaman rölesi 1 ortak ucundan bir kablo alarak, zaman rölesi 2 ortak ucuna bağlantı yapıyoruz. Daha sonra zaman rölesi 2 kapalı kontak (NC) çıkarak zaman rölesi 1 A1 ucuna bağlantı yapıyoruz. Zaman rölesi 1 A2 ucuna ise nötr bağlantısı yapıyoruz.
Ardından zaman rölesi 1 ortak uca daha önceden bağlantı yaptığımız için kumanda devresine göre bağlantı yapmamıza gerek yoktur.
Zaman rölesi 1 açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 2 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 A2 ucuna nötr bağlantısını yapıyoruz.
Motor duruyor ikaz uyarı ışıkları
Son olarak M1 ve M2 motorları çalışmıyor iken kırmızı uyarı ışıklarının bağlantısını yapmalıyız.
Stop butonu kapalı kontak (NC) çıkışından kablo alarak M1 ve M2 kontaktörlerin kapalı kontak girişlerine bağlantı yapıyoruz.
M1 motoru kontaktörü kapalı kontak (NC) çıkışından çıkarak kırmızı uyarı ikaz ışığının X1 ucuna bağlıyoruz. M1 motorunun kırmızı uyarı ikaz ışığının X2 ucuna ise nötr bağlantısı yapmalıyız.
Ardından M2 motoru kontaktörü kapalı kontak (NC) çıkışından çıkarak kırmızı uyarı ikaz ışığının X1 ucuna bağlıyoruz. M2 motorunun kırmızı uyarı ikaz ışığının X2 ucuna ise nötr bağlantısı yapmalıyız.
Kumanda devremiz bitmiş bulunmaktadır.
Devre Nasıl Çalışır?
Stop butonu kapalı kontak olduğu için elektrik gerilimi start butonu girişine gelir. Start butonuna basıldığında açık olan kontağını kapatarak elektrik gerilimini rölenin A1 ucuna gelir. Rölenin A2 ucuna nötr bağlantısı yaptığımız için rölede manyetik alan oluşur. Dolayısıyla kontakları yer değiştirir. Röle açık olan kontağını kapatarak mühürleme yapar. Elimizi starttan kaldırdığımızda elektrik gerilimi mühürleme kontağı üzerinden devam eder.
Aynı zamanda elektrik gerilimi zaman rölesi 1 kapalı kontağı üzerinden geçerek M1 ve M2 kontaktörlerini çektirir. Kontaktörler çekince motorlar dönmeye başlar. Ardından M1 ve M2 kontaktörlerin A1 uçlarına enerji geldiği için yeşil ikaz ışıklarınada enerji gelmiş olur. Ve yeşil ışıklar yanar. Kontaktörler çektiği için kapalı olan kontaklarını açar ve kırmızı uyarı ışıklarına enerji gelmez. Kırmızı ışıklar yanmaz.
Motor kontaktörlerine enerji geldiği esnada zaman rölesi 1 A1 ucuna da enerji gelir. Ve saymaya başlar. Ayarlanan süre sonunda motor kontaktörleri önündeki Zaman rölesi 1 kapalı kontağını açar ve motorları durdurur. Aynı esnada zaman rölesi 1 açık olan kontağını kapanır. Dolayısıyla kapanan zaman rölesi1 kontağından elektrik gerilimi geçer ve zaman rölesi 2 nin A1 ucuna enerji gelir. Ardından zaman rölesi2 saymaya başlar.
Zaman rölesi 2 ayarlanan süre sonunda zaman rölesi 1 önündeki kapalı kontağını açar. Zaman rölesi 1 de enerji olmayınca açmış olan kontağını tekrar kapatır ve motorlar yeniden çalışmaya başlar. Bu işlem stop butonuna basılana kadar devam edecektir.
Devrede kullanılan malzemeler
Mühürleme yapmak için bir tane tek kontaklı 220 volt bobinli röle kullanılmıştır. Daha sonra motorların çalışması için iki adet 220 volt bobinli kontaktör kullanılmıştır. Devrenin zaman ayarlı durması ve zaman ayarlı çalışması için 2 adet düz zaman rölesi ( on delay ) kullanılmıştır. Son olarak kumanda devresinde istenilen iki adet çalışıyor yeşil ikaz ışığı, iki adet duruyor kırmızı ikaz ışığı kullanılmaktadır. Devremizdeki malzemeler bu kadar.
Güç devresi yapılışı
Güç devresi yapılışında bir adet K otomak 3 fazlı sigorta kullanılmış. 3 fazlı sigorta çıkışından üç fazımızı yani 3 adet kablomuzu alıyoruz motorların yani M1 ve M2 kontaktörlerin L1 L2 L3 uçlarına bağlıyoruz. M1 kontaktörünün T1 T2 T3 uçlarından çıkarak M1 motorumuzun U V W uçlarına bağlıyoruz.
Daha sonra M2 kontaktörünün T1 T2 T3 uçlarından çıkarak M2 motorumuzun U V W uçlarına bağlıyoruz. Devremizde isterseniz kontaktör çıkışı ile motor arasına termik röle yada termik şalterde bağlayabilirsiniz.
Güç devremizde çok basit bir şekilde bitirmiş bulunmaktayız. Resimde de detaylı bir şekilde sizlere gösterilmiştir.
Aklınıza takılan sorular var ise youtube kanalımızdan bizlere ulaşabilir yada yazdığımız makalelerin videolarını izleyebilirsiniz. Kanal linki : https://www.youtube.com/@elektrikegitimi/featured
Average Rating