7 November 2024

Kontaktör Ve Röle Bobin Uçlarına Neden Diyot Takılır

Read Time:1 Minute, 50 Second

Kontaktör ve röle bobin uçlarına neden diyot takılır. Diyot elektrik akımını tek yönde ileten devre elemanıdır. Elektronik devrelerde çoğunlukla kullanılmaktadır. Bazen de kumanda devre elemanlarında da kullanılmaktadır.

Doğru akım ile beslenen rölelerin bobinine diyot takılmaktadır. Bobin enerjisi kesildiğinde bobinde oluşan manyetik depolanmış enerjiyi, özellikle anahtarlayan diğer kompanentlere ulaşmadan üzerinden geçirip kapalı çevrimler ile sönümler.

Bobini alternatif akım ile beslenenlerde ise doğal olarak diyot olamaz. Dolayısıyla alternatif akım ile çalışan kontaktör yada rölelerde diyot görevini manyetik elemanında bulunan kısa devre halkası görmektedir.

Kontaktör bobini endüktif bir yük olduğu için enerjili halde iken enerjisi kesildiği an ters yönde bir gerilim kaynağı gibi davranır. Bu ters gerilim de kontaktörü anahtarlayan yarı iletken anahtarlama elemanına ( transistör, mosfet vs. ) ters yönde gerilim uygulamış olur.

Doğru akım kontaktöre diyot neden takılır

Bu ters gerilim anahtarlama yarı iletkenini bozabilmektedir. Bu nedenle bobine paralel ama ters yönde bir diyot bağlanarak enerji kesildiğinde oluşan ters yönlü akımın diyot üzerinden akarak bobindeki enerjinin anahtarlama elemanına zarar vermeden boşaltılması sağlanır.

Kontaktör bobini enerjilendiği durumda ise diyot ters yönde beslendiği için açık devre gibi davranır.

Kontaktör ve röle bobin uçlarına diyot takılması ile ilgili video youtube https://www.youtube.com/@elektrikegitimi kanalımızda. Detaylı bilgileri bu kanalı takip ederek izleyebilirsiniz.

Doğru akım kontaktörlerin bobin kısmına yakın üst kısımda diyot takılması için delikler mevcuttur. Ayrıca firmalar diyotlara temas edilmemesi için marka ve modele göre diyotlar için koruma kılıfı yapmaktadır. Sadece kontaktöre takılabilen bacak kısımları iletken malzemeden yapılmaktadır.

diyot

Kontaktör bağlantısında dikkat etmemiz gerekenler?

Kontaktörler bobin voltajına göre enerji verilmelidir. 12, 24, 48, 110, 220, 380 volt alternatif akım ( a.c ) yada doğru akım ( d.c ) uygulanmalıdır. Kontaktör bağlarken standartınız olması en doğru karar olacaktır. Yani A1 ucuna her zaman faz yada + voltaj ucu bağlayınız. Dolayısıyla A2 ucuna ise nötr yada – voltaj ucunu bağlayınız. Bu şekilde yapılan projelerde, kumanda devrelerinde düzenlilik olacaktır.

Kontaktörlerin A2 uçlarını birbirlerine seri şekilde bağlantıda yapılabilmektedir. Yada tek tek kablo ile de bağlantı yapılabilmektedir. Dolayısıyla seri şekilde bağlantı yapıldığı takdirde her hangi bir kontaktörün A2 ucundan kablo gevşeyip çıkar. Yada sökülür ise sökülen kontaktör dahil ve sonraki kontaktörler çalışmayacaktır. Nedeni ise hattın devamında nötr devresi olmayacağı içindir. Aradan bir tane kontaktör söküldüğünde sökülen iki kablonun birbirine kısa devre edilmesi gerekir. İster ek yapabilirsiniz isterseniz klemens ile ek yapabilirsiniz.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir