Manuel Otomatik Yıldız Üçgen Kumanda Devresi Nasıl Yapılır ?
Manuel otomatik yıldız üçgen kumanda devresini en baştan sizlere anlatacağım. Manuel kullanım devrenin direk çalışması anlamına gelmektedir. Otomatik kullanım ise zaman ayarlı yani istediğiniz zaman sonrası devreye giren sistemdir.
7.5 Kw ve üstü motorlarda yıldız üçgen devresi yada soft starter ( yumuşak yol verici ) devreleri kullanılmalıdır. Lakin şebeke hattınız, trafonuz kuvvetli ise 30 Kw motoru dahi direk kalkış yaptırabilirsiniz.
Kumanda devresinin yapılışı ?
Kumanda sigortasından çıkarak manuel ve otomatik anahtar kontaklarının açık kontak (NO) girişine giriyoruz. Daha sonra manuel anahtarının açık kontak (NO) çıkışından zaman rölesi 1 in A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi A2 ucuna ise nötr bağlantısı gerçekleştiriyoruz.
Manuel anahtar açık kontak (NO) çıkışından zaman rölesi 1 in ortak ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 in açık kontağından (NO) çıkarak yıldız üçgen devresinin ana kontaktörü yani M kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M kontaktörün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Daha sonra zaman rölesi 1 in açık kontak ucundan bir kablo daha alıyoruz, üçgen kontaktörün kapalı kontağı (NC) girişine bağlıyoruz. Ardından üçgen kontaktörün kapalı kontağından (NC) çıkışından çıkarak zaman rölesi 2 nin A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 in A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Üçgen kontaktörün kapalı kontağının (NC) çıkışından bir tane daha uç alıyoruz. Zaman rölesi 2 nin ortak ucuna bağlıyoruz. Daha sonra zaman rölesi 2 nin kapalı kontağından çıkarak yıldız kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Yıldız kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Şimdi ise üçgen kontaktörünün kapalı kontak (NC) girişinden bir kablo alıyoruz. Zaman rölesi açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz. Ardından zaman rölesi 2 nin açık kontağından (NO) çıkarak. Yıldız kontaktörünün kapalı kontağı (NC) ucuna bağlıyoruz. Yıldız kontaktörü kapalı kontağından (NC) çıkarak üçgen kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Üçgen kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Daha sonra Zaman rölesi 2 nin açık kontak girişinden (NO) bir kablo alıyoruz. Üçgen kontaktörün açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Ardından üçgen kontaktörünün açık kontak (NO) çıkışından zaman rölesi 2 nin açık kontağına bağlıyoruz. Ve böylelikle kumanda devremiz bitmiş olmaktadır.
Motorun zaman ayarlı çalıştırılıp zaman ayarlı durdurulması
Aklınıza takılan sorular var ise https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured kanalına sorabilirsiniz.
How to Make a Manuel Automatic Star-Delta Control Circuit?
I will explain the manual automatic star delta control circuit to you from the beginning. Manual use means direct operation of the circuit. Automatic use, on the other hand, is a time-adjusted system that activates after the time you want.
Star delta circuit or soft starter circuits should be used for 7.5 kW and above motors. However, if your mains line and transformer are strong, you can directly start even a 30 Kw motor.
Average Rating