Zaman ayarlı asenkron motorun çalıştırılması kumanda devresi çizimi

Read Time:2 Minute, 28 Second

Zaman ayarlı devremizde 3 adet zaman rölesi ve 2 adet kontaktör kullanılmaktadır. Konumuzun açıklamasına gelirken, start butonuna basıldığında 1 nolu motor devreye girecektir. 1 nolu motor devreye girdikten 3 saniye sonra 2 nolu motor devreye girecektir. 2 nolu motor devreye girdikten 3 saniye sonra 1 noılu motor duracaktır. 1 nolu motor durduktan 3 saniye sonra 2 nolu devre duracak ve sistem komple duracaktır. Bu yazımıza göre devremizi sizlere anlatalım ve uygulamalı videomuzu da sizlere paylaşalım.

Kumanda devresinin yapılışı

Kumanda sigortasından çıkarak stop butonunun (NC) kapalı kontak girişine bağlantımızı yapıyoruz. Ardından Stop butonu (NC) kapalı kontağından çıkarak start butonu (NO) açık kontak girişine bağlıyoruz. Start butonu (NO) açık kontak çıkışından çıkarak zaman rölesi 2 nin ortak ucuna bağlıyoruz. Daha sonra zaman rölesi 2 nin kapalı kontağından (NC) çıkarak 1 nolu motor kontaktör A1 ucuna bağlıyoruz. Kontaktörün çalışması için A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Şimdi devremizin sürekli çalışması için mühürleme devresini yapmamız gereklidir. Dolayısıyla stop butonu çıkışı yada start butonu girişinden bir adet kablo alıyoruz mühürleme yapacağımız kontaktörün yani 1 nolu kontaktörün açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz. 1 nolu açık kontak (NO) çıkışından çıkarak mühürleme yapacağımız butonun çıkış ucuna bağlıyoruz.

Şimdi ise start butonu çıkış ucundan kablo alarak zaman rölesi 1 in A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 in A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

asenkron motorun zaman ayarlı çalıştırılması ve durdurulması

Zaman rölesi 1 in A1 ucundan bir kablo alarak ZR1 ortak ucuna bağlıyoruz. ZR1 in açık kontağından (NO) çıkarak zaman rölesi 3 ün ortak ucuna bağlantı yapıyoruz. Ardından ZR 3 ün kapalı kontağından (NC) çıkarak 2 nolu kontaktörün A2 ucuna bağlantı yapıyoruz. 2 nolu kontaktörün çalışması için A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Daha sonra zaman rölesi 1 in ortak ucundan bir kablo alıyoruz 2 nolu kontaktörün açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz. 2 nolu açık kontak (NO) çıkışından kablo alarak ZR 2 nin A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 nin çalışması için A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Sistemin sürekli çalışması için 2 nolu motor kontaktörü ile de mühürleme devresi yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla stop butonu çıkışından bir kablo alıyoruz 2 nolu motor kontaktörün açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. 2 nolu açık kontak (NO) çıkışından kablo çıkarak start butonu çıkış ucuna bağlıyoruz.

Daha sonra start buton çıkışından bir uç alarak 1 nolu motor kontaktörün kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. 1 nolu motor kapalı kontak (NC) çıkışından kablo çıkarak ZR 3 ün A1 ucuna bağlıyoruz. ZR 3 ün çalışması için A2 ucuna nötr bağlantısını yapıyoruz.

Devremiz için destek almak isterseniz

Yukarıdaki devreden anlamadığınız yer varsa https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured kanalından destek alabilirsiniz.

Devremizde bir adet kumanda sigortası kullanılmaktadır. Daha sonra stop butonu ve start butonu kullanılmaktadır. Motorların çalışması için iki adet 220 volt bobinli kontaktör kullanılmıştır. Devremiz zaman ayarlı bir devre olduğu için 3 adet zaman rölesi kullanılmıştır.

Bu konu hakkında anlatım videosunu izlemek istiyorsanız https://www.youtube.com/watch?v=SVgTogE7uUM linkindeki videoyu izlemeniz yeterli olacaktır.

ZR rölesinin ne olduğunu bilmiyorsanız aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.

Zaman Rölesi Nedir? Zaman Rölesi Nasıl Bağlanır

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Zaman ayarlı asenkron motorun çalıştırılması kumanda devresi çizimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir