13 November 2024

Hidrofor Elektrik Kumanda Devresi Su Deposu Ve Basınç Şalterli

Read Time:2 Minute, 6 Second

Hidrofor büyük apartmanlarda, sitelerde, fabrikalarda kullanılan sistemlerdir. Ufak çaplı hidroforların hava tankları üzerindedir. Büyük çaplı hidroforların hava tankı harici olarak monte edilmektedir.

Şimdi sizlere hidrofor elektrik bağlantısı nasıl yapılacak bunun devresini sizlere ayrıntılı anlatacağım.

Kumanda bağlantısı nasıl yapılır ?

Kumanda sigortasından bir kablo çıkartıyoruz sistemde acil bir durum olursa durdurması için konulan acil stop kapalı kontağının (NC) 1 nolu ucuna bağlıyoruz. 2 nolu kapalı kontağından (NC) çıkarak faz koruma rölesinin ortak ucuna bağlantı yapıyoruz. Faz koruma rölesinin açık kontağından (NO) çıkarak termik röleminizin açık kontağına (NO) bağlıyoruz. Termik rölemizin açık kontağından (NO) çıkarak 0-1 start anahtarımızın 3 nolu açık kontağına (NO) bağlıyoruz.

Start anahtarının açık kontağından (NO) çıkarak flatör şamandıramızın ortak ucuna bağlantımızı yapıyoruz. Flatör kapalı kontağından (NC) çıkarak basınç şalterinin kapalı kontağına (NC) bağlıyoruz. Basınç şalterinin kapalı kontağından (NC) çıkarak sistemi çalıştıracak olan kontaktörümüzün A1 ucuna bağlıyoruz. Kontaktörün A2 ucuna ise sabit nötr bağlantısı yapıyoruz.

Kumanda devresi yukarıda anlatılan gibi yapıldığında sistem çalışacaktır. Şimdi sizlere birde uyarı vermesi için kumanda bağlantısı yapalım.

Uyarı ışığı bağlantısı yapımı

Kontaktörün A1 ucuna gelen kablodan bir kablo daha alarak uyarı ışığının x1 ucuna bağlıyoruz. x2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Dolayısıyla bu şekilde sistem çalışır iken uyarı ışığımız yanacak ve sistemin çalıştığını göreceğiz.

Flatörün ortak ucuna zaten enerji vermiştik. Şimdi ise açık kontağından çıkarak uyarı ışığımızın x1 ucuna bağlıyoruz. Uyarı ışığımızın x2 ucuna ise nötr bağlantısı yapıyoruz. Flatör tankın içerisinde olacağı için su bittiğinde kontağı kapatarak sisteme uyarı verdirecektir. Dolayısıyla uyarı ışığından sistemin neden durduğunu göreceğiz.

Termik rölemizin ortak ucuna zaten enerji gelmektedir. Kapalı kontağından çıkarak uyarı ışığımızın x1 ucuna bağlıyoruz. Uyarı ışığımızın x2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Termik kurulu olduğunda burdaki kontak açık olacaktır. Fakat termik attığı zaman kontağı kapatacak ve sistemin neden durduğunu uyarı ışığından anlayacağızdır.

Son olarak faz koruma rölesinin ortak ucuna zaten enerji gelmektedir. Kapalı kontağından çıkarak uyarı ışığımızın x1 ucuna bağlantı yapıyoruz. x2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Faz koruma rölesi 3 fazı gördüğü zaman kapalı kontağı açacak ve uyarı vermeyecektir. Lakin faz koruma rölesi 3 fazı görmediği zaman kontağını kaparak uyarı verdirekcektir. Bizde uyarı ışığına bakarak sistemin neden durduğunu göreceğiz Bağlantılar bu şekildedir. Sistemde 4 ayrı uyarı ikaz ışığı kullanılmıştır. İsterseniz her uyarı ışığını ayrı renk alabilirsiniz. Sınır Anahtarı ( Switch) Nedir? Kumanda Devrelerine Nasıl Bağlanır

Ayrıca hidrofor devreleri sıvı seviye rölesi kullanılarak ta yapılmaktadır. Bu devreyi görmek isterseniz aşağıdaki kanaldaki videoyu izleyebilirsiniz.

Hidrofor devreleri fabrikalarda, apartmanlar da kullanılmaktadır. Günlük hayatınızda bir kerede olsa hidrofor arızası oldu diye duymuşsunuzdur. Dolayısıyla aklınıza takılan sorular var ise https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured kanalına soru sorabilirsiniz.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir