Sınır Anahtarı ( Switch) Nedir? Kumanda Devrelerine Nasıl Bağlanır

Read Time:2 Minute, 33 Second

Sınır anahtarları adı üstünde hareketli sistemlerde çalışmasına yada durmasına komut veren elektrik elemanıdır. Sınır anahtarlarının normalde açık (NO) ve normalde kapalı (NC) kontakları mevcuttur. Ayrıca ani temaslı yada kalıcı tip kontak yapısına sahiptir. Kalıcı tipler uzun sistemlerde telli model olan sınır anahtarlarında kullanılır. Kalıcı tip olmasının nedeni sistemi durdurup iş kazasının yaşanmamasını sağlamaktır. Ani temaslı olanlar ise sistemi anlık olarak yada kalıcı olarak durdurup çalıştırmak için kullanılmaktadır.

Sınır anahtarlarının diğer adı da switch’tir. Tiplerine ve modellerine göre switchlerin ebatları ve kontakları değişmektedir. Kullanılacak bölgeye göre uygun switch seçilmelidir. Switchlerin içerisindeki kontaklar hem açık hem de kapalı olduğu gibi, her iki kontağı da açık yada her iki kontağı da kapalı seçilmektedir.

Sınır anahtarları modelleri şöyledir. Piston tipi, makaralı piston tipi, makaralı kol tipi, silindir ayar kollu tipi, çubuk kollu tipi, çatal makaralı kol tipi gibi çeşitleri mevcuttur.

Switclerin kullanım alanları bant sistemlerinde, bant kaydı sistemi durdurmak için kullanılmaktadır. Dolayısıyla bant kaydı için kullanılan switchler çubuk kollu yaylı modeldir. Bant sağa ve sola kayarken switch ucundaki yaylı kolu hareket ettirerek kontak değişmesini sağlar.

Acil çıkış kapılarında uyarı vermeleri için makaralı veya makaralı piston tipi switchler kullanılmaktadır. Dolayısıyla kapı açıldığında switch baskıdan kurtulup kontak değiştirip uyarı verip kapı kapandığında switche baskı yaparak kontak değişimi sağlar. Dolayısıyla kontak çıkışı vermeyerek uyarı vermeyecektir.

Basit sınır anahtarı devresi nasıl yapılır?

Sınır anahtarlarındaki kontaklarına istediğiniz voltajı verebilirsiniz. Yapacağımız devreyi hem açık hem de kapalı kontak ile yapıyoruz. Kumanda sigortasından iki adet kablo alıyoruz, bu kabloların birini açık kontak (NO) girişine, diğerini ise kapalı kontak (NC) girişine bağlanır. Switch’in açık kontağından (NO) kablo çıkarak ikaz ışığına bağlarız. Yine sınır anahtarının kapalı kontağından (NC) çıkarak diğer ikaz ışığına bağlarız. İkaz ışıklarının çalışması için nötr bağlantısı yapmalıyız.

Enerjiyi verdiğimizde sınır anahtarına temas olmadığı için kapalı kontak çıkış verir. Dolayısıyla kapalı kontağa bağlı olan ikaz ışığı yanar. Switch’e temas edildiği taktirde kapalı kontak açar ve ikaz ışığı söner. Açık kontağı kapatır. Açık kontağa bağlı olan ikaz ışığı yanar. Sistem bu şekilde çalışmaktadır.

Manyetik switch ile mekanik switch arasında ne fark vardır?

Manyetik switch’e temas olmadan işlem yapılabilmektedir. Mekanik switch’e temas olmadan işlem yaptıramazsınız. Hassasiyet olarak manyetik switchler daha kullanışlıdır. Manyetik switch’ler yürüyen merdivenlerde, asansörlerde çok kullanılmaktadır.

Mekanik tip switchler nerelerde kullanılır?

Piston tipi yada tekerlek tipi switchler kapılarda uyarı vermesi için, makinada kontrol amaçlı kullanılır, bir sisteme hareket verme yada durdurma amaçlı kullanılmaktadır.

Telli (yay) tipi switchler ise bant sistemlerinde kullanılmaktadır. Bant bir kenara kaydığında yaya temas eder ve sistemi durdurur. Sistem durduğunda ise switchin diğer kontağı da bant kaydı uyarısı verir.

Çatal tipi switchler yürüyen bir sistemin son noktasına geldiğinde konum değiştirir ve o yöne dönmesini engeller. Diğer yöne hareket başlar ve switch olması gereken yere geldiğinde eski halini alır. Misal ileri geri çalışan kapı düşünün. Kapı açılma yönünde çalışıyor son noktaya yaklaştığında switchteki kola bir parça temas eder ve konum değişir. Dolayısıyla kapı geri yönde çalışmayacaktır. Sadece ileri yönde çalışacaktır. İleri yöne hareket başladığında switche temas eden parça switch ucundaki çatalı eski haline alır. Aynı işlemi ileri yönde de yapmaktadır.

Röle nedir? Çalışma Prensibi Nasıldır? Nasıl bağlanır?,

YAZMIŞ OLDUĞUMUZ KONU HAKKINDA UYGULAMALI VİODEO İZLEMEK İÇİN YOUTUBE “ELEKTRİK EĞİTİMİ” KANALINDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir