Start butonuna basınca 5 Saniye sonra M1 devreye girecek

Read Time:2 Minute, 54 Second

Start butonuna bastığımızda 5 saniye sonra m1 motoru devreye girecektir. M1 motoru devreye girdikten 10 saniye sonra m2 motoru devreye girecektir. M2 motoru devreye girdikten 5 saniye sonra sistem komple duracaktır. Sistem çalışırken her hangi bir sorun ile karşılaşırsak sistem durdurulacaktır. Bu sisteme göre kumanda devresini oluşturup bağlantıları nasıl yapılır sizlere anlatacağız.

Kumanda devresinde kullanılan malzemeler

  • Kumanda sigortası
  • Güç sigortası
  • Stop butonu
  • Start butonu
  • Röle
  • 3 adet zaman rölesi
  • 2 adet kontaktör
  • Devrenin yapılacağı kadar kumanda kablosu ve güç kablosu

Start butonuna basınca 5 Saniye sonra M1 devreye girecek Devrenin bağlantısı

Kumanda sigortasından bir adet kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu stop butonu 1 nolu (NC) kapalı kontak ucuna bağlıyoruz. Stop butonu 2 nolu (NC) kapalı kontağından çıkarak start butonu 3 nolu (NO) açık kontak ucuna bağlıyoruz. Start butonu 4 nolu (NO) açık kontak ucundan çıkarak zaman rölesi 3 ortak ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 3 kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak rölenin A1 ucuna bağlıyoruz. Rölenin çalışması için A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Daha sonra zaman rölesi 3 ortak ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi 1 ortak uca bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 açık kontak (NO) ucundan çıkarak M1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M1 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Ardından zaman rölesi 1 ortak ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Starta basınca 5 sn m1 motoru çalışacak

Zaman rölesi 1 A1 ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu M1 kontaktörünün açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. M1 kontaktörünün açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 2 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Daha sonra M1 kontaktörünün ilk bağlanan açık kontak (NO) ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi 2 ortak uca bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 açık kontak (NO) ucundan çıkarak M2 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M2 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Ardından zaman rölesi 2 ortak uçtan kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu m2 kontaktörünün açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Daha sonra m2 kontaktörünün karşılığı olan açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 3 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 3 A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Böylelikle kumanda devresinin bağlantısını sizlere anlattık. Şimdi gelelim kumanda devremiz nasıl çalışır.

Kumanda devresinin çalışması

Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Stop butona basılmıyor ise elektrik gerilimi start butonu girişine kadar gelir. Start butonuna bastığımızda açık kontağını kapatır ve elektrik gerilimini röleye iletir. Röleye enerji gelince bobinleşir ve çeker. Röle çekince açık kontağını kapatır. Elimizi start butonundan çektiğimizde kontağını tekrar açar. Röle açık kontağını kapattığı için kendi kontağı üzerinden elektrik gerilimini alır ve mühürlemeli çalışır. Aynı zaman da zaman rölesi 1 enerjilenir ve saymaya başlar. Zaman rölesi 1 5 saniye ayarlı. 5 saniye sonra açık kontağını kapatır ve M1 kontaktörünü çektirir. M1 kontaktörü çekince motor çalışmaya başlar.

Ardından M1 kontaktörü çekince açık kontağını kapatır ve zaman rölesi 2 ne enerji gelir. Zaman rölesi 10 saniye ayarlıdır. 10 saniye sonra zaman rölesi 2 açık kontağını kapatır ve m2 kontaktörünü enerjilendirir. M2 kontaktörü çekince ikinci motor çalışmaya başlar.

M2 kontaktörü çekince açık kontağını kapatır ve zaman rölesi 3 enerjilenir. Zaman rölesi 3 5 saniye ayarlıdır. 5 saniye sonra zaman rölesi 3 kapalı kontağını açarak mühürleme rölesinin enerjisini keser. Rölenin enerjisi kesilince kapatmış olduğu kontağını açar. Kontağı açınca mühürleme iptal olur ve sistem durur. Sistem çalışır iken her hangi bir sorun ile karşılaşılırsa stop butonuna basıldığında sistemi durduracaktır.

Kumanda devresinin çizim ve uygulama videosunu izlemek için linke tıklayınız. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir