Start butonuna basınca m1 çalışacak stop butonuna basınca…
Start butonuna bastığımızda M1 motoru devreye girecektir. Stop butonuna basılana kadar çalışmaya devam edecektir. Stop butonuna basıldığında m1 motoru duracaktır. M2 motoru çalışmaya başlayacaktır. M2 motoru 10 saniye sonra duracaktır. Tekrar starta basarak sistemi baştan başlatabiliriz.
Kullanılan malzemeler
- Kumanda sigortası
- Güç sigortası
- Stop butonu
- Start butonu
- Zaman rölesi
- 220 volt bobinli Kontaktör
Start butonuna basınca m1 çalışacak stop butonuna basınca m1 duracak m2 çalışacak Kumanda Devresinin Bağlantısı
Kumanda sigortasından bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu stop butonu 1 nolu (NC) kapalı kontak ucuna bağlıyoruz. Stop butonu 2 nolu (NC) kapalı kontak ucundan çıkarak start butonu 3 nolu (NO) açık kontak ucuna bağlıyoruz. Start butonu 4 nolu (NO) açık kontak ucundan çıkarak M1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M2 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını bağlıyoruz.
Start butonu 3 nolu (NO) açık kontak girişinden bir tane kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız kabloyu M1 kontaktörün 13 nolu (NO) açık kontak ucuna bağlıyoruz. M1 kontaktörün 14 nolu (NO) açık kontak ucundan çıkarak start butonu 4 nolu (NO) açık kontak ucuna bağlıyoruz. Böylelikle M1 kontaktörünü mühürlemiş oluyoruz.
Ardından Stop butonu 1 nolu (NC) kontağından bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız kabloyu stop butonu arkasındaki 1nolu (NO) açık kontak ucuna bağlıyoruz. Stop butonu 2 nolu (NO) açık kontak ucundan çıkarak zaman rölesi A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Daha sonra zaman rölesi A1 ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi kontak ortak ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak M2 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Dolayısıyla M2 kontaktörünün A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Son olarak m2 kontaktörünün mühürleme işlemi vardır. Stop butonu arkasındaki 3 nolu (NO) açık kontak ucundan bir kablo çıakrtıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu m2 kontaktörünün 13 nolu (NO) açık kontak ucuna bağlıyoruz. Ardından m2 kontaktörünün 14 nolu (NO) açık kontak ucundan çıkarak stop butonu arkasındaki açık kontak (NO) 4 nolu uca bağlıyoruz. Böylelikle m2 kontaktörünün mühürleme işlemini yapmış bulunmaktayız.
Kumanda devresinin çizimi ve uygulama videolarını linke tıklayarak izleyebilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi
Average Rating