Mühürlemeli Start Stop Kumanda Devresi Nasıl Yapılır?
Mühürlemeli start stop devresinin sizlere kumanda devresi ve güç devresini hem anlatacağım hem de çizim resimlerini makalede paylaşacağım. Ayrıca normal sitelerden farklı olarak makalemin altına hem kumanda çizimi hem de uygulamasının videosunu paylaşacağım. Böylelikle hem okuyarak hem de videoyu izleyerek konunun mantığını anlayacaksınız.
Mühürleme nedir?
Mühürleme; çalıştırılmak istenen devre yada motorun starta bastıktan sonra devrenin sabit çalışmasını sağlayan. Starttan elimizi çeksek dahi devrenin yada motorun çalışmaya devam edeceği. Stop butonuna basıncaya kadar çalışacağı stop butonuna basınca devrenin yada motorun duracağı sisteme mühürleme denir.
Start stop devresi nasıl yapılır?
Öncelikle sizlere yine hiç bir sitede anlatılmayan bağlantısını anlatacağım daha sonra çalışma mantığını anlatacağım.
Bağlantısı;
Kumanda sigortasından kablomuzu alarak stop butonu 1 nolu (nc) kapalı kontak ucuna bağlıyoruz. 2 nolu (nc) stop butonu kapalı kontağından çıkarak start butonu 3 nolu (no) açık kontak ucuna bağlıyoruz. 4 nolu (no) start açık kontaktan çıkarak kontaktör a1 ucuna giriş yapıyoruz. Kontaktör a2 ucuna ise şebeke nötr kablosunu bağlıyoruz. Sıra geldi mühürleme yapımına.
Mühürleme devresi sürekli çalıştırılması istenen röle yada kontaktörün açık kontağı kullanılarak yapılır. Ve mühürleme devrenin tamamlanması için start açık kontağına uygulanır.
Şimdi devremize devam edelim. Stop ile start arasına kablomuzu bağlayalım. Biz start kontağının açık kontak girişinden kabloyu alarak mühürleme yapacağımız kontaktörün no açık kontak girişine ve no açık kontak çıkışından kablomuzu alarak start butonu açık kontak çıkışına bağlantı yapıyoruz. Bu şekilde kumanda devremiz bitmiş bulunmaktadır. Videosunu izlemek isterseniz yazımızın alt kısmında linki mevcuttur.
Çalışma mantığı;
Kumanda sigortasını kaldırıyoruz ve elektrik akımı sigorta dan geçerek stop butonuna gelir. Stop butonu basılı değil ise kontağı kapalı olduğu için elektrik akımı stop butonunda kalır ve start butonu açık kontak olduğu için elektrik akımı geçişi olmaz. Start butonuna basınca açık kontağını kapatarak elektrik akımı geçişi olur ve kontaktörün a1 ucuna enerji gelir. A2 ucuna nötr de bağlı olduğundan dolayı kontaktör bobininde 220 volt olacağından kontaktör çeker. Kontaktör çekince açık kontağını kapatarak mühürleme devresini oluşturur. Start butonun dan elimizi çekince kontağı açıl sa dahi devre mühürleme kontağı üzerinden devam eder. Stop butonuna basınca elektrik akımı kesileceği için devre durur.
Güç devresi;
Üç fazlı sigortamızdan üç adet kablo alarak kontaktörümüzün 3 faz kısmına yani L1-L2-L3 kısmına 3 kabloyu bağlıyoruz.
Kontaktörümüzün çıkışından 3 faz kablomuzu alarak motor koruma termiğinin giriş kısmına bağlıyoruz ve motor koruma termiğinin çıkışından üç faz kablosu alarak motor klemensine getirip motorumuzu bağlıyoruz.
Mühürlemeli start stop kumanda devresi Çalışma bağlantısı;
Güç sigortamızı kaldırıyoruz ve elektrik akımı kontaktörümüzün girişine geldi starta basınca kontaktörümüz çekti. Kontaktör çekince güç kontaklarını kapatarak elektrik akımı termiğe geldi dolayısıyla termik atık değil ise yani motorumuzda aşırı akım çekecek durum yok ise. Motorumuza elektrik akımını ulaştırır ve motor çalışmaya başlar Ardından stop butonuna basınca motor durur.
Röle nedir? Çalışma Prensibi Nasıldır? Nasıl bağlanır?
Ayrıca aklınıza takılan sorular var ise https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q kanalına soru sorabilirsiniz.