MOTOR FRENİ NEDİR – NEDEN AYARLANIR ? MOTOR FRENİ AYARI
MOTOR FRENİ NEDEN AYARLANIR
Motorların enerjisi kesildikten sonra olduğu konumda kalmama gibi sorunlarda motorların fren ayarları gözden geçirilir. Bunun haricinde kullanıma göre bu frenlerin belli periyotlar da ayarlanması gerekmektedir. Ayrıca bu ayarlamalar olası iş kazalarını ve makinelerin hasar görmesini de engeller.
MOTOR FRENİ AYARI İÇİN GEREKEN MALZEMELER
Motor freni ayarlayabilmemiz için sentil çakısı adında bir malzemeye ihtiyacımız vardır. Sentil çakısı genellikle sanayide araçlar için kullanılan ( fren ayarı çatlaklık, rulman ayarı gibi ) çelikten tasarlanmıştır. Genişten dara doğru uzayan tipte ve kullanım yerlerine göre uzunlukta imal edilmektedir.
Sentil çakısının kalın kısmında delik olup, tel yada civata ile bağlanmaktadır. Set halinde satılmaktadır. Her bir çakının üzerinde kalınlık ( mm ) değeri yazmaktadır.
Bizdeki sentil çakısı 0,05mm incelikten başlar ve 1mm kalınlığa kadar 20 adet saç plakadan oluşur.
MOTOR FRENİ HANGİ DEĞERE GÖRE AYARLANIR
Motor frenleri freni üreten firmanın kullanma kılavuzunda belirtmiş olduğu inch/mm ölçülerine göre ayarlanır. Bu bilgiler fren bobin üzerindeki etikette yazmaktadır. Örneklemek gerekir ise etikette 0,50 – 0,80 mm yazmaktadır. Kullanacağınız platforma göre sıkma kuvvetini ayarlayabilirsiniz.
Misal kaldırma platformunda sıkma kuvvetini iyi istiyorsanız 0,50 mm ayarlayabilirsiniz. Yada yürüme konveyörlerinde normal şartlarda olmasını istiyorsunuz o zaman 0,70 mm gibi bir değerde ayar yapmanız yeterli olacaktır.
NOT: Bu fren ayarlarını periyodik olarak belli zamanlarda sentil çakısıyla kontrol edilmesi gerekmektedir.
MOTOR FRENİ BOBİNLERİNİN YANMA SEBEBİ
Fren bobinleri olması gereken değerden az yada fazla ayarlandığında. Fren ayarının bozulduğunu fark etmeyip uzun süre kullandığımızda fren açma plakasını çekemediğinden fren bobini devreyi tamamlayamaz. Dolayısıyla aşırı ısınarak yanar.
FREN AYARI YAPMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Fren ayarına başlamadan önce üşenmeden zor gelmeden fren setini komple yerinden çıkartın. Neden mi?
Uzun süre kullanımlarda motor arka kapakta sürtünme kaynaklı izlerin oluşması. Arka kapak civata takma yerinde aşınmalar. Fren balatasında çatlamalar. Fren bobininin aynasında balata ile sürtünmeden kaynaklı aşınmalar. Bobin üzerindeki koruyucu sert parçasında çatlaklıklar oluşmaktadır.
Bu nedenle ayar yapmadan önce tüm parçaları söküp kontrol edilmesi gerecektir. Ayrıcı fren ayarı yapıldıktan sonra kontrol esnasında köprü diyot voltaj çıkışı ölçülmelidir.
Motor arka kapakta sürtme kaynaklı oluklar oluştuğunda kapak değiştirilmelidir. Motor arka kapakta bobin tutturma civata yerleri bozulduğunda kılavuz ile yerler düzeltilmelidir. Düzeltme olmuyor ise yeni delik delinip kılavuz çekilmelidir. Balata üzerinde çatlaklıklar var ise değiştirilmelidir.
En önemlisi bobin aynasında balata sürtme kaynaklı oluk oluşmaktadır. Bu durumda ayna tornada işlenmeli yada değişimi yapılmalıdır. Aynadaki oluk fazla olduğu zaman balata sıkışmaktadır. Balata sıkışınca motorun dönmesini zorlayıp yanmasına sebebiyet vermektedir.
Bobin aynasında çatlaklıklar oluşmaktadır. Çatlaklık var ise ayna değişimi yapılmaktadır. Bobin sargı üzeri kimyasalında çatlaklıklar var ise kimyasal değişimi yapılmalıdır. Bobin yandığında sarımı yapılmaktadır. Ayrıca fren ayarı yapılmadan önce parçalardan balata spreyi ile temizlenmelidir. Üzerindeki balata tozlarından kaynaklı ayar doğru yapılmayacaktır.
Ayrıca görsel olarak fren ayarını görmek için youtube kanalımızdaki videoyu izleyebilirsiniz. Kapsamlı videolar için youtube kanalımıza abone olabilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi
Average Rating