Yüksek Gerilim Ve Orta Gerilim Kesici Çalıştırma
Yüksek gerilim ve orta gerilim kesici çalıştırma
Kesici Kapama Yaylarının kurulması
Yalnız el kurmalı olan DSF tipi kesicilerde kurma kolunu. Tahrik mekanizmasının saç kapağındaki F kurma kolu yarığının alt ucundan geçirerek yay tamburundaki yuvaya takılır. Ardından 80 derecelik bir açı yapıncaya kadar yukarı kaldırırız. A pozisyon göstergesindeki kurulu gespannt işareti görüldüğünde kurma sona ermiştir. Ve kesici kapatılmaya hazır duruma gelmiştir. Ardından kurma kolunu yuvasından çıkartıyoruz. D ve E tipi kesicilerde kurma motor ile yapıldığında işlem otomatik olarak yapılmaktadır. Ve kesicinin kapanmasını müteakp de yeni kurma işlemi otomatik olarak yapılır. Ve kesici yeni bir kapatmaya hazır hale gelir.
Mekanizma el ile kurulduğunda kurma kolu. D kurma kolu deliğinden geçirilerek el kurma miline takılmaktadır. Ve saat ibresi yönünde takriben 30 defa döndürülmektedir. A pozisyon göstergesinde kurulu gespannt işareti görüldüğünde kurma sona ermiştir.
DİKKAT!!
Bundan sonra çevirme işlemini durdurup kolu yuvasından çıkartınız. Aşırı kurmadan mutlaka kaçınınız.! Aksi halde kesici kapanmayacaktır.
Kesicinin Kapatılması
DSF tipi kesicinin kapatılması C mekanik impuls vericisini kapama EIN (I) istikametinde çeviriniz. D ve E tipi kesicinin kapatılması el tahriklilerde C mekanik impuls vericisini kapama EIN (I) yönünde çeviriniz. Motor tahriklerde bu işlemi el tahriklilerde olduğu gibi veyahut kapama bobini üzerinden elektrikli kapama EIN komutu vererek yapabiliriz.
Kesici devreye girdiğinde B pozisyon göstergesinde kapalı EIN işareti görülecektir.

Kesicinin Açılması
C mekanik impuls vericisini açma AUS (O) yönünde çeviriniz. Veya açma bobini üzerinden elektriki açma AUS komutunu veriniz. Kesici açıldığında B pozisyon göstergesinde açık AUS işareti görülecektir.
Kesicinin İşletmeye Alınması
1- Kesiciyi bilhassa izolatörleri mevcutsa primerröle çubuklarını kesici itici kollarını ve izolasyon tüplerini kuru ve temiz bir bezle siliniz.
2- E yağ seviye göstergesinden yağın durumunu kontrol ediniz. Açık kesicide yağ seviyesinin gösterge üzerindeki kırmızı markalama işaretleri arasında olması gerekmektedir. uzun sürede depoda kalan kesicilerin yağ izolasyon testi mutlaka yapılmalıdır.
3- Montaj hatasız yapılıp yapılmadığını kontrol ediniz. Özellikle kesicinin topraklamasına ve kapanıp açılmalıdır. Kesicinin başka bir şekilde kumandası katiyetle yasaktır.
4- Kesici elle yalnız C mekanik impuls vericisi veya elektriki olarak açıcı bobinleri üzerinden kapanıp açılmalıdır. Kesicinin başka bir şekilde kumandası katiyetle yasaktır.
5- Kumanda geriliminin kullanılan kumanda cihazları (motor, bobin vs) ile mutabakatını kontrol ediniz.
Kesicinin Bakımı
1- Kapalı kesicide, yağ seviyesinin gösterge üzerindeki alt markalama işaretinin altına düşmesi halinde, kesicinin eksik yağını aynı cins yağ ile tamamlayınız. Yağın cinsi bilinmiyorsa iyi bir trafo ile ( örneğin; shell-Diala-B ) o kutbun yağını komple değiştiriniz.
2- Senelik fakat en az 500 ile 1000 açma ve kapamadan sonra bütün kesiciyi gayet itinalı bir şekilde gözden geçirerek bağlantı civatalarını vs. yi sıkınız. Özel durumlarda bilhassa nominal açma gücüne yakın kısa devre açmalarında kesiciyi ve yağını mutlaka kontrol edilmelidir. Gerektiğinde kesici yağını, kutbu yağ ile yıkayarak değiştiriniz.
3- Yağ boşaltma işlemi kutbun altındaki tapayı ve koyma işlemi de kutbun üzerindeki yağ ( Oil) yazısı sarı etikete yakın olan civata sökülerek yapılır.
4- Kesici üzerinde yukarda söylenenlerin dışında bir bakım ve tamirata girişmeyiniz.
KESİCİ AKSESUARLARI
Arzu edildiği takdirde tüm az yağlı kesiciler primer aşırı akım röleleri doğru veya dalgalı akımla çalışan açma bobini ve sükunet akımı açısı ile teçhiz edilebilirler.
SF6 gazının incelenmesi
Kolay bulunabilen gaz
Güncel kullanımı olan bütün gazlar gibi, SF6 gazı bütün dünya ülkelerinde tüp içinde temin edilebilir. Bir çok kullanım sahaları olan SF6 petrokimya ve nükleer endüstrisinde kaçak tespit deneylerinde izleyici gaz olarak kullanılmaktadır. SF6 gazının çok özel kullanım yerleri de vardır.
Elektron mikroskopu, partikul hızlandırıcılar vs. SF6 zehirsizdir. Bu gazın elektrik şalt teçhizatında kullanımı personel sağlığı ve tesis güvenliğini pekiştirir. Dünyanın dört bir yanında kurulu olan binlerce SF6 gazlı şalt teçhizatı ünitesi güvenirliği gerçek çalışma koşullarında kanıtlanmıştır.

Yanmaz gaz
SF6 asal gazdır ve yanmayı devam ettirmez.
Çok stabil gaz
SF6 gazının çok stabil oluşu molekül yapısında bulunan 6 kovelant bağdan kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu dağlar kükürt atomu ve altı flor atomu arasında olup oktahedrunun köşelerini oluşturur.
Yalıtım Gazı
SF6’nın dielekrik dayanımı en iyi olarak bilinen maddelerin çok üzerindedir. Örneğin; havanın bir kaç bar basınç altındaki dielektrik dayanımının 5 katından fazladır.
KESME GAZI
SF6 en iyisidir. En çok sayıda iyi özelliğe sahip olan kesme gazıdır.
- Arkın oluşturduğu ısıyı dağıtım kapasitesi çok yüksektir.
- Yüksek radyal ısı iletim ve çok büyük elektron yakalama kapasitesi vardır.
- Akım eğrisi sıfırdan geçtiğinde ark, aşağıda belirtilen iki olayın birleşimi ile söndürülür.
- SF6 arkın ortasındaki ısıyı çok çabuk dışarıya iletir.
- Çok elektro-negative olan florin atomları elektron için bir tuzak gibi hareket eder ve ortamı tekrar yalıtkan nale dönüştürür.
- Elektrik arkının oluşturduğu ısının atılması için bir ark ile SF6 gazı arasında görceli bir hareketin yaratılması gerekir. Bu konuda iki yöntem kullanılabilmektedir.
- Gazın cebri yer değiştirilmesi (kendinden üfleme yöntemi)
- manyetik üfleme ile arkın yer değiştirmesi (döner ark yöntemi)
KENDİNDEN ÜFLEME YÖNTEMİNİN ÖZELLİKLERİ
Sadelik
Ark kontakları ayrılığında bir pistona hareket verirler. Böylece sıkıştırılmış SF6 yalıtkan bir memeden ark kontaklarının arasına gönderilir. Ayrıca bu kontaklar tüp şeklinde olup sıcak gazı cebri konfeksiyonla kendi içinden boşaltabilmektedir.
Verimlilik
Kesme işlemi için yarım litre gaz yeterlidir. Bu yöntemle küçük yük akımları da büyük yük akımları kadar etkinlikle kesilebilir.
Tıkanma Etkisi
Büyük akımların kesilmesinde ark, ark kontaklarının arasında bulunan bütün hacmi doldurur. Böylece gaz akışına engel olunur. Buna tıkanma etkisi denir. Bu doğal olayın iki yararlı sonucu vardır.
- Akım sıfır değerine gelmeden önce, piston tarafından sıkıştırılan hemen hemen bütün gaz depolanmaktadır.
- Hareketli kısımların frenlemesi ile ark enerjisi sınırlandırılmıştır. Dolayısıyla bu da ark uzunluğunu sınırlar.
Daha uzun Ömür
Tüp şeklindeki kontaklar içinde kararlı ark oluşamaması ark kontakları üzerindeki aşınmanın çok düşük olmasına neden olur.
Dönen Ark Yönteminin Özellikleri
Etkin bir yöntem
Yuvarlak ark kontakları arasında arkın döndürülmesi yoğun elektromanyetik alan ile sağlanır. Bu alan açma anında, kesilecek akımın bir bobinden (selonoid) geçmesi ile sağlanmaktadır.
Verim
Arkı söndürmek için gerekli güç sistemin tarafından sağlanır. Böylece kontrol sade ve ekonomiktir.
Daha uzun ömürlü
Ark uçlarının kontaklar üzerindeki hızlı hareketi kontakların aşınmasını sınırlandırır.
Ayrıca kumanda devresinin çizim ve uygulama videosunu izlemek için youtube kanalımızı ziyaret edebilir. Ücretsiz abone olabilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi
Average Rating