Daimi Kondansatör Nedir? Capasitör Nedir? Nasıl ölçülür?
Daimi kondansatör ile ilgili sizlere öncelikle bilgi paylaşımı yapacağım ve makalenin en alt kısımda ise daimi kondansatör ile ilgili videolarımız mevcuttur.
Buradaki videolarımızı izleyebilirsiniz.
Mf okunuşu: mikro farat’tır ve kondansatörün diğer adıda capasitördür.
Daimi kondansatörler monafaz motorlarda kullanılan elektrik ekipmanıdır ve monafaze motorların (1 fazlı) sargılarına kalıcı olarak bağlanır.
Ayrıca kondansatörün önemli özelliklerinden birisi de kendi kendini onarabilir olmasıdır. Sonuç olarak kondansatör almadan önce kullanılacak motora uygun anma gerilimi seçilmesi gerekmektedir.
Capasitör bağlanan asenkron motorlarda kalkışı sağlamak için daimi kondansatöre veya start kondansatörüne ihtiyaç duyarlar.
Start kondansatörü ile daimi kondansatör dış görünüşleri bir olsa da ve mf ölçümleri aynı olsa da görevleri farklıdır dolayısıyla start kondansatörü ile daimi kondansatörü karıştırmamak gerekir.
Sizlere örnek ile anlatmamı isterseniz capasitör üzerinde cbb60 kodu vardır. Start kondansatöründe ise misal 43-53mf 250-450v ile yazılır veya 64-77mf 250-450v gibi yazılır.
Sürekli kondansatör ile çalışan motorlarda kalkış anahtarı ve kalkış başlangıcı için start kondansatörü yoktur. Sadece daimi kondansatör vardır. Ayrıca bu tarz motorlarda kondansatör motorun kalkış bobinine seri olarak bağlı kalır. Dolayısıyla kondansatör kapasitesi (değeri) 1/10 kadar olmalıdır. Bununla ayrıntılı videomuz alt kısımda mevcuttur.
Daimi kondansatörünün sürekli kullanılmasına uygun yapıldığından dolayı start kondansatörü gibi kısa süreli güç beklenemez. Bu sebepten dolayı daimi kondansatörün kalkış moment aralığı düşük değerdedir ve kalkışı zor olan motorlarda kullanılması uygun değildir.
Daimi kondansatörde artı ve eksi ucu var mı?
Capasitörün üzerinde artı ve eksi ucu belirtilmemiştir. Bunun amacı ise daimi kondansatörlerde artı ve eksi ucunun olmamasıdır. Ayrıca elektronik devrelerdeki kondansatörlerde artı ve eksi ucu vardır. Dolayısıyla multi metre ile ölçüm yapılırken probları rast gele kondansatör uçlarına temas ederek ölçüm yaparız. Sonra monofaze (1 fazlı) motorlara bağlarken de artı ve eksi ucu olmadığı için kondansatörün uçlarının hangilerinin bağlanacağı önemli değildir.
3 fazlı asenkron motorların 1 fazlı çalıştırılması için uygun kondansatör mf değerleri;
Fazla zorlanmayan harekete geçen motorlar 1 kw için 55-60 mf aralığıdır.
1 kw başına zor harekete geçen motorlar için 90-100 mf aralığı,
1 kw başına santrifüj motorlarda 100 mf
daire testeresi ve çamaşır makinası gibi motorlarda 1 kw başına 130 mf kondansatör seçilmelidir.
Start kondansatörü ile daimi kondansatörü nasıl ayırt ederiz?
Daimi kondansatörlerde üzerinde olması gereken mikrofarat değeri yazar. Ölçümü yapıldığında üzerinde yazan değere eş değer bir ölçüm sonucu almalıyız. Kondansatör üzerinde zaten + – % 5 değeri yazmaktadır. Buda oluyor ki üzerinde yazan değerin artı eksi % 5 kayıp yada fazlası olacak anlamına gelmektedir.
Start kondansatörü üzerinde ise misal 50 – 75 mf değeri yazar. Yada 120 – 150 mf değeri yazar. Dolasıyla siz ölçü aleti ile ölçüm yaptığınızda bu değer aralığında bir ölçüm sonucu almanız gerekir.
Aslında daimi kondansatör ve start kondansatör ölçümüde bize aynı sonucu vermektedir. Üzerindeki bu mf yazılarından anlayabiliriz. Daimi kondansatör olan da sabit mf değeri olacaktır. Ve CBB60 kodu yazmaktadır. Start kondansatör de ise iki değer olacaktır. Ve üzerinde start capasitor yazmaktadır.
Aklınıza takılan sorular var ise https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q kanalına soru sorabilirsiniz.
KOMPANZASYON NEDİR? NASIL HESAPLANIR? REAKTİF GÜÇ NEDİR?
YAZMIŞ OLDUĞUMUZ MAKALENİN ANLATIM VE UYGULAMA VİDEOLARINI İZLEMEK İSTERSENİZ YOUTUBE “ELEKTRİK EĞİTİMİ” KANALINDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.
Average Rating