Güneş paneli ile şebeke transfer kumanda panosu nasıl yapılır

Read Time:4 Minute, 8 Second

Aküsüz Güneş Paneli, Şebeke Ve Akülü Güneş Paneli Transfer kumanda devresini sizler için tasarladık.

Transfer pano yapımının amacı genellikle jeneratör ile şebeke için yapılmaktadır. Ama güneş paneli, ups gibi cihazlar ile de transfer panosu kullanılmaktadır. Bu transfer panolarının amacı şebeke elektriği olduğunda evimizin elektriğini şebekeden besleriz. Şebeke elektriği gittiği zaman evimizin elektriğini kullandığımız diğer cihazlardan sağlarız. Yani güneş paneli, jeneratör ve ups gibi cihazlar.

Şebeke elektriği olduğunda panomuzda şebeke kontaktörü çeker, şebeke elektriği olmadığında misal jeneratör kontaktörü çeker ve evimizin elektriğini jeneratörden alırız. Bu panolar biz müdehale etmeden çalışmaktadır.

Evet arkadaşlar bende bu makalemde sizlere önce devrelerin yapımından bahsedeceğim. Daha sonra çalışma mantığından bahsedeceğim ve aralarda bağlantılarla ilgili resimlerimiz olacaktır. Makalenin en sonunda ise bu yazılarımızdaki devreler ile ilgili video olacaktır. Böylelikle hem okuyarak hem de izleyerek öğrenebileceksiniz.

Yapacağımız devre üç aşamadan oluşmaktadır, birincisi aküsüz güneş paneli ikincisi şebeke ve üçüncüsü akülü güneş paneli olacaktır.

Aküsüz Güneş Paneli Devresi

Aküsüz güneş paneli fazından kumanda sigortamızı besliyoruz. Kumanda sigortasından çıkarak zr1 kodundaki zaman rölesinin 1 nolu ortak ucuna bağlantı yapıyoruz. 2 Nolu açık kontağından çıkarak şebeke kontaktörünün kapalı kontağının girişine bağlıyoruz. Şebeke kontaktörünün kapalı kontağının diğer ucundan çıkarak güneş paneli kontaktörünün a1 ucuna bağlıyoruz. Güneş paneli kontaktörünün a2 ucuna ise aküsüz güneş panelinin nötr ucunu bağlıyoruz.

Panomuza ikaz ışığı bağlayacaksak lambamız 220 volt olsun. Lambanın 1 nolu ucunu aküsüz güneş paneli kontaktörünün a1 ucuna bağlıyoruz. Lambanın 2 nolu ucunu da kontaktörün a2 ucunu bağlıyoruz.

Yine kumanda sigortasından bir tane kablo alarak zaman zr1 ile kodlandırdığımız zaman rölesinin a1 ucuna bağlayalım. Zr1 zaman rölesinin a2 ucunu ise aküsüz güneş paneli nötr ucuna bağlayalım.

Son olarak yine kumanda sigortasından bir tane daha kablo çıkarak R1 kodundaki rölemizin a1 ucuna bağlıyoruz. R1 rölesinin a2 ucunuda aküsüz güneş paneli nötr ucuna bağlıyoruz. Aküsüz güneş paneli devremiz bitti, şimdi şebeke devremize geçelim.

Şebeke Devresi

Şebeke fazından kumanda sigortasının girişine kablomuzu bağlıyoruz. Kumanda sigortası çıkışından bir adet kablo alıyoruz zr2 diye kodladığımız zaman rölemizin açık kontağının girişine yani zaman rölemizin 1 nolu ucuna bağlıyoruz. Zr2 zaman rölemizin açık kontağından çıkarak yani 2 nolu ucumuzdan çıkarak aküsüz güneş paneli kontaktörünün kapalı kontağı girişine bağlantı yapalım. Aküsüz güneş paneli kontaktörünün kapalı kontağının diğer ucundan çıkarak şebeke kontaktörünün a1 ucuna bağlantısını yapalım. Şebeke kontaktörünün a2 ucuna ise şebeke nötr bağlantısını yapalım. Pano kapağına ikaz ışığı koyacaksak, lambanın 1 nolu ucunu şebeke kontaktörünün a1 ucuna bağlayalım. Lambanın 2 nolu ucunu ise şebeke kontaktörünün a2 ucuna bağlayalım.

Yine kumanda sigortasından bir adet kablo çıkartalım ve çıkan kabloyu zr2 diye kodladığımız zaman rölesinin a1 ucuna bağlantısını yapalım.

Zr2 zaman rölesinin a2 ucuna ise şebeke nötr bağlantısı yapalım. Yine kumanda sigortasından bir tane kablo çıkartalım ve bunuda R2 diye kodlardığımız röle a1 ucuna bağlayalım. Röle 2 nin a2 ucunu ise şebeke nötr devresine bağlayalım. Ve bunun sonunda şebeke devremiz bitmiştir, şimdi akülü güneş paneli devresine geçelim.

Akülü Güneş Paneli Devresi

Akülü güneş paneli fazından kumanda sigortasının girişine bağlantısını yapıyoruz. Kumandan sigortasından bir tane kablo çıkartarak R1 rölesinin com ucuna bağlantı yapıyoruz. R1 rölesinin kapalı kontağından çıkarak R2 rölesinin com ucuna bağlantı yapıyoruz. R2 rölesinin kapalı kontağından çıkarak zr3 diye kodlandırdığımız zaman rölesinin a1 ucuna bağlantı yapıyoruz. Zr3 zaman rölesinin a2 ucuna ise akülü güneş paneli nötr ucunu bağlıyoruz.

Yine kumanda sigortasından bir kablo çıkartarak zr3 zaman rölesinin ortak ucuna yani 1 nolu ucuna bağlıyoruz.  Zr3 zaman rölesinin 2 nolu açık kontağından çıkarak akülü güneş paneli kontaktörünün a1 ucuna bağlantısını yapıyoruz. Akülü güneş paneli kontaktörünün a2 ucuna ise akülü güneş paneli nötr ucunu bağlıyoruz.

Panomuzda uyarı ikaz ışığı istiyorsak, lambanın 1 nolu ucunu akülü güneş paneli kontaktörünün a1 ucuna bağlıyoruz. Lambanın 2 nolu ucunu ise akülü güneş paneli kontaktörünün a2 ucuna bağlıyoruz. Ve böylelikle üçlü transfer panomuzun kumanda devresini bitirmiş bulunmaktayız.

Bu devre ile aklınıza soru işareti oluştuysa youtube kanalımızda video yorum kısmından bize soru sorabilirsiniz.

Sıra geldi güç devresine, sırasıyla sizlere anlatacağım. Devremizi üç faz üzerinden anlatacağım. Önce aküsüz güneş panelinden gelen üç fazı aküsüz güneş paneli kontaktörünün L1-L2-L3 uçlarına bağlayalım. Şebekeden gelen üç fazıda şebeke kontaktörünün L1-L2-L3 uçlarına bağlayalım. Daha sonra akülü güneş panelinden gelen üç fazı akülü güneş paneli kontaktörünün L1-L2-L3 uçlarına bağlayalım. Şimdi asıl kısıma geliyor neden mi herkes genelde bu kısımda zorlanıyor yada yanlış yapıyor.

Kontaktör çıkışlarından tek tek dağıtım sigortalarına kablo götürmemize gerek yoktur.

Akülü güneş paneli kontaktörü T1 ucundan şebeke kontaktörü T1 ucuna körü atın. Şebeke kontaktörünün T1 ucundan bir kablo çıkarın akülü güneş paneli T1 ucuna bağlayın. Şimdi aynı işlemleri T2 ve T3 içinde yapalım. Daha sonra ister aküsüz ister akülü isterde şebeke kontaktörünü kullanarak üç fazımı dağıtım sigortalarına götürelim. Bağlantısını yaptığımız kontaktör çıkışlarının her hangi bir kontaktörden yani T1-T2-T3 uçlarından üç fazımızı alalım dağıtım panolarına götürelim.  Bu üç cihazında nötr uçlarını panoda bir birlerine bağlayalım buradan nötr ucunu alarak dağıtım sigortalarındaki nötr ucuna bağlantısını yapalım. Ayrıntı resimde mevcuttur. Yinede aklnıza takılan sorular varsa youtubedeki videomuzun yorum kısmından bize ulaşabilirsiniz.

Mcb 7 zaman rölesi “Entes” Nasıl ayarlanır basit yöntemi

YAZMIŞ OLDUĞUMUZ MAKALE İÇİN UYGULAMA VİDEOSUNU İZLEMEK İSTERSENİZ YOUTUBE “ELEKTRİK EĞİTİMİ” KANALINDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %