Başlatma butonuna basılınca 1 nolu motor çalışacak

Read Time:2 Minute, 29 Second

Başlatma motoruna basılınca 1 nolu motor çalışmaya başlayacaktır. 1 nolu motor çalıştıktan 20 saniye sonra 2 nolu motor çalışmaya başlayacaktır. 2 nolu motor çalıştıktan 30 saniye sonra 1 nolu motor duracaktır. Stop butonuna basılıncaya kadar 2 nolu motor çalışmaya devam edecektir. Stop butonuna basılınca sistem duracaktır. Kumanda devresinin yapılışını sizlere anlatacağım.

Kumanda devresinde kullanılan malzemeler

  • Kumanda sigortası
  • Güç sigortası
  • İsteye göre genelde olması gerekli 2 adet termik röle yada şalter
  • Mühürleme rölesi 220 volt bobinli
  • 2 adet kontaktör 220 volt bobinli
  • 2 adet zaman rölesi 220 volt bobinli
  • Kumanda ve güç kablosu

Devrenin yapılışı

Kumanda sigortasından kabloyu çıkartıp stop butonu 1 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Stop butonu 2 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak başlatma (start) butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Ardından start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak mühürleme için kullandığımız rölenin A1 ucuna bağlıyoruz. Mühürleme rölesinin A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Daha sonra start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucundan bir kablo daha çıkartarak mühürleme rölesinin com ucuna bağlıyoruz. Mühürleme rölesinin açık kontak (NO) ucundan çıkarak start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Böylelikle mühürleme devresini bağlamış bulunmaktayız.

Ardından mühürleme rölesinin az önce kullandığımız açık kontak (NO) ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Ve bu kabloyu zaman rölesi 2 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 (3) nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak 1 nolu motor A1 ucuna bağlıyoruz. 1 nolu motor A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Daha sonra zaman rölesi 2 com ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi 1 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi1 A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Zaman rölesi 1 A1 ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi 1 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 (2) nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak 2 nolu motor kontaktörü A1 ucuna bağlıyoruz. 2 nolu motor kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz.

Zaman rölesi 1 com ucundan bir kablo çıkartıyoruz. Ve bu kabloyu 2 nolu motorun 13 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. 2 nolu motorun 14 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 2 A1 ucuna bağlıyoruz. Dolayısıyla zaman rölesi 2 A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Başlatma butonuna basınca çalışan kumanda devresinin çalışması

Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Başlatma (start) butonuna bastığımızda mühürleme rölesi çekecektir. Mühürleme rölesi çekince açık kontağını kapatacaktır. Dolayısıyla elimizi start butonundan çektiğimizde mühürleme işlemini kendi kontağı üzerinden yapacaktır. Aynı esnada 1 nolu motor kontaktörü çekecek ve motor çalışmaya başlayacaktır.

Aynı zamanda zaman rölesi 1 enerjilenecek ve saymaya başlayacaktır. Zaman rölesi 1 20 saniye saydıktan sonra 2 nolu motor kontaktörü çekecektir. 2 nolu motor kontaktörü çekince motor çalışmaya başlayacaktır. 2 nolu motor çalışmaya başlayınca açık kontağını kapatacak ve zaman rölesi 2 enerjilecektir.

Zaman rölesi 2 30 saniye saydıktan sonra 1 nolu motor kontaktörü önündeki kapalı kontağını açacaktır. Zaman rölesi 2 kontağını açınca 1 nolu motor duracaktır. 2 nolu motor çalışmaya başlayacaktır. Stop butonuna basınca sistem enerjisi kesildiği için duracaktır.

Aklınıza takılan sorular olduğu zaman http://www.youtube.com/@elektrikegitimi linki tıklayarak videolarımızı izleyebilirsiniz.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir