Zaman ayarlı motor çalıştırma kumanda devresi nasıl yapılır
Zaman ayarlı starta basınca ilk motor devreye girecek 10 sn sonra ikinci motor girecek 5 sn sonra duracak. Kumanda devresini sizler için tasarladık.
Starta basınca ilk motor devreye girecek 10 sn sonra ikinci motor girecek. 5 sn sonra duracak olan kumanda devrelerimiz youtube kanalında istek video olarak talep edilmiştir. Bende vakit buldukça sizlere faydalı bilgiler ve video çekerek sizlere paylaşıyorum. İstediğiniz videolar varsa youtube deki kanalımızdan yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
Bu makalemizdeki konumuzun başlığını zaten okudunuz. Bu kumanda devresinin önce bağlantısını sonra çalışma mantığını daha sonra güç devresini anlatacağım. En sonunda ise bu devremiz ile ilgili videolar olacaktır. Bu videolar sayesinde uygulamamızı daha net anlayabileceksiniz.
Kumanda devresi bağlantısı nasıl yapılır;
Kumanda fazından bir kablo alıyoruz stop butonu 1 nolu kapalı kontak ucuna bağlıyoruz. Stop butonunun 2 nolu kapalı kontağından çıkarak 1 nolu motorumuzun termiğin kapalı kontağının girişine bağlıyoruz. 1 nolu motorumuzun termik kapalı kontağından çıkarak. 2 nolu motorumuzun termik kapalı kontak girişine bağlantımızı yapıyoruz. 2 nolu motorumuzun termik kapalı kontağından kablomuzu çıkarak zaman rölesi 2 (ZR2) nin kapalı kontağı girişine bağlantı yapıyoruz. ZR2 zaman rölesinin kapalı kontağı çıkışından kablo alarak start butonu girişine 3 nolu açık ucuna bağlıyoruz. Start butonu 4 nolu açık kontağından çıkarak 1 nolu motor kontaktörünün a1 ucuna bağlıyoruz. 1 nolu motorumuzun kontaktörün a2 ucuna nötr bağlantısı yapıyoruz.
Devremizin sürekli çalışması için mühürleme yapmamız gerekli. Start butonu 3 nolu açık kontaktan bir tane kablo alarak mühürleme yapacağımız 1 nolu motor kontaktörünün açık kontak ucuna bağlıyoruz. Kontaktörün diğer açık kontağından çıkarak start butonunun 4 nolu açık kontağına bağlıyoruz ve mühürleme devremiz bitti.
Şimdi diğer işlemler ile devam ediyoruz ve start butonu çıkışı 4 nolu açık ucundan tekrar bir kablo alarak zaman rölesi 1 (ZR1) a1 ucuna bağlantı yapıyoruz. Zaman rölesinin a2 ucuna nötr bağlantısı yapıyoruz. Zr1 zaman rölesi a1 ucundan bir kablo çıkartıyoruz ve bu kablonun diğer ucunu zr1 zaman rölesinin ortak ucuna bağlıyoruz. ZR1 zaman rölesinin açık kontağından çıkarak 2 nolu motor kontaktörünün a1 ucuna bağlıyoruz. 2 nolu motor kontaktörünün a2 ucuna nötr bağlantısı yapalım. Zaman rölesi 1 kontak ortak ucundan bir kablo alıyoruz 2 nolu motor kontaktörünün açık kontak girişine bağlantı yapalım. 2 nolu motor kontaktörünün açık kontağından çıkarak zaman rölesi 2 (ZR2) a1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 a2 ucuna nötr bağlantısı yapıyoruz. Ve böylelikle kumanda devresini bitiriyoruz.

Kumanda devresi çalışması;
Stop butonu 1 motor termik 2 motor termik zr2 rölemizde sorun yoksa. Kontakları kapalı olduğu için start butonuna kadar enerji gelmektedir. Start butonuna basında kontağını kapatarak 1 motor kontaktörü çekecektir. Ve 1 motor kontaktörü devreye girince açık olan kontağını kapatarak mühürleme devresini yapacaktır. Elimizi start butonundan çektiğimizde elektrik akımını mühürleme üzerinden devam edecektir ve start butonuna bastığımız gibi zr1 zaman rölesi devreye girecektir. 10 sn saydıktan sonra zr1 açık kontağını kapatarak 2 nolu motor kontaktörünü devreye sokacaktır ve 2 nolu motorumuz devreye girecektir. 2 nolu motor devreye girince açık kontağını kapatarak zr2 zaman rölesini devreye sokacaktır. Zaman rölesi 2 devreye girdikten 5 sn sonra devrenin başında olan kontağını açarak devreyi durduracaktır. Devreye start verdiniz her hangi bir sorun gördünüz stop butonundan durdurabilirsiniz. Yada motorlardan her hangi bir tanesi aşırı akım veya zorlanma olduğunda motor termiği kontağını açarak devreyi durduracaktır.
Güç devresi bağlantısı;
Üç fazı önce 1 nolu motor kontaktörünün girişine bağlıyoruz. Daha sonra üç fazı 2 nolu motorumuzun kontaktör girişine bağlıyoruz. Her kontaktör çıkışından kendi termik girişlerine bağlantı yapıyoruz ve 1 nolu motor termik çıkışından motorumuza bağlantı yapıyoruz. 2 nolu motor termik çıkışından ise sadece iki fazın yeri değiştirilerek bağlantı yapıyoruz. Resimde de ayrıntılı gösterilmiş, daha da ayrıntı için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Güç devresi çalışması
Starta bastığımız anda 1 nolu motor kontaktörü çeker. Üç fazı termiğe kadar iletir ve termikte herhangi bir sorun yok ise termikten elektrik akımı geçerek motor çalışır. Zaman rölesi 1 10 saniye saydıktan sonra ikinci motorun kontaktörü devreye girer. Ve ikinci motorun devreye girmesiyle zaman rölesi 2 saymaya başlar. Zaman rölesi 2 5 saniye saydıktan sonra sistemi komple durdurur. Daha sonra sistemin tekrar başlaması için yine start butonuna basmamız gerekecektir.
Formenim.com ve youtube elektrik eğitimi kanalı farkıyla. Sizlere hem yazılı hem de videolarımız ile bilgilerimizi aktarıyoruz. Aklınızdaki soruları youtube kanalımızdan video yorumlarından sorabilirsiniz.
Yorumlarınız bizler için önemli ve istek videolarınız yada sorularınız varsa youtube kanalımızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Kullanılan malzemeler:
1 adet kumanda sigortası ve güç sigortası
1 adet stop butonu ve start butonu
2 adet motor kw sına göre termik manyetik şalter ve kontaktör
2 adet on delay zaman rölesi
Bilgi paylaşımı bizden destek sizden, youtube elektrik eğitimi kanalına abone olarak bizlere destek olabilirsiniz.
Start butonuna basınca 1 nolu motor çalışacak kumanda devresi
YAZMIŞ OLDUĞUMUZ MAKALENİN UYGULAMA VİDEOLARINI İZLEMEK İSTERSENİZ https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q KANALINDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.