Termik Röle İle Motor Koruma Şalteri Arasındaki Fark Nedir
Termik röle ile motor koruma şalteri arasında bir kaç özellik mevcuttur. Üç fazlı asenkron motorların sargılarını korumak amacıyla termik röle yada motor koruma şalteri kullanılmaktadır.
Termik röle ve motor koruma şalteri üzerinde akım ayarlama trimpotu mevcuttur. Bu trimpot ile motor etiketindeki akıma göre termik röle yada motor koruma şalterinden akım ayarı yapılmalıdır. Akım ayarı yapılmaz ise yada etiketteki değerden yüksek ayar yapılır ise koruma yapmayacaktır. Dolayısıyla motor yanacaktır.
Termik Röle Çalışması
Termik röle içerisinden geçen akım ile orantılı olarak bimetal kontaklarda sıcaklık oluşturur. Bu sıcaklık akım düştüğü zaman düşer, akım yükseldiği zaman yükselir. Yani akım ile doğru orantılıdır. Akım yükseldikçe bimetal de sıcaklık artarak şekil değiştirmeye başlar. Şekli değişen bimetal yaylar vasıtasıyla kontaklar yer değiştirir. Açık kontağını kapatır, kapalı kontağını açar.
Eski haline gelmesi için soğuması gereklidir. Soğuması çok uzun süre değil saniyeler içinde olmaktadır. Bir kaç kez sıcaklık yükselip bimetal yaylar vasıtasıyla konum değiştirir ise bu sefer biraz beklemek gerekir. Termik röle güç devresini kesmez. Sadece kumanda kontak gerilimini keser.

Termik rölelerde üzerinde reset butonu vardır. Dolayısıyla aşırı akıma maruz kaldıktan sonra sistemi kontrol edip sorun giderildikten sonra reset butonuna basarak sistemin tekrar devreye girmesi sağlanır. Röle üzerinde test tuşu da mevcuttur. Ve üzerinde manuel otomatik seçeneği de mevcuttur. Son olarak röle üzerinde akım ayarı trimpotu mevcuttur. Bu trimpot sayesinde motor akımına göre röle üzerinden akım ayarı yapılabilmektedir.
Termik röle tek başına kullanılamaz. Röle giriş kısmında bara mevcut olup, baralar kontaktör çıkış kısmına bağlanmaktadır. Ayrıca röle alırken kullanacağımız kontaktör markası ile aynı olması gereklidir. Ve kullanacağımız motor akımına uygun termik röle alınmalıdır.
Motor Koruma Şalteri Çalışması
Motor koruma şalterleri, motorları ve tesisatı korumak amacıyla kullanılır. Motorlardaki her hangi bir sorundan dolayı aşırı akım çeker ise motor koruma şalteri açar dolayısıyla motor durur. Motordaki soruna müdahale edildikten sonra koruma şalteri kurularak sistem tekrardan devreye alınır.

Motor koruma şalteri üzerinde akım ayarı trimpotu mevcuttur. Ve koruma şalterleri, çevirmeli ve basmalı (butonlu) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Şalter girişi kablo ile yapılmaktadır. Kontaktör çıkışından üç faz kablosunu çıkarak motor koruma şalteri girişine üç faz bağlantısı yapılır.
Motor koruma şalteri kumanda devresine müdahale etmez. Sadece güç gerilimini keser. Motor koruma şalterlerin marka modele göre üzerine yada yan tarafına takılabilen kontakları mevcuttur. Bu kontaklar ile kumanda devresinin gerilimini kesebiliriz. Ayrıca kontak kullanarak uyarı ikaz ışığına bağlantı yapabiliriz. Dolayısıyla motor koruma şalteri açtığı zaman uyarı ikaz ışığı yanacaktır.
Aklınıza takılan sorular olduğu zaman youtube “elektrik eğitimi” kanalımızdan bizlere ulaşabilirsiniz. Kanal linkimiz https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q
Average Rating