Start butonuna basınca M1 motoru çalışacak, Stop butonuna basınca…
Start butonuna basınca M1 motoru çalışacaktır. Stop butonuna basınca M1 motoru duracak, M2 motoru çalışmaya başlayacaktır. Devremizde zaman rölesi kullanılacaktır. Zaman rölesinde ayarlanan süre sonunda ise M2 motoru duracaktır. Bu sisteme uygun şekilde kumanda devresini sizlere çizip yapılışını anlatacağım. Kumanda devresinin çizimi ve uygulaması için youtube kanalımıza ulaşabilirsiniz.
Kumanda devresinde kullanılan malzemeler
- Kumanda sigortası
- Bir adet kapalı ve bir adet açık kontağı olan stop butonu
- Start butonu
- 2 adet kontaktör
- 1 adet düz zaman rölesi
- Birazda kumanda ve güç kablosu 🙂
Sizler devrenizin güvenliği için extra faz koruma, gerilim koruma, termik röle yada manyetik şalter gibi kumanda devre elemanları kullanabilirsiniz.
Start butonuna basınca M1 motoru çalışacak kumanda devresinin yapılışı
Kumanda sigortasından çıkarak stop butonu kapalı kontak (NC) 1 nolu ucuna bağlıyoruz. Stop butonu kapalı kontak (NC) 2 nolu ucundan çıkarak start butonu açık kontak (NO) 3 nolu ucuna bağlıyoruz. Ardından Start butonu açık kontak (NO) 4 nolu ucundan çıakrak M1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M1 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Stop butonu kapalı kontak (NC) 2 nolu ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu mühürleme yapacağımız M1 kontaktörünün açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Daha sonra M1 kontaktörünün açık kontak (NO) karşı ucundan çıkarak start butonu açık kontak (NO) 4 nolu ucuna bağlıyoruz. Böylelikle ilk devremizin mühürleme işlemini bitirmiş bulunmaktayız.

Stop butonuna basınca M1 motoru duracak M2 motoru zaman ayarlı çalışacak
Kumanda sigortasından bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu aynı stop butonunun açık kontak (NO) 3 nolu ucuna bağlıyoruz. Stop butonu açık kontak (NO) 4 nolu ucundan çıkarak zaman rölesi A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Ardından Stop butonu açık kontak (NO) 4 nolu ucundan bir tane daha kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi com ucuna bağlıyoruz. Daha sonra zaman rölesinin kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak M2 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M2 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz.
Stop butonu açık kontak (NO) 3 nolu ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu M2 kontaktörünün açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. M2 kontaktörünün karşı açık kontağından çıkarak zaman rölesi A1 ucuna bağlıyoruz. Böylelikle M2 motorunun da mühürleme devresini bitirdik.
Kumanda devresinin çalışması
Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Start butonuna bastığımızda açık kontağını kapatır ve elektrik gerilimi M1 kontaktörünün bobin ucu olan A1 ucuna gelir. A2 ucuna zaten sabit nötr verdiğimiz için kontaktör çeker. M1 kontaktörü çekince açık kontağını kapatır ve start butonu altındaki kapattığı için mühürleme işlemini kendi kontağı üzerinden gerçekleştirir. Elimizi starttan çeksek dahi mühürleme işlemi olduğu için sistem durmaz. Stop butona basana kadar m1 motoru çalışmaya devam edecektir.
Daha sonra biz stop butonuna bastığımızda kapalı kontağını açacak ve m1 kontaktörünü devre dışı bırakacaktır. Aynı esnada Stop butonu açık kontağını kapatarak m2 kontaktörüne elektrik gerilimini ileterek kontaktör çekecektir. Dolayısıyla M2 motoru çalışmaya başlayacaktır. Bu esnada zaman röleside enerjileneceği için zaman sayamaya başlayacaktır.
M2 kontaktörü çekince açık kontağını kapatacak ve stop butonu altındaki açık kontağı mühürleyecektir. Böylelikle artık mühürleme m2 kontaktörü üzerinden gerçekleşecektir. Zaman rölesi ayarlanan süre sonunda kontağını açacak ve m2 motorunu durduracaktır. Dolayısıyla M2 motoru durunca mühürleme devresi iptal olacaktır. Ve tüm sistemde enerji olmayacaktır.
Kumanda devresinin çizim ve uygulama videoları için linki tıklayabilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi
Average Rating