Soft Starter (Yumuşak Yol Verici) Seçimi Nasıl Yapılır
Soft starter günümüzde yıldız üçgen devrelerini geride bırakarak en çok kullanılan cihazlardır. Ve çok tercih edilmelerinin sebebi asenkron motorlara yumuşak kalkış ve yumuşak duruş sağladığı için motor sargılarına hasar vermemektedir.
Soft starter seçerken ilk dikkat etmemiz gereken motor akımına eş değer akımda olması gerekmektedir. Çalışacağı ortama göre seçilmelidir. Yani sıcaklık ve soğukluğa göre seçim yapılmalıdır.
Parametre ayarı yapılabiliyor mu? Yada soft starter üzerinde koruma ile ilgili trimpotlar varmı diye bakılmalıdır.

Haberleşme bağlantısı olup olmadığına karar verilmelidir. Ayrıca haberleşme modülü var ise uzaktan erişim sağlanmaktadır. Dolayısıyla uzaktan start stop yapılabilir. Akım sıcaklık gibi kontrolleri yapılabilir.
Üç fazda tristörler ile mi kontrol ediliyor. Ve tam yüke geldiğinde tristörlerden kurtulup bypasa geçiyor mu. Bypass’a geçmesi enerji tasarrufu sağlayacaktır.
Soft starterı bağlantı yaptıktan sonra cihaz üzerinden akım ayarı yapmalısınız. Kalkış ve duruş rampa sürelerini ayarlamanız gerekecektir. Motor ve cihaz çalışma sıcaklığını ayarlayabilirsiniz.
Cihazın girişine mutlaka emniyet için şalter bağlamalısınız. Cihazların markalarına göre ebatları değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla kısıtlı alanınız var ise size uygun markanın uygun ebatını seçmelisiniz. Eskiden yıldız üçgen devreleri vardı ilk kalkışta ve duruşta motorlarda zamanla hasarlar oluşuyordu. Ayrıca soft starter ile artık kalkış ve duruş rampa sürelerini ayarlayarak asenkron motorların sargıları ve rulmanları hasar almadan devreye girip çıkmaktadır.
Soft starter ile inverter arasındaki farklar nelerdir?
Soft starter motor sargılarına yumuşak gerilim ve ivmeler uygulayarak motorun çalışmasını sağlar. Ve kademeli olarak gerlimi ve ivmeleri yükselterek motorun olması gereken hıza ulaştırır. Bu işlemi mikroişlemci ve tristörler vasıtasıyla yapar. Soft starterin amacı ilk başta fazla çekilen akımı engellemektir.
Hız kontrol cihazı (inverter) girişine alternatif akım uygulanır. İçerisindeki diyotlar vasıtasıyla elektriği doğru akıma çevirir. Daha sonra yine içersindeki doğru akımı kondansatörler vasıtasıyla alternatif akıma çevirir. Ve motor sargılarına voltajı iletir. Bu işlemi yapma sebebi ise hertz (hz) kontrolü daha düzgün yapabilmek için önce doğru akıma daha sonra alternatif akıma çevirir.
Hız kontrol cihazı frekans kontrolü sağlayarak asenkron motorların hız ayarında çok kullanılmaktadır. Hızları kontrol edilmek istenen asenktron motorlar hız kontrol cihazı (inverter) ile çalıştırılır. Ayrıca inverterler de yön değiştirme gibi özellikleride mevcuttur. İleri geri bir sistemde kullanacaksanız iki adet soft starter yerine bir adet inverter ile işinizi çözebileceksiniz.
Sonuç olarak yıldız üçgen devresi yapacağımız yere soft starter kullanabiliriz. Ama motorun hız kontrolü yada ileri geri çalıştırılmasını istiyorsak inverter kullanmamız en uygunu olacaktır.
Bazı soft starterlerde ortak uç sabit voltaj verir. Bu voltajı sürekli asenktron motora uygulamak istemiyorsak, soft starter çıkışına bir adet kontaktör bağlamalıyız. Yumuşak yol verici starta geçer geçmez kontaktöründe çekip motora start vermesi gerekmektedir. Aksi taktikde yumuşak yol verici akım görmeyip hataya geçecektir.
Aklınıza takılan sorular varsa https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q kanalına soru sorabilirsiniz.
SSR-2X İLERİ GERİ ENTES ZAMAN RÖLESİ NASIL ÇALIŞIR
Average Rating