Çevre aydınlatmaları otomatik yanma sistemi nasıl olur?
Çevre aydınlatmaları otomatik yanması için bir elektronik devre kullanılması gerekecektir. Marka gözetmeksizin kullanım amacınıza göre cihaz belirleyebilirsiniz.
Sizlere şimdi daha önce kullandığımız bir kaç üründen bahsedeceğim. Hem kullanışından hemde elektrik bağlantısından detaylı bir şekilde anlatım yapacağım.
Birinci cihazımız fotosel röledir. Bu röle havanın karardığını sensörü sayesinde algılar ve lambaları yakar. Hava aydınlandığında ise lambaları kapatır. Tabiki kontak akımı düşük olduğu için fazla akım çekecekse araya bir adet kontaktör kullanmanız gerecektir. Bu cihazın üzerinde aydınlık ayar trimpotu mevcuttur. Bu trimpot sayesinde lambaların ne zaman devreye gireceğini ve çıkacağını ayarlayabiliyorsunuz.

L ve N yazan kısım mevcuttur. Burada L yazan kısıma faz bağlıyoruz. N yazan kısıma ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Cihaz üzerinde sağ altta ise sensör yasan ve sembolü bulunan klemens mevcuttur. Buraya ise kendi sensörünü bağlıyoruz. Üst kısımda ise 1 2 3 nolu uçlar mevcuttur. Bu uçlar ise kontak uçlarıdır. 2 nolu klemens ortak uçtur. Buraya faz veriyoruz. 1 nolu klemens kapalı kontak 3 nolu klemens ise açık kontaktır.
Biz lambaların hava karardığında yanmasını istediğimiz için 3 nolu klemensi kullanacağız. Misal 2 adet düşük akımlı lamba çalıştıracaksınız. 2 nolu klemense zaten faz verdir, 3 nolu klemensten çevre aydınlatmaları lamba faz bağlantısı yapacağız. Lambaların diğer ucuna ise dışarıdan nötr bağlantısı yapacağız ve devremiz bu şekilde çalışacaktır.
Fakat biz yüksek amperli lamba çalıştıracak isek bu sefer 3 nolu uca kontaktörün A1 ucunu bağlıyoruz. Kontaktörün güç kontaklarının girişine faz veriyoruz. Kontaktörün güç kontak çıkışına ise lambaları bağlıyoruz. Dolayısıyla fotosel rölenin kontaklarından yüksek akım geçmemiş olacaktır.
Bu cihazımızın uygulamasını istiyorsanız https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q youtube kanalında arama kısmına cihaz kodunu yazarsanız videoya ulaşacaksınız. Aklınıza takılan sorular olur ise youtube kanal üzerinden soru sorabilirsiniz.
ASTRONOMİK ZAMAN SAATİ
İkinci seçeneğimiz ise astronomik zaman saatidir. Bu cihazda aynı fotosel röle gibi elektrik bağlantısı mevcuttur. Bir tek ayarları farklıdır. Bu cihazları iki farklı şekilde kullanabilirsiniz. Birincisi bölgesel ayar olarak. İkincisi ise istediğiniz zaman diliminde devreye girmesini ve çıkmasını ayarlayabilirsiniz.

Bölgesel ayar misal siz Ankara’da yaşıyorsunuz yapılacak olan ayarda Ankara’yı seçiyorsunuz. Ve cihaz 360 günün hepsini aylara göre sisteminde ayarlı olduğu için hava kararma saatinde lambaları yakar. Hava aydınlandığında lambaları kapatır. Kullanacağınız modele göre de program sayısı ve röle kontak sayısı değişmektedir. Bu cihaz hakkında bilgi almak istiyorsanız https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q kanalında arama yerine cihaz modelini yazıp bağlantı ve ayar videolarımız izleyebilirsiniz.
Mekanik Zaman Saati
Üçüncü ye değinirsek mekanik zaman saati mevcuttur. Bu cihazlarında bağlantısı diğer cihazlar gibi aynıdır. Sadece ayarları farklıdır. 24 saat bazında 15 dakikalık dilimlerden oluşmaktadır. Üzerinde sağa ve sola çevrilen tırnaklar mevcuttur. Bu tırnakların her bir tanesi 15 dakikaya tekabül etmektedir. Sistemin istenilen zamanda devreye girmesini istiyorsanız tırnağı sağ tarafa çekiyorsunuz. Sistemin durmasını istiyorsanız tırnağı sol tarafta bırakıyorsunuz.
Ayrıca bu cihaz bildiğiniz saat gibi çalışmaktadır. Ayar yaparken güncel kolunuzdaki saat ne ise cihazada bu saat ayarı yapmalısınız. Nedeni ise bir saat gibi çalışmasıdır. Ayrıca cihazın enerjisi olmasa dahi uzun süre içerisindeki pil sayesinde saat çalışmaktadır. Ama kontaklarında enerji olamadığı için lambalar yanmayacaktırt. Bu cihazın bağlantısını ve ayarlarının videosunu izlemek istiyorsanız https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q kanalında arama kısmına mekanik zaman saati yazmanız yeterli olacaktır.
Bu sistemi sadece çevre aydınlatmalarında değil ahır, ağıl gibi mekanlarda havalandırma, ısıtma, soğutma sistemlerinde kullanabilirsiniz. Bir ahırın yazın içerisi sıcak oluyorsa istediğiniz zaman aralığında soğutma fanı devreye sokup çıkartabilirsiniz. Yada kışın bir ahırın gece ısınmasını istiyorsunuz. Zamanı ayarlayıp ısıtıcıyı devreye sokup çıkartabilirsiniz.
Bu sistemi en çok kullanan yerlerden bir tanesi de camilerdir. Astronomik zaman saatine ezan vakitlerine 30 dakika önce ayar yapılır. Ezan vaktine 30 dakika önce ısıtıcı yada soğutucu devreye girer. Namaz bittikten sonra yani ayarlanan süre sonra ısıtıcı veya soğutucu devreden çıkar. Dolayısıyla ısıtıcıyı yada soğutucuyu bir kişi önceden gelip devreye sokup çıkartayacaktır. Dolayısıyla bu neden den dolayıda enerji tasarrufuda yapılacaktır.
Average Rating