Anahtar Çeşitleri Nelerdir? Nereler de kullanılır?
Anahtar çeşitleri kullanım yerlerine değişmektedir. Ev de kullandığımız anahtarlar yada elektrik kumanda devrelerinde kullandığımız devre elemanlarıdır.
Öncelikle sizlere evde kullandığımız anahtarlardan başlayalım.
Adi Anahtar
Adi anahtarlar aslında 0-1 anahtardır. Bir konuma bastığımızda bakır iletkeni açarak elektrik akımını iletmez. Anahtarın diğer konumuna bastığınızda bakır kontaklarını kapatır ve elektrik akımını iletir. Dolayısıyla elektrik akımını ilettiği zaman bağlı olduğu lamba yanar.

Komütatör Anahtar
Komütatör anahtarlar üzerinde çift mandalı bulunan iki farklı lambayı ayrı ayrı çalıştırmada kullanılır. Anahtarın bir adet ortak ucu mevcuttur. Dolayısıyla faz bağlantısı ortak uca bağlanır. İki adet ise faz çıkış ucu mevcuttur. Bu iki çıkış sayesinde iki ayrı lambaya fazları ayrı ayrı bağlayabiliyoruz. Komütatör anahtarın bağlantısını öğrenmek istiyorsanız https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured kanalını takip edebilirsiniz.
Vaviyen Anahtar
Vaviyen anahtarın bağlı olduğu cihaza elektrik akımını aynı anda farklı kontrol noktalarından sistemi çalıştırıp durduran devre elemanıdır. Anahtarların bir tanesine faz ucu bağlanır diğer iki ucu ikinci vaviyen anahtarın uçlarına bağlanır. İkinci vaviyen anahtarın ucu ise lambaya bağlanır. Hangi anahtardan basarsanız basın hem lambayı söndürmeyi hemde lambayı yakma işlemi yapabiliyorsunuz.
Teknik destek almak için https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured kanalını takip edebilir soru sorabilirsiniz.
Puar Anahtar
Puar anahtarlar ufak el aletlerini çalıştırmak için kullanılan her tarafı kapalı amahtardır. Genellikle gece lambalarında seyyar lambalarda vitrin aydınlatmalarını kapatıp açmak için kullanılan anahtar modelidir.
Puar anahtarlar aynı adi anahtar mantığı çalışmaktadır. Puar anahtarların bağlantısını öğrenmek istiyorasanız https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured kanalındaki videoyu izleyebilirsiniz.
Sınır Anahtarları
Sınır anahtarları kumanda devrelerinde sistemi durdurma çalıştırma komut verme işlemlerinde kullanılır. Ayrıca anahtar modelleri kullanım yerlerine değişmektedir. Aynı yaylı anahtar gibi çalışmaktadır. Bir cisim yada parça, ürün anahtara temas eder ya sistemi durdurur yada sistemi çalıştırır. Dolayısıyla sınır anahtarları bağlantısı ve çalışmasını öğrenmek için https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured kanalındaki videoları izleyebilirsiniz.

Light Anahtar
Bu anahtarlar genellikle merdiven otomatiklerini devreye sokmada yada kapı zili olarak kullanılır. Çalışması aynı adi anahtarlar gibi yalnız içerisindeki yay vasıtası ile konumu sabit kalmamaktadır. Dolayısıyla içerisindeki yay sayesinde anahtara basılıp elimizi tekrar çektiğimizde anahtar eski konumunu almaktadır.
Anahtara bastığımızda kontak kapatır ve elektrik akımını iletir anahtarı elimizden çektiğimiz gibi eski halini alarak konumu açar ve elektrik akımını iletmez.
Kumanda devre anahtarları
Bu anahtarlar kumanda devrelerinde bir sistemi çalıştırmada veya durdurmada kullanılan devre elemanıdır. Bu anahtarların kontakları arka kısımdadır. Ve bu kontakları birden fazla kontak takarak anahtarı kullanabiliriz. Dolayısıyla bu anahtarların arkasına hem açık kontak hemde kapalı kontak takılmaktadır. Sanayi tipi anahtarlardır. Bu anahtarlar hakkında detaylı bilgi almak için https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured kanalındaki videoları izleyebilirsiniz.

Sınır Anahtarı ( Switch) Nedir? Kumanda Devrelerine Nasıl Bağlanır
Pako Şalter
Pako şalterde aynı 0-1 yada 1-0-1 anahtarlar gibi çalışır. Sadece pako şalterler yük için üretilmiştir. Kumanda pako şalteri yada güç pako şalteri şeklinde üretilmektedir. Bir devreyi çalıştırmada yada bir motoru çalıştırmada kullanılmaktadır. 3 fazlı asenkron motor pako şalter ile çalıştırılabilir. Yada yıldız üçgen pako şalter ile çalıştırılabilmektedir. Dolayısıyla en çok kullanılan alanlar yıldız üçgen devresi, şebeke jeneratör transfer için ve motor çalıştırmak için kullanılmaktadır.
Average Rating