Başlatma butonuna basılınca 1 motor ve 2 motor çalışacaktır
Başlatma butonuna basılınca 1 nolu motor ve 2 nolu motor çalışacaktır. Başlatma butonundan elimizi çektiğimizde 2 nolu motor duracaktır. 1 nolu motor çalışmaya devam edecektir. 1 nolu motor 10 saniye sonra duracaktır. Sistem herhangi anda durdurma butonuna basınca her iki motorda duracaktır.
Kumanda devresinde kullanılan malzemeler
- kumanda sigortası
- güç sigortası
- Durdurma butonu
- Başlatma butonu
- 2 adet 220 volt bobinli kontaktör
- 1 adet 220 volt bobinli zaman rölesi
Başlatma butonuna basılınca 1 motor ve 2 motor çalışacaktır / Devrenin bağlantısı
Kumanda sigortasından kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız kabloyu durdurma butonu 1 nolu (NC) kapalı kontak ucuna bağlıyoruz. Durdurma butonu 2 nolu (NC) kapalı kontak ucundan 2 adet kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu başlatma butonu arkasında bulunan 2 adet açık kontağın 3 nolu (NO) açık kontak uçlarına bağlıyoruz. Başlarma butonu ilk kontak 4 nolu (NO) açık ucundan çıkarak M2 kontaktörün A1 ucuna başlıyoruz. M2 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Başlatma butonunun ikinci kontak (NO) 4 nolu açık kontak ucundan çıkarak M2 kontaktörünün 21 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. M2 kontaktörünün 22 nolu (NC) kapalı kontak ucundan çıkarak zaman rölesi A1 ucuna başlıyoruz. Zaman rölesi A2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz.
Daha sonra başlatma butonunun ikinci açık kontak (NO) 3 nolu ucundan bir kablo alarak M1 kontaktörünün 13 nolu (NO) açık kontak ucuna bağlıyoruz. M1 kontaktörünün 14 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak başlatma butonunun ikinci açık kontak (NO) 4 nolu ucuna bağlıyoruz. Böylelikle mühürleme devresini yapmış bulunmaktayız.

Ardından M2 kontaktörünün 21 nolu (NC) kapalı kontak ucundan bir tane daha kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi com ucu 1 nolu uca bağlıyoruz. Zaman rölesi 3 nolu (NC) kapalı kontak ucundan çıkarak M1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Dolayısıyla M1 kontaktörünün A2 ucuna nötr bağlantısını yapıyoruz. Böylelikle kumanda devresinin bağlantısı bitmiş bulunmaktadır.
Kumanda devresinin çalışması
Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. Elektrik gerilimi durdurma butonuna gelir. Eğer durduma butonu basılı değil ise kapalı kontak olduğu için elektrik gerilimi başlatma butonunun giriş kısımlarına gelir. Başlatma butonu arkasında iki adet açık kontak vardır. Başlatma butonuna basılınca m2 kontaktörü çeker. VE 2 nolu motor çalışmaya başlar. Aynı zamanda M1 kontaktörüne enerji gelir. Dolayısıyla 1 nolu motor çalışmaya başlar. 1 nolu motor çalışınca M1 kontaktörü başlatma butonu altındaki kontağını kapatır ve mühürleme devresini gerçekleştirmiş olur.
Elimizi start butonundan kaldırdığımızda m2 kontaktörüne enerji gelmez ve 2 nolu motor durur. M1 kontaktörü mühürleme yaptığı için çalışmaya devam ederi. Elimizi start butonundan kaldırınca m1 kontaktörü çekmez ve açmış olduğu kontağı kapanır. Böylelikle zaman rölesine enerji gelir.
Zaman rölesine enerji gelince saymaya başlar. 10 saniye sonra m1 kontaktörü önündeli kapalı kontağını açar ve 1 nolu motoru durdurur. M1 kontaktörü çekmeyi bırakınca mühürleme iptal olur. Böylelikle sistem komple durmuş olur. Sistemi tekrar çalıştırmak için başlatma butonuna basmamız gerekecektir.
Ayrıca kumanda devresi çizim ve uygulamasını izlemek için linki tıklayınız.
http://www.youtube.com/@elektrikegitimi
Average Rating